Zrušenie odstupného pre prechod pod materskú firmu
Právna pomoc zadarmo
Položiť otázkuOtázka
Dobrý deň, pracujem pre slovenskú spoločnosť už viac ako 10 rokov (slovenský právny subjekt). Materská firma v Nemecku sa rozhodla slovenskú pobočku zatvoriť, čím mi ponúkli aj príslušné odstupné - dokonca aj o mesačné odstupné navyše nad zákonom. Rozmýšľam, že by som prijal jednu pozíciu v materskej firme v Nemecku. Podľa vyjadrenia oddelenia ľudských zdrojov však strácam nárok na odstupné, ak by som prešiel na túto novú pozíciu, keďže podľa nich ide o prechod na iné oddelenie. Je prosím toto z právneho hľadiska v poriadku? Podľa mojich informácií by to bolo možné, len ak by existoval právny nástupca - avšak ten na Slovensku neexistuje. Vzťahuje sa to aj na zahraničnú materskú firmu? Za odpoveď Vám ďakujem vopred.
Odpoveď advokáta na pracovné právo
Dobrý deň,
v prípade, že by Vás presunuli pod nemeckú firmu ešte pred zatvorením slovenskej pobočky, tak by išlo, ako s vyjadrilo HR, iba o prechod na inú pozíciu. V tom prípade, by ste nemali nárok na odstupné. Vyjadreniam HR ale nemusíte úplne veriť, pretože ich cieľom je ušetriť peniaze.
Ak by sa tak nestalo a slovenskú pobočku by zatvorili, tak by s Vami museli ukončiť pracovný pomer s nárokom na odstupné, nakoľko Váš zamestnávateľ sa zrušuje. Možno nie vo výške nad rámec zákona, ale vo výške toho zákonného odstupného (vo výške štyroch platov podľa § 76 ods. 2 písm. d) ZP), podľa odpracovaných rokov.
Podľa § 63 ods. 1 písm. a) bod 1 Zákonníka práce, "Zamestnávateľ môže dať zamestnancovi výpoveď iba z dôvodov, ak sa zamestnávateľ alebo jeho časť zrušuje."
Podľa § 76 ods. 2 písm. d) Zákonníka práce, "Zamestnancovi patrí pri skončení pracovného pomeru dohodou z dôvodov uvedených v § 63 ods. 1 písm. a), b) alebo písm. f) alebo z dôvodu, že zamestnanec stratil vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu, odstupné najmenej v sume štvornásobku jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej desať rokov a menej ako dvadsať rokov."
Podľa nášho názoru, ustanovenie § 27 Zákonníka práce, sa na Váš prípad nevzťahuje nakoľko zatvorená slovenská prevádza sa zrušuje a nemá právneho nástupcu.
Podľa § 27 ods. 1 Zákonníka práce, "Ak zanikne zamestnávateľ, ktorý má právneho nástupcu, prechádzajú práva a povinnosti z pracovnoprávnych vzťahov na tohto nástupcu, ak osobitný predpis neustanovuje inak."
Muselo by ale ísť o toho istého zamestnávateľa aj po právnej stránke. Ak je to iný subjekt, nie je to prechod u toho istého zamestnávateľa. Niekedy sa firmy spoja, jedna prevezme druhú. Dôležité je ako to nastavené po právnej stránke. Ale ak je to robené tak ako je to bežné, tak skôr by som povedal, ze to bude úplne iný právny subjekt a vtedy by ste mali nárok na odstupné.
JUDr. Milan Ficek, LL.M.
Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners
JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na pracovné právo, najmä na výpovede z pracovného pomeru, okamžité skončenie pracovného pomeru, pracovné zmluvy, náhradu mzdy, neplatné skončenie pracovného pomeru a pracovnoprávne spory. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.