Zvýšenie minimálnej mzdy a zníženie základnej mzdy
Právna pomoc zadarmo
Položiť otázkuNajčastejšie otázky
Vzniká pedagogickému zamestnancovi nárok na vyššiu platovú triedu po získaní Bc.?
vo Vašom prípade ide o informáciu, kde potrebujete vysvetliť právny rámec zaradenia pedagogického zamestnanca do platovej triedy po získaní vysokoškolského vzdelania bakalárskeho stupňa, a zároveň o navigačnú otázku, keďže žiadate o postup, ako ďalej postupovať voči zamestnávateľovi a príslušným orgánom. Podľa § 5 ods.
celá odpoveď ›Môže zamestnávateľ jednostranne znížiť základnú mzdu dohodnutú v pracovnej zmluve?
zníženie základnej mzdy zamestnanca je zmena pracovných podmienok, s ktorými musí zamestnanec súhlasiť. Bez súhlasu zamestnanca, zamestnávateľ nemôže vykonať takúto úpravu mzdy zamestnanca.
celá odpoveď ›Otázka
Dobrý deň, pracujem vo firme, ktorá na Slovensku zamestnáva vyše 6000 ľudí. Nedávno sa zvýšila minimálna mzda, čo by malo priniesť zvýšenie všetkým zamestnancom. Spoločnosť sa však rozhodla znížiť základnú mzdu o 60 € a pridať bonus 109 €, aby sa to dorovnalo. Keď sme sa pýtali, či tento bonus zostane trvalý, nikto nám nedokázal odpovedať.
Ak to nepodpíšeme, zostane nám doterajšia základná mzda bez zvýšenia. Taktiež nám nedovolili vziať nepodpísanú zmluvu domov na posúdenie.
Je takéto konanie zamestnávateľa v poriadku? A môže jednoducho znížiť základnú mzdu? Ďakujem.
Odpoveď advokáta na pracovné právo
Dobrý deň,
výška minimálnej mzdy je určovaná zákonom a to na účel, aby zamestnávateľ svojím zamestnancom nevyplácal mzdu nižšiu ako minimálnu, určenú na príslušný kalendárny rok. Aby neišiel pod zákonné minimum.
Podľa § 119 ods. 1 Zákonníka práce, "Mzda nesmie byť nižšia ako minimálna mzda podľa osobitného predpisu."
Vyššie uvedené neznamená, že pri každoročnom zvýšení minimálnej mzdy, Vám musí zamestnávateľ zvýšiť Vašu mzdu.
Vo Vašom prípade nejde o zníženie minimálnej mzdy ale Vašej základnej mzdy. Jedine, že by aj tá Vaša mzda by bola minimálna. Ide o úpravu mzdových podmienok, kedy sa zníženie základnej mzdy vyrovná bonusom.
Čo sa týka neposkytnutia písomného vyhotovenia dodatku k pracovnej zmluve domov, nie je to konaním zamestnávateľa v rozpore so zákonom. Jeho podpisovanie by aj tak prebehlo priamo na pracovisku u zamestnávateľa rovnako ako aj doručovanie, je zo zákona povinný zamestnávateľ ale aj zamestnanec uskutočňovať v prvom rade priamo na pracovisku.
Tak, ako píšete vo Vašej otázke, ak nebudete so zmenou súhlasiť, zostane Vám Vaša pôvodná mzda. Keďže s každou zmenou pracovných podmienok uvedených v pracovej zmluve, musí zamestnanec súhlasiť.
Podľa § 54 Zákonníka práce, "Dohodnutý obsah pracovnej zmluvy možno zmeniť len vtedy, ak sa zamestnávateľ a zamestnanec dohodnú na jeho zmene. Zamestnávateľ je povinný zmenu pracovnej zmluvy vyhotoviť písomne a jedno vyhotovenie zmeny pracovnej zmluvy vydať zamestnancovi."
