Zmena služieb nadriadeným, bez môjho vedomia
Právna pomoc zadarmo
Položiť otázkuOtázka
Dobrý deň, môže mi nadriadený meniť služby bez môjho vedomia? Pracujem v nepretržitej prevádzke.
Odpoveď advokáta na pracovné právo
Dobrý deň, áno môže.
organizáciu práce riadi a pracovný čas rozvrhuje zamestnávateľ. Je to aj v prípade rovnomerného rozvrhnutia pracovného času ,ako a aj v prípade nerovnomerného rozvrhnutia pracovného času. Vyplýva to z ustanovení Zákonníka práce. A čo sa týka Vašej otázky, že bez Vášho vedomia, stačí, ak Vám to oznámi.
Keďže zmena služby nie je úprava pracovných podmienok, ktorá by musela byť zaznamenaná písomne a zamestnancom odsúhlasená, stačí ústne oznámenie.
Podľa § 86 ods. 3 Zákonníka práce, "Pri rovnomernom rozvrhnutí pracovného času rozvrhuje zamestnávateľ týždenný pracovný čas v zásade na päť pracovných dní v týždni."
Podľa § 87 ods. 1 Zákonníka práce, "Ak povaha práce alebo podmienky prevádzky nedovoľujú, aby sa pracovný čas rozvrhol rovnomerne na jednotlivé týždne, zamestnávateľ môže po dohode so zástupcami zamestnancov alebo po dohode so zamestnancom, rozvrhnúť pracovný čas nerovnomerne na jednotlivé týždne. Priemerný týždenný pracovný čas nesmie pritom presiahnuť v období najviac štyroch mesiacov ustanovený týždenný pracovný čas."
Nadriadený koná v mene zamestnávateľa, takže aj v tomto smere je zmena služby týmto spôsobom v poriadku.
Podľa § 9 ods. 1 až 3 Zákonníka práce,
(1) "V pracovnoprávnych vzťahoch robí právne úkony za zamestnávateľa, ktorý je právnická osoba, štatutárny orgán alebo člen štatutárneho orgánu; zamestnávateľ, ktorý je fyzická osoba, koná osobne. Namiesto nich môžu robiť právne úkony aj nimi poverení zamestnanci. Iní zamestnanci zamestnávateľa, najmä vedúci jeho organizačných útvarov, sú oprávnení ako orgány zamestnávateľa robiť v mene zamestnávateľa právne úkony vyplývajúce z ich funkcií určených organizačnými predpismi."
(2) "Zamestnávateľ môže písomne poveriť ďalších svojich zamestnancov, aby robili určité právne úkony v pracovnoprávnych vzťahoch v jeho mene. V písomnom poverení musí byť uvedený rozsah oprávnenia povereného zamestnanca."
(3) "Vedúci zamestnanci zamestnávateľa sú zamestnanci, ktorí sú na jednotlivých stupňoch riadenia zamestnávateľa oprávnení určovať a ukladať podriadeným zamestnancom zamestnávateľa pracovné úlohy, organizovať, riadiť a kontrolovať ich prácu a dávať im na ten účel záväzné pokyny."
JUDr. Milan Ficek, LL.M.
Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners
JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na pracovné právo, najmä na výpovede z pracovného pomeru, okamžité skončenie pracovného pomeru, pracovné zmluvy, náhradu mzdy, neplatné skončenie pracovného pomeru a pracovnoprávne spory. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.