Bezplatná právna poradňa

Zmena pracovnej pozície bez skúšobnej doby

Právna pomoc zadarmo

Položiť otázku

Najčastejšie otázky

Môže zamestnávateľ jednostranne preradiť opatrovateľku na zdravotný úsek mimo zmluvy?

vo Vašej otázke nepíšete, či by sa Vaším presunutím na ambulanciu zmenila Vaša pracovná náplň, pozícia, ohodnotenie a iné..... Pri akejkoľvek zmene Vašej pracovnej zmluvy, ide o zmenu Vašich pracovných podmienok a teda je potrebný Váš súhlas (§ 54 ZP).

celá odpoveď ›

Otázka

Dobrý deň,
dňa 1.12.2022 som uzatvorila pracovný pomer na dobu určitú na pozíciu učiteľky v materskej škole. Po roku mi bol tento pracovný pomer opäť predĺžený na dobu určitú. Následne som u toho istého zamestnávateľa dostala dodatok č. 3 k pracovnej zmluve, kde som bola prijatá na pozíciu asistentky už na dobu neurčitú, keďže od začiatku pracovného pomeru uplynuli 2 roky.

Potom mi bol ponúknutý dodatok č. 4, kde som dostala pracovný pomer na dobu neurčitú na pozíciu učiteľky v materskej škole, pričom sa tento dodatok viazal k mojej pôvodnej pracovnej zmluve zo dňa 1.12.2022.

Dnes mi bolo povedané, že keďže som podpísala dodatok č. 3 na pozíciu asistentky (na 50 % úväzok), zmluva na pozíciu učiteľky v materskej škole je neplatná. Tvrdia, že platí len pracovný pomer ako asistentka na dobu neurčitú na polovičný úväzok. Skúšobná doba nebola stanovená. Domnievam sa však, že pozícia asistentky a učiteľky sú dve rozdielne pracovné pozície.

Je tento postup správny? Mohol mi zamestnávateľ udeliť hneď pracovnú zmluvu na dobu neurčitú na pozíciu asistentky? Ďakujem.

Odpoveď advokáta na pracovné právo

Dobrý deň,
určenie doby trvania pracovného pomeru, či už ide o určitú alebo neurčitú dobu, nemusí byť vždy rovnaké. Pri niektorých pozíciách je od začiatku doba určitá a pri niektorých pozíciách je hneď doba neurčitá. Závisí to od povahy pozície, požadovanej odbornosti zamestnanca na danej pozícii, zodpovednosti zamestnanca na danej pozícii a od iných ukazovateľov. 

Pozícia asistentky nezahŕňa až takú odbornosť či zodpovednosť, ako pri pozícii učiteľky, a preto je možné dať asisttentke už na začiatku pracovného pomeru dobu neručitú. 

Nakoľko Zákonník práce neurčuje, kedy má a kedy nemá zamestnávateľ dať zamestnancovi pracovnú zmluvu na dobu určitú alebo na dobu neručitú, a keďže pozíciia asistentky v sebe nezahŕňa veľkú odbornosť či zodpovednosť, je pracovná zmluva na dobu neručitú, v súlade so zákonom.

Podľa § 48 ods. 1 Zákonníka práce, "Pracovný pomer je dohodnutý na neurčitý čas, ak nebola v pracovnej zmluve výslovne určená doba jeho trvania alebo ak v pracovnej zmluve alebo pri jej zmene neboli splnené zákonné podmienky na uzatvorenie pracovného pomeru na určitú dobu. Pracovný pomer je uzatvorený na neurčitý čas aj vtedy, ak pracovný pomer na určitú dobu nebol dohodnutý písomne."

Podľa § 48 ods. 2 Zákonníka práce, "Pracovný pomer na určitú dobu možno dohodnúť najdlhšie na dva roky. Pracovný pomer na určitú dobu možno predĺžiť alebo opätovne dohodnúť v rámci dvoch rokov najviac dvakrát."

