Bezplatná právna poradňa

Zmena pracovnej zmluvy ... výpoveď pracovnej zmluvy

Právna pomoc zadarmo

Položiť otázku

Najčastejšie otázky

Môžem okamžite skončiť pracovný pomer, keď ma zamestnávateľ bez súhlasu nahlásil na plný úväzok?

zmena rozsahu pracovného úväzku z pohľadu Sociálnej poisťovne, bez Vášho súhlasu, je postupom v rozpore s ustanovením § 54 Zákonníka práce. Podľa § 54 Zákonníka práce, "Dohodnutý obsah pracovnej zmluvy možno zmeniť len vtedy, ak sa zamestnávateľ a zamestnanec dohodnú na jeho zmene.

celá odpoveď ›

Otázka

Dobrý deň, som dôchodca a pracoval som ako strážnik SBS. Zmluvu som mal od 1.3.2023 do 28.2.2024. V priebehu roka zamestnávateľ zmenil pracovisko, kde som pracoval na pracovisko chránené štátom pre invalidných dôchodcov, o čom som sa vôbec ani nedozvedel. Len 31.8.2023 mi bolo oznámené, že už nemusím chodiť do práce. Tak som doma. Aké sú moje možnosti? Ďakujem vám vopred za vašu odpoveď.

Odpoveď advokáta na pracovné právo

Dobrý deň,
oznámenie zamestnávateľa, že "už nemusíte chodiť do práce", nie je dostačujúce.

Zamestnávateľ s Vami chce ukončiť pracovný pomer z dôvodu zmeny na chránenú dielňu. 

Zamestnávateľ mal ukončiť s Vami pracovný pomer písomne, jedným zo spôsobov uvedených v Zákonníku práce: 1. dohodou, 2. výpoveďou alebo 3. okamžitým skončením pracovného pomeru. Pri každom jednom spôsobe sú rôzne dôvody, pre ktoré môže s Vami zamestnávateľ skončiť pracovný pomer. 

Jedno z uvedených ukončení, ešte zrejme dostanete od zamestnávateľa písomne poštou, nakoľko Vy potrebujete písomný doklad o skončení Vášho pracovného pomeru na úrad práce, kde sa budete evidovať ako nezamestnaný. V opačnom prípade sa Vy musíte dožadovať o takéto písomné ukončenie a hľadať si novú prácu. 

V uvedenom prípade zmeny na chránenú dielňu, by prichádzala do úvahy výpoveď podľa § 63 ods. 1 písm. a) bod 1. alebo b) Zákonníka práce, "Zamestnávateľ môže dať zamestnancovi výpoveď iba z dôvodov, ak

a) sa zamestnávateľ alebo jeho časť 1. zrušuje alebo 2. premiestňuje a zamestnanec nesúhlasí so zmenou dohodnutého miesta výkonu práce, b) sa zamestnanec stane nadbytočný vzhľadom na písomné rozhodnutie zamestnávateľa alebo príslušného orgánu o zmene jeho úloh, technického vybavenia alebo o znížení stavu zamestnancov s cieľom zabezpečiť efektívnosť práce alebo o iných organizačných zmenách a zamestnávateľ, ktorý je agentúrou dočasného zamestnávania, aj ak sa zamestnanec stane nadbytočným vzhľadom na skončenie dočasného pridelenia podľa § 58 pred uplynutím doby, na ktorú bol dohodnutý pracovný pomer na určitú dobu."

 

Ak Vám nedá výpoveď, tak potom Vám musí stále posielať mzdu.

 

Bezplatná právna poradňa
4,9 (8 299)
  • Róbert P.
    Róbert P.

    10. novembra

    Ďakujem veľmi pekne za radu v pracovnom práve, veľmi mi to pomohlo, viem čo môžem podniknúť a byť si pri tom istý, že robím správne. Ešte raz ďakujem..

    recenzie

  • Jakub M.
    Jakub M.

    18. septembra

    Rýchlosť, kvalitná odpoveď - odporučam! Využijem aj v buducnosti

    recenzie

  • Peter K.
    Peter K.

    18. septembra

    Vysoko hodnotím advokátsku kanceláriu pre ochotu a nielen ochotu ale aj fundovanú odpoveď na...

    recenzie

  • Barbora K.
    Barbora K.

    28. septembra

    Velmi ochotni advokati, mozem iba odporucat

    recenzie

  • Valéria H.
    Valéria H.

    2. októbra

    Výborné služby, promptná kvalifikovaná odpoveď na položené otázky. Veľká vďaka. Môžem len odporúčať!...

    recenzie

  • Ľudovít B.
    Ľudovít B.

    25. októbra

    Ďakujem za perfektnú odpoveď na môj problém, ktorý predtým neskúsená právná poradkyňa riadne...

    recenzie

  • Jarmila J.
    Jarmila J.

    30. októbra

    Dakujem za promptnu a zrozumitelnu odpoved. Odporucam obratit sa na tuto poradnu.

    recenzie

  • Silvia M.
    Silvia M.