Vzniká pedagogickému zamestnancovi nárok na vyššiu platovú triedu po získaní Bc.?
Dobrý deň, s úctou sa na vás obraciam s požiadavkou o prehodnotenie môjho zaradenia do platovej triedy. Domnievam sa, že moje súčasné zaradenie nezodpovedá novodosiahnutému vysokoškolskému vzdelaniu a zastávanej pozícii.
V júni 2025 som úspešne absolvovala štátne záverečné skúšky z predmetov pedagogika UPP, psychológia pre UPP a teória a metodika odborného výcviku. V študijnom odbore učiteľstvo a pedagogické vedy, v študijnom programe učiteľstvo praktickej prípravy, som získala titul bakalár (Bc.).
Od roku 2022 pôsobím v Centre pre deti a rodiny mesta ako samostatná pedagogická zamestnankyňa – vychovávateľka. Túto prácu vykonávam s plným nasadením a láskou už od svojich 19 rokov. Pred nástupom do zamestnania som mala ukončené stredné odborné vzdelanie na strednej odbornej škole.
Po úspešnom ukončení vysokoškolského štúdia som riaditeľke centra predložila svoj vysokoškolský diplom s očakávaním prehodnotenia môjho zaradenia do vyššej platovej triedy, ktoré by zohľadňovalo moje nové vzdelanie. Žiaľ, zo strany vedenia nebol prejavený dostatočný záujem o riešenie tejto záležitosti.
Vzhľadom na to, že pedagogickí zamestnanci s vysokoškolským vzdelaním bakalárskeho stupňa majú nárok na zaradenie do vyššej platovej triedy podľa platných tabuľkových platov a príslušných právnych predpisov, obraciam sa na vaše ministerstvo s naliehavou prosbou o preverenie mojej situácie a pomoc pri správnom zaradení.
Vopred ďakujem za vaše skoré vyjadrenie a pomoc pri riešení tejto záležitosti.
Odpoveď advokáta na pracovné právo
Dobrý deň,
vo Vašom prípade ide o informáciu, kde potrebujete vysvetliť právny rámec zaradenia pedagogického zamestnanca do platovej triedy po získaní vysokoškolského vzdelania bakalárskeho stupňa, a zároveň o navigačnú otázku, keďže žiadate o postup, ako ďalej postupovať voči zamestnávateľovi a príslušným orgánom.
Podľa § 5 ods. 1 zákona č. 553/2003 Z. z. o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme a o zmene a doplnení niektorých zákonov, platová trieda pedagogického zamestnanca sa určuje podľa najvyššieho dosiahnutého vzdelania a druhu vykonávanej práce. Príloha č. 1 k tomuto zákonu obsahuje tabuľku platových tried, kde je jasne stanovené, že pedagogický zamestnanec s vysokoškolským vzdelaním prvého stupňa (Bc.) má byť zaradený minimálne do 7. platovej triedy, ak vykonáva činnosť vychovávateľa.
Zamestnávateľ je povinný zaradiť Vás do platovej triedy podľa najvyššieho dosiahnutého vzdelania, ktoré je relevantné pre Vašu pracovnú pozíciu. Ak ste predložili doklad o získaní vysokoškolského vzdelania bakalárskeho stupňa a Vaša pracovná náplň zodpovedá kvalifikačným predpokladom pre vyššiu platovú triedu, odporúčam písomne požiadať zamestnávateľa o prehodnotenie zaradenia s odkazom na konkrétne ustanovenia zákona č. 553/2003 Z. z. a príslušnú prílohu. V žiadosti uveďte dátum nadobudnutia nového vzdelania a priložte kópiu diplomu.
Ak zamestnávateľ na Vašu žiadosť nereaguje alebo ju zamietne bez odôvodnenia, odporúčam obrátiť sa na zriaďovateľa CDR (v tomto prípade pravdepodobne Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny alebo príslušné ministerstvo) s podnetom na prešetrenie správnosti zaradenia. Môžete sa tiež obrátiť na odborovú organizáciu, ak ste jej členom, alebo využiť právne zastúpenie.