Zamestnávateľ Vám mal ukončiť zmluvu na pozícii učiteľky a pri pozícii asistentky pripraviť a dať podpísať novú pracovnú zmluvu namiesto dodatku č. 3. k pracovnej zmluve učiteľky. Uvedené, však nespôsobuje nezákonnosť, či nesúlad so zákonom. Je potrebné vychádzať z toho, akú pozíciu aktuálne vykonávate. Nesúlad so zákonom by bol vtedy, ak by ste vykonávali obe pozíciie naraz alebo striedavo. Rovnako, už nemá význam riešiť absenciu skúšobnej doby pri pozícii asistentky, keďže tá by už dávno uplynula. Zákonník práce, pri skúšobnej dobe ustanovuje možnosť a nie povinnosť dohodnúť skúšobnú dobu. 

Podľa § 45 ods. 1 Zákonníka práce, "V pracovnej zmluve možno dohodnúť skúšobnú dobu, ktorá je najviac tri mesiace, a u vedúceho zamestnanca v priamej riadiacej pôsobnosti štatutárneho orgánu alebo člena štatutárneho orgánu a vedúceho zamestnanca, ktorý je v priamej riadiacej pôsobnosti tohto vedúceho zamestnanca, je najviac šesť mesiacov. Skúšobnú dobu nemožno predlžovať."

Bezplatná právna poradňa
4,9 (8 299)
  • Róbert P.
    Róbert P.

    10. novembra

    Ďakujem veľmi pekne za radu v pracovnom práve, veľmi mi to pomohlo, viem čo môžem podniknúť a byť si pri tom istý, že robím správne. Ešte raz ďakujem..

    recenzie

  • Jakub M.
    Jakub M.

    18. septembra

    Rýchlosť, kvalitná odpoveď - odporučam! Využijem aj v buducnosti

    recenzie

  • Peter K.
    Peter K.

    18. septembra

    Vysoko hodnotím advokátsku kanceláriu pre ochotu a nielen ochotu ale aj fundovanú odpoveď na...

    recenzie

  • Barbora K.
    Barbora K.

    28. septembra

    Velmi ochotni advokati, mozem iba odporucat

    recenzie

  • Valéria H.
    Valéria H.

    2. októbra

    Výborné služby, promptná kvalifikovaná odpoveď na položené otázky. Veľká vďaka. Môžem len odporúčať!...

    recenzie

  • Ľudovít B.
    Ľudovít B.

    25. októbra

    Ďakujem za perfektnú odpoveď na môj problém, ktorý predtým neskúsená právná poradkyňa riadne...

    recenzie

  • Jarmila J.
    Jarmila J.

    30. októbra

    Dakujem za promptnu a zrozumitelnu odpoved. Odporucam obratit sa na tuto poradnu.

    recenzie

  • Silvia M.
    Silvia M.

    5. novembra

    Super pristup, rychlo poradili, vysvetlili, som velmi spokojna!

    recenzie

  • Andrea K.
    Andrea K.

    8. novembra

    Profesionálna odpoveď, takisto prístup ku klientovi, odporúčam

    recenzie

Môže zamestnávateľ jednostranne preradiť opatrovateľku na zdravotný úsek mimo zmluvy?

Dobrý deň, pracujem ako opatrovateľka už 12 rokov v sociálnom odbore a som zamestnaná v domove dôchodcov. V poslednom čase na mňa tlačia, aby som pracovala na ambulancii (zdravotný úsek), pretože vraj je krízový stav. Podľa môjho názoru však nejde o skutočný krízový stav, ale o dlhodobú neschopnosť zamestnávateľa zabezpečiť dostatok ľudí na pracovisku.

Tvrdia mi, že mám na takúto prácu vzdelanie a môžu ma presunúť na iný úsek, aj keď v zmluve mám uvedené, že som prijatá ako opatrovateľka. V poslednom bode mojej pracovnej zmluvy je napísané, že mi zamestnávateľ môže nariadiť aj prácu, ktorá nie je v pracovnej zmluve obsiahnutá. Rozumiem tomu tak, že by som však mala stále vykonávať prácu opatrovateľky, alebo sa mýlim?

Chcem sa opýtať, či má zamestnávateľ na takúto zmenu právo a ako sa proti tomu môžem brániť. Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

Odpoveď advokáta na pracovné právo

Dobrý deň,
vo Vašej otázke nepíšete, či by sa Vaším presunutím na ambulanciu zmenila Vaša pracovná náplň, pozícia, ohodnotenie a iné.....

Pri akejkoľvek zmene Vašej pracovnej zmluvy, ide o zmenu Vašich pracovných podmienok a teda je potrebný Váš súhlas (§ 54 ZP). Zmena sa premietne do dodatku k Vašej pracovnej zmluve, ktorý bude musieť podpísať okrem Vás aj zamestnávateľa. 

