Bezplatná právna poradňa

Zmena údajov zamestnanca po uzavretí pracovnej zmluvy

Právna pomoc zadarmo

Položiť otázku

Najčastejšie otázky

Môže zamestnávateľ každý mesiac meniť úväzok dodatkom, aby neplatil nadčasy?

kedy zamestnávateľ každý mesiac mení výšku pracovného úväzku zamestnankyne formou dodatku k pracovnej zmluve, podľa aktuálneho počtu naplánovaných hodín. Tento postup nie je v súlade s právnym poriadkom Slovenskej republiky.

celá odpoveď ›

Otázka

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, či v prípade, keď zamestnankyňa, ktorá podpísala pracovnú zmluvu, sa následne vydala a zmenila svoje údaje, je potrebné tento stav vyriešiť dodatkom ku zmluve, alebo musíme vytvoriť novú zmluvu. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď advokáta na pracovné právo

Dobrý deň, pôvodne podpísaná pracovná zmluva  je platná, i keď po uzatvorení a pracovnej zmluvy došlo k zmene priezviska z uzatvorenia manželstva. Preto nie je potrebné podpisovať novú pracovnú zmluvu a ani dodatok k nej.

Podľa ust. § 81 písm. g/ Zákonníka práce platí :

"Zamestnanec je povinný najmä 

....g/ písomne oznamovať zamestnávateľovi bez zbytočného odkladu všetky zmeny, ktoré sa týkajú pracovného pomeru a súvisia s jeho osobou, najmä zmenu jeho mena, priezviska, trvalého pobytu alebo prechodného pobytu, adresy na doručovanie písomností, zdravotnej poisťovne, a ak sa so súhlasom zamestnanca poukazuje výplata na účet v banke alebo v pobočke zahraničnej banky, aj zmenu bankového spojenia."

Bezplatná právna poradňa
4,9 (8 299)
  • Róbert P.
    Róbert P.

    10. novembra

    Ďakujem veľmi pekne za radu v pracovnom práve, veľmi mi to pomohlo, viem čo môžem podniknúť a byť si pri tom istý, že robím správne. Ešte raz ďakujem..

    recenzie

  • Jakub M.
    Jakub M.

    18. septembra

    Rýchlosť, kvalitná odpoveď - odporučam! Využijem aj v buducnosti

    recenzie

  • Peter K.
    Peter K.

    18. septembra

    Vysoko hodnotím advokátsku kanceláriu pre ochotu a nielen ochotu ale aj fundovanú odpoveď na...

    recenzie

  • Barbora K.
    Barbora K.

    28. septembra

    Velmi ochotni advokati, mozem iba odporucat

    recenzie

  • Valéria H.
    Valéria H.

    2. októbra

    Výborné služby, promptná kvalifikovaná odpoveď na položené otázky. Veľká vďaka. Môžem len odporúčať!...

    recenzie

  • Ľudovít B.
    Ľudovít B.

    25. októbra

    Ďakujem za perfektnú odpoveď na môj problém, ktorý predtým neskúsená právná poradkyňa riadne...

    recenzie

  • Jarmila J.
    Jarmila J.

    30. októbra

    Dakujem za promptnu a zrozumitelnu odpoved. Odporucam obratit sa na tuto poradnu.

    recenzie

  • Silvia M.
    Silvia M.

    5. novembra

    Super pristup, rychlo poradili, vysvetlili, som velmi spokojna!

    recenzie

  • Andrea K.
    Andrea K.

    8. novembra

    Profesionálna odpoveď, takisto prístup ku klientovi, odporúčam

    recenzie

Môže zamestnávateľ každý mesiac meniť úväzok dodatkom, aby neplatil nadčasy?

Dobrý deň, je v poriadku, ak zamestnávateľ dáva kamarátke, ktorá je zamestnaná na čiastočný úväzok, každý mesiac podpisovať dodatok k pracovnej zmluve, ktorým jej každý mesiac mení výšku pracovného úväzku podľa počtu naplánovaných pracovných hodín v konkrétnom mesiaci? Deje sa to preto, aby zamestnávateľ nemusel platiť nadčasy. Platí to aj pri jej kolegyniach. Ďakujem.

Odpoveď advokáta na pracovné právo

Dobrý deň
vo Vašej otázke popisujete situáciu, kedy zamestnávateľ každý mesiac mení výšku pracovného úväzku zamestnankyne formou dodatku k pracovnej zmluve, podľa aktuálneho počtu naplánovaných hodín. Tento postup nie je v súlade s právnym poriadkom Slovenskej republiky.

Podľa Zákonníka práce (zákon č. 311/2001 Z. z.), pracovná zmluva musí obsahovať podstatné náležitosti, medzi ktoré patrí aj druh práce, miesto výkonu práce, deň nástupu do práce a mzdové podmienky (§ 43 ods. 1). Pracovný úväzok (teda rozsah pracovného času) je súčasťou pracovnej zmluvy a jeho zmena je možná len na základe dohody oboch strán, nie jednostranne zo strany zamestnávateľa.

Opakované mesačné uzatváranie dodatkov, ktorými sa mení úväzok podľa aktuálnej potreby zamestnávateľa, je obchádzaním zákona. Takýto postup môže byť považovaný za zneužitie práv zamestnanca a obchádzanie ustanovení o nadčasovej práci. Zákonník práce jasne stanovuje, že práca nadčas je výnimočná a zamestnávateľ je povinný ju zamestnancovi uhradiť s príplatkom (§ 97 a § 121 Zákonníka práce).

Ak zamestnávateľ potrebuje flexibilitu, môže využiť iné zákonné možnosti, napríklad dohodu o pracovnej činnosti alebo dohodu o vykonaní práce, avšak aj tu platia určité limity a ochrana zamestnanca.

Odporúčam, aby sa Vaša kamarátka obrátila na inšpektorát práce, kde môže podať podnet na prešetrenie postupu zamestnávateľa. Prípadne je vhodné konzultovať situáciu s advokátom špecializovaným na pracovné právo, ktorý môže posúdiť konkrétne znenie dodatkov a navrhnúť ďalší postup.

Riziká pre zamestnávateľa zahŕňajú možnosť uloženia pokuty zo strany inšpektorátu práce a povinnosť doplatiť zamestnankyniam príplatky za nadčasy. Pre zamestnankyne je rizikom neistota a nestabilita pracovného pomeru, ako aj možné krátenie mzdových nárokov.

V tejto situácii odporúčam neakceptovať opakované mesačné zmeny úväzku bez riadneho dôvodu a trvať na stabilných pracovných podmienkach, ktoré sú v súlade so Zákonníkom práce.

Bezplatná právna poradňa
O Autorovi
JUDr. Milan Ficek, LL.M.

Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners

JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na pracovné právo, najmä na výpovede z pracovného pomeru, okamžité skončenie pracovného pomeru, pracovné zmluvy, náhradu mzdy, neplatné skončenie pracovného pomeru a pracovnoprávne spory. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.