Zvýšenie platu za zaškolenie nového zamestnanca
Právna pomoc zadarmo
Položiť otázkuOtázka
Dobrý deň, mám nárok na peniaze, keď mi pridelili nového človeka na zaučenie? Som kmeňový zamestnanec a pridelili mi zamestnanca z Indie, ktorý podľa všetkého nemá žiadnu prax. Existuje v Zákonníku práce nejaké ustanovenie, ktoré by to upravovalo? Pýtal som si príplatok, ale zamestnávateľ tvrdí, že firma potrebuje pomoc, a zrejme mi nič nevyplatí. Ďakujem.
Odpoveď advokáta na pracovné právo
Dobrý deň,
zaúčanie nového zamestnanca, ktorý bude na rovnakej pozícii nebýva súčasťou pracovnej náplne, ako samostatná činnosť. Počas zaúčania vykonávate svoju prácu, pričom nový kolega sa od Vás učí.
Z uvedeného vyplýva, že ak nemáte zaúčanie iného zamestnanca vo Vašej pracovnej náplni, ako samostatnú pracovnú činnosť, zamestnávateľ nemá podklad na to, aby Vám za to platil.
Zákonník práce nevylučuje a ani nezakazuje dohodnúť sa so zamestnávateľom na určitej odmene po zaučení. Upozorňujeme však, že dôvodom na takýto postup zamestnávateľa by prichádzal do úvahy len v prípade, že by zaúčanie nového zamestnanca bol na úkor Vášho týždenného pracovného času alebo ak by ste nestíhali si vykonávať Vašu prácu podľa plánu.
Druh práce a jeho stručná charakteristika zamestnanca je podľa § 43 ods. 1 písm. a) Zákonníka práce, jednou z podstatných náležitostí pracovnej zmluvy zamestnanca. Spravidla býva pracovná náplň samostatne priložená k pracovnej zmluve, kde sú podrobne rozpísané všetky činnosti zamestnanca na určitej pracovnej pozícii. Tieto činnosti v pracovnej náplni zamestnanca musia byť dostatočne určité a jasné, aby nespôsobovali neplatnosť právneho úkonu pre jeho neurčitosť. Spravidla býva medzi poslednými činnosťami uvedená činnosť zamestnanca "plní ďalšie úlohy súvisiace s pracovnou náplnňou na príkaz nadriadeného". A práve pod túto činnosť môže spadať aj táto činnosť zaúčania.
Zároveň upozorňujeme, že v zmysle judikatúry je určené, že ak zamestnanec vykonáva činnosť, ktoré sú "charakterstické pre jeho danú pozíciu", tak potom ide o ďalšie úhlohy súvisiace s jeho pracovnou náplňou, a teda nejde o niečo, za čo by nebol neprávom zaplatený.
JUDr. Milan Ficek, LL.M.
Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners
JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na pracovné právo, najmä na výpovede z pracovného pomeru, okamžité skončenie pracovného pomeru, pracovné zmluvy, náhradu mzdy, neplatné skončenie pracovného pomeru a pracovnoprávne spory. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.