Otázka
Dobrý deň, dohodol som sa so zamestnávateľom na čerpaní náhradného voľna. Koľko dní dopredu mi musí zamestnávateľ oznámiť zrušenie náhradného voľna? Platí mi aj náhrada za škodu, ktorá mi vznikla? (napr. objednaný lístok na koncert)
Odpoveď advokáta na pracovné právo
Dobrý deň,
Zákonník práce nestanovuje pre zamestnávateľa žiadnu lehotu, v ktorej musí zamestnávateľ dať zamestnancovi vedieť, že mu ruší náhradné voľno. Ak by ste mu povedali, že na ten čas náhradného voľna idete na koncert, ktorý sa koná len v určitú hodinu, určite by Vám to náhradné voľno nezrušil.
Náhradné voľno slúži ako kompenzácia za prácu nadčas. Práca nadčas sa kompenzuje buď mzdovým zvýhodnením alebo týmto náhradným voľnom. Ak si ho nevyčerpáte teraz, tak si ho vyčerpáte inokedy.
Podľa Zákonníka práce platí, že "Zamestnávateľ môže so zamestnancom dohodnúť čerpanie náhradného voľna za prácu nadčas. Zamestnancovi patrí náhradné voľno v rozsahu, v ktorom práca nadčas trvala; v tom prípade zamestnancovi mzdové zvýhodnenie podľa odseku 1 nepatrí."
Podľa § 121 ods. 3 Zákonníka práce, "Náhradné voľno zamestnávateľ poskytuje zamestnancovi v dohodnutom termíne. Ak sa zamestnávateľ so zamestnancom nedohodnú na termíne čerpania náhradného voľna za prácu nadčas, zamestnávateľ je povinný poskytnúť zamestnancovi náhradné voľno najneskôr do uplynutia štyroch kalendárnych mesiacov nasledujúcich po mesiaci, v ktorom bola práca nadčas vykonaná. V kolektívnej zmluve alebo v pracovnej zmluve možno výnimočne dohodnúť, že dosiahnutá mzda za prácu nadčas sa zúčtuje až za čas čerpania náhradného voľna za prácu nadčas."
JUDr. Milan Ficek, LL.M.
Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners
JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na pracovné právo, najmä na výpovede z pracovného pomeru, okamžité skončenie pracovného pomeru, pracovné zmluvy, náhradu mzdy, neplatné skončenie pracovného pomeru a pracovnoprávne spory. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.