Rovnako aj na preradenie na inú prácu, musí mať zamestnávateľ niektorý zo zákonných dôvodov uvedených v § 55 ods. 2 ZP, citované nižšie. 

Ak by sa Vašim presunutím nemenila pracovná zmluva, a išlo by len o nariadenie inej práce podľa posledného bodu, a nešlo by o dlhé časové obdobie, tak by ste asi s tým nič nespravili. Ale ak by išlo o viac zmien s tým súvisiacich, tak by musel byť vyjadrený Váš plný súhlas.

Podľa § 54 Zákonníka práce, "Dohodnutý obsah pracovnej zmluvy možno zmeniť len vtedy, ak sa zamestnávateľ a zamestnanec dohodnú na jeho zmene. Zamestnávateľ je povinný zmenu pracovnej zmluvy vyhotoviť písomne a jedno vyhotovenie zmeny pracovnej zmluvy vydať zamestnancovi."

Čo sa týka preradenia na inú prácu, konkrétne na práce iného druhu ako boli dohodnuté v pracovnej zmluve, to je upravené v § 55 ods. 1 a 2 Zákonníka práce. 

Podľa § 55 ods. 1 Zákonníka práce, "Vykonávať práce iného druhu alebo na inom mieste, ako boli dohodnuté v pracovnej zmluve, je zamestnanec povinný len výnimočne, a to v prípadoch ustanovených v odsekoch 2 a 4."

Podľa § 55 ods. 2 Zákonníka práce, "Zamestnávateľ je povinný preradiť zamestnanca na inú prácu, ak

a) zamestnanec vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo stratil spôsobilosť naďalej vykonávať doterajšiu prácu, alebo ak ju nesmie vykonávať pre chorobu z povolania alebo pre ohrozenie touto chorobou, alebo ak na pracovisku dosiahol najvyššiu prípustnú expozíciu určenú rozhodnutím príslušného orgánu verejného zdravotníctva,

b) tehotná žena, matka do konca deviateho mesiaca po pôrode a dojčiaca žena vykonáva prácu, ktorou sa nesmú tieto ženy zamestnávať alebo ktorá podľa lekárskeho posudku ohrozuje jej tehotenstvo alebo materské poslanie,

c) je to nevyhnutné podľa lekárskeho posudku alebo rozhodnutia orgánu verejného zdravotníctva v záujme ochrany zdravia iných osôb pred prenosnými chorobami (ďalej len „karanténne opatrenie"),

d) je to nevyhnutné podľa právoplatného rozhodnutia súdu alebo iného príslušného orgánu,

e) zamestnanec pracujúci v noci na základe lekárskeho posudku je uznaný za nespôsobilého na nočnú prácu,

f) tehotná žena, matka do konca deviateho mesiaca po pôrode a dojčiaca žena pracujúca v noci požiada o preradenie na dennú prácu."

Podľa § 55 ods. 4 Zákonníka práce, "Zamestnávateľ môže preradiť zamestnanca aj bez jeho súhlasu na čas nevyhnutnej potreby na inú prácu, ako bola dohodnutá, ak je to potrebné na odvrátenie mimoriadnej udalosti alebo na zmiernenie jej bezprostredných následkov."

Z vyššie uvedeného vyplýva, že je potrebné ustáiť, či ide o preradenie na inú prácu, alebo celkovú zmenu pracovných podmienok, alebo len malú úpravu pracovnej náplne. Nakoľko nám nie je známa pracovná náplň zamestnanca na ambulancii ani pracovná náplň opatrovateľky, nevieme Vám jednoznačne odpovedať na Vašu otázku. Avšak už len zo samotného názvu pozícii opatrovateľka a názvu pozícii na ambulancii "...........................", pôjde o zmenu pracovnej zmluvy podľa § 54 ZP, kde je potrebný Váš súhlas. 

Bezplatná právna poradňa
O Autorovi
JUDr. Milan Ficek, LL.M.

Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners

JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na pracovné právo, najmä na výpovede z pracovného pomeru, okamžité skončenie pracovného pomeru, pracovné zmluvy, náhradu mzdy, neplatné skončenie pracovného pomeru a pracovnoprávne spory. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.