Bezplatná právna poradňa

Zánik členstva v družstve

Právna pomoc zadarmo

Položiť otázku

Najčastejšie otázky

Musí vlastník bytu platiť členský vklad a ročný poplatok bytovému družstvu?

vaša otázka sa týka členstva v bytovom družstve po odkúpení bytu. Pokiaľ byt už plne vlastníte, členstvo v družstve nie je povinné, ale môže mať svoje výhody aj nevýhody.

celá odpoveď ›

Otázka

Dňa 24.6.2015 som písomne požiadal o vyplatenie svojho členského vkladu, keďže som bol členom družstva s členským vkladom. Pracovný vzťah bol ukončený dohodou z dôvodu môjho zdravotného stavu, keďže som invalidný dôchodca a držiteľ preukazu ZŤP. Rád by som sa informoval, či existuje stanovená zákonná doba na odpoveď, pretože mi doteraz nebola poskytnutá žiadna. Ďakujem.

Odpoveď advokáta na pracovné právo

Dobrý deň. Pri zániku členstva v družstve (za trvania družstva) má doterajší člen zo zákona nárok na tzv. vyrovnací podiel. V tomto smere je rozhodujúcim znenie stanov družstva a tiež ustanovenie § 233 Obchodného zákonníka. Zo zákona však nevyplýva konkrétna lehota, v ktorej by malo družstvo odpovedať na žiadosť doterajšieho člena družstva (táto môže byť upravená v stanovách). Pokiaľ však stanovy neurčujú inak, platí, že právo na vyplatenie vyrovnacieho podielu je splatné uplynutím troch mesiacov od schválenia riadnej individuálnej účtovnej závierky za účtovné obdobie predchádzajúce účtovnému obdobiu, v ktorom zanikla účasť spoločníka v spoločnosti, alebo ak takáto riadna účtovná závierka schválená nebola, tak uplynutím troch mesiacov odo dňa, keď mala byť schválená.

Bezplatná právna poradňa
4,9 (8 299)
  • Róbert P.
    Róbert P.

    10. novembra

    Ďakujem veľmi pekne za radu v pracovnom práve, veľmi mi to pomohlo, viem čo môžem podniknúť a byť si pri tom istý, že robím správne. Ešte raz ďakujem..

    recenzie

  • Jakub M.
    Jakub M.

    18. septembra

    Rýchlosť, kvalitná odpoveď - odporučam! Využijem aj v buducnosti

    recenzie

  • Peter K.
    Peter K.

    18. septembra

    Vysoko hodnotím advokátsku kanceláriu pre ochotu a nielen ochotu ale aj fundovanú odpoveď na...

    recenzie

  • Barbora K.
    Barbora K.

    28. septembra

    Velmi ochotni advokati, mozem iba odporucat

    recenzie

  • Valéria H.
    Valéria H.

    2. októbra

    Výborné služby, promptná kvalifikovaná odpoveď na položené otázky. Veľká vďaka. Môžem len odporúčať!...

    recenzie

  • Ľudovít B.
    Ľudovít B.

    25. októbra

    Ďakujem za perfektnú odpoveď na môj problém, ktorý predtým neskúsená právná poradkyňa riadne...

    recenzie

  • Jarmila J.
    Jarmila J.

    30. októbra

    Dakujem za promptnu a zrozumitelnu odpoved. Odporucam obratit sa na tuto poradnu.

    recenzie

  • Silvia M.
    Silvia M.

    5. novembra

    Super pristup, rychlo poradili, vysvetlili, som velmi spokojna!

    recenzie

  • Andrea K.
    Andrea K.

    8. novembra

    Profesionálna odpoveď, takisto prístup ku klientovi, odporúčam

    recenzie

Musí vlastník bytu platiť členský vklad a ročný poplatok bytovému družstvu?

Dobrý deň,

dostali sme výzvu na zaplatenie základného členského vkladu a ročného poplatku od oSBD. Byt máme vo vlastníctve, ktorý sme odkúpili. Ak nezaplatíme tieto poplatky, naše členstvo zanikne, pretože boli zmenené stanovy. Dostali sme aj Dohodu o zániku členstva. Je pre nás výhodné pokračovať v členstve v družstve?

Odpoveď advokáta na pracovné právo

Dobrý deň,

vaša otázka sa týka členstva v bytovom družstve po odkúpení bytu. Pokiaľ byt už plne vlastníte, členstvo v družstve nie je povinné, ale môže mať svoje výhody aj nevýhody. Členstvo vám môže poskytovať výhody ako zvýhodnené služby družstva, lepšiu možnosť účasti na rozhodovaní v rámci družstva alebo prístup k niektorým výhodám, ktoré družstvo poskytuje len svojim členom. Na druhej strane, ak už nie ste nájomcom, ale vlastníkom bytu, môže byť pre vás zbytočné platiť členské poplatky, ak z členstva priamo neprofituje. Odporúčam vám zvážiť, aké konkrétne výhody vám členstvo prináša a porovnať to s poplatkami, ktoré by ste museli platiť. Pokiaľ je pre vás členstvo iba finančnou záťažou bez výrazných výhod, môže byť rozumné zvážiť ukončenie členstva na základe stanovených podmienok vo vašich stanovách. Ak sa rozhodnete vystúpiť, majte na pamäti, že zánikom členstva zanikajú aj s ním spojené práva a povinnosti.

Bezplatná právna poradňa
O Autorovi
JUDr. Milan Ficek, LL.M.

Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners

JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na pracovné právo, najmä na výpovede z pracovného pomeru, okamžité skončenie pracovného pomeru, pracovné zmluvy, náhradu mzdy, neplatné skončenie pracovného pomeru a pracovnoprávne spory. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.