Otázka
Dobrý deň, momentálne som zamestnaná na dohodu o pracovnej činnosti a zároveň som na rodičovskej dovolenke. Som učiteľkou matematiky a rada by som začala vytvárať pracovné listy pre deti s perspektívou ich predaja. Predpokladám, že v mojom prípade by to spadalo pod autorské právo. Chcem sa však opýtať, ako je to v takomto prípade so zdanením? Ďakujem pekne.
Odpoveď advokáta na pracovné právo
Dobrý deň,
v prípade, že by ste Vami vytvorené pracovné listy predávali, a dosahovali by ste pravidelný príjem, išlo by o aktívnu zárobkovú činnosť. Tento príjem by ste museli zdaniť, teda za príslušný rok podať daňové priznanie, v ktorom by ste tento príjem priznali.
Predmetná činnosť, by nebola považovaná za živnosť v zmysle ustanovení živnostenského zákona, keďže by išlo o Vaše autorské dielo.
Podľa § 3 ods. 1 písm. b) živnostenského zákona, "Živnosťou nie je využívanie výsledkov duševnej tvorivej činnosti chránených osobitnými zákonmi ich pôvodcami včítane vydávania, rozmnožovania a rozširovania literárnych a iných diel na vlastné náklady."
Predmetná činnosť by sa považovala za aktívnu zárobkovú činnosť a príjmy z nej, by boli príjmami z inej samostatnej zárobkovej činnosti podľa zákona o dani z príjmov.
Podľa § 6 ods. 2 písm. a) zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov, "Príjmami z inej samostatnej zárobkovej činnosti, ak nepatria do príjmov uvedených v § 5, sú príjmy z vytvorenia diela a z podania umeleckého výkonu, pri ktorých daňovník uplatnil postup podľa § 43 ods. 14 a z vydávania, rozmnožovania a rozširovania literárnych diel a iných diel na vlastné náklady a z vytvorenia alebo zhotovenia iného predmetu duševného vlastníctva a z použitia iného predmetu duševného vlastníctva alebo z postúpenia práv k predmetu duševného vlastníctva.
Zároveň, sa na Vás bude vzťahovať odvodová povinnosť na zdravotné a sociálne poistenie.
Odvody do sociálnej poisťovne upravuje zákon č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení a odvody do zdravotnej poisťovne upravuje zákon č. 580/2004 Z. z. o zdravotnom poistení.
Ak by bol Váš príjem za rok (z tejto činnosti) vyšší, ako 8.477 Eur, tak by Vám vznikla povinnosť platiť preddavky do sociálnej poisťovne. Táto suma je suma určená na rok 2023, ktorá je určená ako sedemnásobok priemernej mzdy spred dvoch rokov. Z prvého daňového priznania si budete vedieť určiť výšku preddavku na nasledujúce obdobie čo sa týka sociálneho poistenia.
Výšku preddavku do zdravotnej poisťovne máte uvedenú vo Vašom poslednom ročnom zúčtovaní na nadchádzajúci kalendárny rok. Po dosiahnutí príjmu z tejto činnosti, by sa Vám preddavok zvýšil, čo by tiež vyplynulo z daňového priznania.
Čo sa týka Vášho autorského práva, z pohľadu Vašich daňových povinností, sa tvorba autorských diel nepovažuje za živnosť. Nevzniká Vám teda povinnosť získania živnostenského oprávnenia.
JUDr. Milan Ficek, LL.M.
Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners
JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na pracovné právo, najmä na výpovede z pracovného pomeru, okamžité skončenie pracovného pomeru, pracovné zmluvy, náhradu mzdy, neplatné skončenie pracovného pomeru a pracovnoprávne spory. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.