Zrátavajú sa 3 prerušené pracovné pomery kvôli odstupnému?
Právna pomoc zadarmo
Položiť otázkuOtázka
Dobrý deň,
chcela by som sa opýtať ohľadom ukončenia pracovného pomeru z organizačných dôvodov. Je možné ukončiť pracovný pomer dohodou so zamestnancom, ktorý má trvalý pracovný pomer od 1. 9. 2018, k dňu 30. 6. 2023. Predtým mal zamestnanec dvakrát pracovný pomer, a to od 1. 10. 2016 do 30. 6. 2017 a následne od 1. 9. 2017 do 30. 6. 2018. Chcela by som vedieť, či sa tieto pracovné pomery sčítavajú kvôli určeniu výšky odstupného. Pri nástupe do našej organizácie bol zamestnancovi priznaný invalidný dôchodok, v súčasnosti má priznaný starobný dôchodok. Prináleží mu taktiež odchodné? Ďakujem za odpoveď.
Odpoveď advokáta na pracovné právo
Dobrý deň,
zamestnanec má nárok na 2 - mesačné odstupné (dvojnásobok) ako aj na odchodné (najmenej za 1 mesiac platu).
Za účelom určenia odstupného, je potrebné počítať iba posledný pracovný pomer od 01.09.2018. Trvanie pracovného pomeru bude 4 roky 10 mesiacov.
Predchádzajúce pracovné pomery neboli uzatvorené kontinuálne, nenadväzovali na seba a preto nie je možné hovoriť o "trvaní" pracovného pomeru tak, ako to predpokladá Zákonník práce vo svojich ustanoveniach o odstupnom.
Podľa § 76 ods. 2 ZP, "Zamestnancovi patrí pri skončení pracovného pomeru dohodou z dôvodov uvedených v § 63 ods. 1 písm. a), b) alebo písm. f) alebo z dôvodu, že zamestnanec stratil vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu, odstupné najmenej v sume a) jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval menej ako dva roky,
b) dvojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej dva roky a menej ako päť rokov,
c) trojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej päť rokov a menej ako desať rokov,
d) štvornásobku jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej desať rokov a menej ako dvadsať rokov,
e) päťnásobku jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej dvadsať rokov."
Zamestnanec rovnako spĺňa podmienky na priznanie odchodného podľa § 76a ods. 1 Zákonníka práce.
Podľa § 76a ods. 1 Zákonníka práce, "Zamestnancovi patrí pri prvom skončení pracovného pomeru po vzniku nároku na starobný dôchodok alebo invalidný dôchodok, ak pokles schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť je viac ako 70 %, odchodné najmenej v sume jeho priemerného mesačného zárobku, ak požiada o poskytnutie uvedeného dôchodku pred skončením pracovného pomeru alebo do desiatich pracovných dní po jeho skončení."
JUDr. Milan Ficek, LL.M.
Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners
JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na pracovné právo, najmä na výpovede z pracovného pomeru, okamžité skončenie pracovného pomeru, pracovné zmluvy, náhradu mzdy, neplatné skončenie pracovného pomeru a pracovnoprávne spory. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.