    5. novembra

    Super pristup, rychlo poradili, vysvetlili, som velmi spokojna!

    recenzie

  • Andrea K.
    Andrea K.

    8. novembra

    Profesionálna odpoveď, takisto prístup ku klientovi, odporúčam

    recenzie

Môžem okamžite skončiť pracovný pomer, keď ma zamestnávateľ bez súhlasu nahlásil na plný úväzok?

Dobrý deň, potreboval by som právnu radu ohľadom skončenia môjho pracovného pomeru.

Moja situácia je nasledovná. V máji 2025 som podpísal pracovnú zmluvu na polovičný úväzok, teda 20 hodín týždenne. Od novembra 2024 ma však zamestnávateľ začal evidovať na plný úväzok, teda 40 hodín týždenne, a pod týmto úväzkom ma nahlásil aj do Sociálnej poisťovne.

Dôležité je, že som nepodpísal žiadny dodatok k zmluve ani novú zmluvu. Moja pôvodná zmluva jasne uvádza, že akákoľvek zmena musí byť vyhotovená písomne a podpísaná oboma stranami. Zamestnávateľ ma teda na plný úväzok nahlásil bez môjho písomného súhlasu.

Mám novú pracovnú príležitosť od 1. februára 2026. Môj súčasný zamestnávateľ však trvá na dodržaní výpovednej doby.

Moje otázky sú nasledovné.

1. Považuje sa konanie zamestnávateľa, teda nahlásenie na iný úväzok bez písomného dodatku, za závažné porušenie povinností zo strany zamestnávateľa?

2. Mám za týchto okolností právo ukončiť pracovný pomer okamžite, alebo je zmluva neplatná v časti rozsahu pracovného času?

3. Aký je najrýchlejší legálny spôsob, ako ukončiť tento pracovný pomer do 31. januára 2026?

Vopred ďakujem za odpoveď.

Odpoveď advokáta na pracovné právo

Dobrý deň,
zmena rozsahu pracovného úväzku z pohľadu Sociálnej poisťovne, bez Vášho súhlasu, je postupom v rozpore s ustanovením § 54 Zákonníka práce.

Podľa § 54 Zákonníka práce, "Dohodnutý obsah pracovnej zmluvy možno zmeniť len vtedy, ak sa zamestnávateľ a zamestnanec dohodnú na jeho zmene. Zamestnávateľ je povinný zmenu pracovnej zmluvy vyhotoviť písomne a jedno vyhotovenie zmeny pracovnej zmluvy vydať zamestnancovi."

Táto situácia však nezakladá dôvod na okamžité skončenie pracovného pomeru.

Podľa § 69 ods. 1 Zákonníka práce, "Zamestnanec môže pracovný pomer okamžite skončiť, aka) podľa lekárskeho posudku nemôže ďalej vykonávať prácu bez vážneho ohrozenia svojho zdravia a zamestnávateľ ho nepreradil do 15 dní odo dňa predloženia tohto posudku na inú pre neho vhodnú prácu,

b) zamestnávateľ mu nevyplatil mzdu, náhradu mzdy, cestovné náhrady, náhradu za pracovnú pohotovosť, náhradu príjmu pri dočasnej pracovnej neschopnosti zamestnanca alebo ich časť do 15 dní po uplynutí ich splatnosti,

c) je bezprostredne ohrozený jeho život alebo zdravie."

Vo Vašom prípade prichádza do úvahy len skončenie výpoveďou s výpovednou dobou alebo skončenie dohodou. Pri výpovedi má zamestnávateľ nárok si počas plynutia výpovednej doby, nájsť si za Vás náhradu. Ak už od začiatku februára plánujete uzatvoriť nový pracovný pomer, mu nezostáva veľa času na výber a prijatie náhrady za Vás. Skúste sa so zamestnávateľom dohodnúť na skončení Vášho pracovného pomeru dohodou, ku koncu januára. Ak nebude súhlasiť, zostáva Vám len podať výpoveď a dodržať výpovednú dobu, pričom v novom zamestnaní Vám môžu posunúť Váš nástup.

Podľa § 62 ods. 8 Zákonníka práce,  "Ak zamestnanec nezotrvá počas plynutia výpovednej doby u zamestnávateľa, zamestnávateľ má právo na peňažnú náhradu najviac v sume, ktorá je súčinom priemerného mesačného zárobku tohto zamestnanca a dĺžky výpovednej doby, ak sa na tejto peňažnej náhrade dohodli v pracovnej zmluve; dohoda o peňažnej náhrade musí byť písomná, inak je neplatná."

Nároky vyplývajúce z nesprávneho nahásenia, či vyplácania Vašej mzdy, si môžete voči zamestnávateľovi uplatňovať aj po skončení pracovného pomeru.

Bezplatná právna poradňa
O Autorovi
JUDr. Milan Ficek, LL.M.

Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners

JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na pracovné právo, najmä na výpovede z pracovného pomeru, okamžité skončenie pracovného pomeru, pracovné zmluvy, náhradu mzdy, neplatné skončenie pracovného pomeru a pracovnoprávne spory. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.