Riziká nesprávneho zaradenia spočívajú v nižšom odmeňovaní, na ktoré nemá zamestnávateľ právo, ak spĺňate kvalifikačné predpoklady. V prípade preukázania nesprávneho zaradenia máte nárok na doplatenie mzdy spätne odo dňa, kedy ste splnili podmienky na vyššiu platovú triedu.
Ak by ste potrebovali konkrétnu pomoc s formuláciou žiadosti alebo zastupovaním, odporúčam kontaktovať advokáta so zameraním na pracovné právo alebo priamo príslušné ministerstvo.
Môže zamestnávateľ jednostranne znížiť základnú mzdu dohodnutú v pracovnej zmluve?
Dobrý deň, chcela by som sa poradiť ohľadom úpravy mzdy. Ide o to, že zamestnávateľ sa rozhodol znížiť základnú mzdu dohodnutú v pracovnej zmluve (napríklad o 50 eur) a zároveň poskytol projektový príspevok vo výške 100 eur. Tento príspevok je viazaný na činnosti, ktoré zamestnanec v danej profesii bežne nevykonáva, a bude sa krátiť podľa odpracovaných hodín. Nebol však nijak garantovaný ani fixne stanovený v dodatku.
Moja otázka znie: môže zamestnávateľ takúto úpravu mzdy (zníženie základnej mzdy v zmluve) vôbec vykonať? A ak príspevok ku mzde nevyplatí, môže si ho zamestnanec nárokovať podľa dodatku?
Ďakujem.
Odpoveď advokáta na pracovné právo
Dobrý deň,
zníženie základnej mzdy zamestnanca je zmena pracovných podmienok, s ktorými musí zamestnanec súhlasiť. Bez súhlasu zamestnanca, zamestnávateľ nemôže vykonať takúto úpravu mzdy zamestnanca.
Bez ohľadu na projektový príspevok ide o zmenu, ktorá sa dotkne obsahu pracovnej zmluvy. Zmena sa realizuje formou dodatku k pracovnej zmluve, ktorý musí zamestnanec podpísať. Podpisom dodatku k pracovnej zmluve vyjadrí zamestnanec súhlas s predmetnou zmenou.
Podľa § 54 Zákonníka práce, "Dohodnutý obsah pracovnej zmluvy možno zmeniť len vtedy, ak sa zamestnávateľ a zamestnanec dohodnú na jeho zmene. Zamestnávateľ je povinný zmenu pracovnej zmluvy vyhotoviť písomne a jedno vyhotovenie zmeny pracovnej zmluvy vydať zamestnancovi."
V prípade, že projektový príspevok má byť za činnosti, ktoré zamestnanec v danej profesii nevykonáva, nemôže byť predmetom dodatku k pracovnej zmluve každého zamestnanca, a teda nie je nárokovateľný. Aj keby bol obsahom dodatku u každého zamestnanca, tak záleží ako je naformulovaná výplata tohto príspevku, z pohľadu jeho nárokovateľnosti.
Každopádne, ak si je zamestnanec istý, že mu projektový príspevok každý mesiac vyplatený, aj napriek jeho obshiahnutia v dodatku jeho pracovnej zmluvy, neodporúčame dodatok podpísať.
Rovnako aj čo sa týka samotného zníženia základnej mzdy, ak zamestnanec nesúhlasí, nemal by podpísať dodatok k pracovnej zmluve.
JUDr. Milan Ficek, LL.M.
Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners
JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na pracovné právo, najmä na výpovede z pracovného pomeru, okamžité skončenie pracovného pomeru, pracovné zmluvy, náhradu mzdy, neplatné skončenie pracovného pomeru a pracovnoprávne spory. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.