Zamestnávateľ odmieta prevziať výpoveď zamestnanca
Právna pomoc zadarmo
Položiť otázkuOtázka
Dobrý deň, chcela by som sa opýtať. Mám 33,5 dňa dovolenky a chcem podať výpoveď. Chcela by som si čerpať dovolenku v dvojmesačnej výpovednej lehote. Avšak moja vedúca mi dovolenku odmieta dať, či preplatiť. Z práce ma nechce pustiť a výpoveď vraj nepodpíše. Ako mám v tomto prípade postupovať? Ďakujem za odpoveď.
Odpoveď advokáta na pracovné právo
Dobrý deň,
Váš zamestnávateľ Vás nemôže nútiť zotrvať u neho v pracovnom pomere.
Podľa § 61 ods .1 Zákonníka práce, "Výpoveďou môže skončiť pracovný pomer zamestnávateľ aj zamestnanec. Výpoveď musí byť písomná a doručená, inak je neplatná."
Podľa § 67 Zákonníka práce, "Zamestnanec môže dať zamestnávateľovi výpoveď z akéhokoľvek dôvodu alebo bez uvedenia dôvodu."
V prípade, ak Vám zamestnávateľ nechce prevziať (podpísať) výpoveď, Vy mu môžete výpoveď doručiť oficiálne cez Vašu podateľňu alebo cez personálne oddelenie. Poprípade poštou, doporučene, aby ste mali o tom doklad.
Prvý deň mesiaca nasledujúceho po mesiaci, kedy sa Vám podarí doručiť výpoveď, Vám začne plynúť mesačná alebo dvojmesačná výpovedná doba. Ak Váš pomer trval menej ako rok, tak je to jeden mesiac a ak viac ako rok, tak potom je výpovedná doba zvyčajne dva mesiace.
Podľa § 62 ods. 2 Zákonníka práce, "Výpovedná doba je najmenej jeden mesiac, ak tento zákon neustanovuje inak."
Podľa § 62 ods. 6 Zákonníka práce, "Ak výpoveď dáva zamestnanec, ktorého pracovný pomer u zamestnávateľa ku dňu doručenia výpovede trval najmenej jeden rok, výpovedná doba je najmenej dva mesiace."
Podľa § 62 ods. 7 Zákonníka práce, "Výpovedná doba začína plynúť od prvého dňa kalendárneho mesiaca nasledujúceho po doručení výpovede a skončí sa uplynutím posledného dňa príslušného kalendárneho mesiaca, ak tento zákon neustanovuje inak."
Čo sa týka dovolenky, tak jej čerpanie nariaďuje zamestnávateľ a keď by Vám ju nedal čerpať, tak potom by Vám ju musel preplatiť. Nemusí ju nariadiť čerpať.
Podľa § 111 ods. 1 ZP, "Čerpanie dovolenky určuje zamestnávateľ po prerokovaní so zamestnancom podľa plánu dovoleniek určeného s predchádzajúcim súhlasom zástupcov zamestnancov tak, aby si zamestnanec mohol dovolenku vyčerpať spravidla vcelku a do konca kalendárneho roka. Pri určovaní dovolenky je potrebné prihliadať na úlohy zamestnávateľa a na oprávnené záujmy zamestnanca. Zamestnávateľ je povinný určiť zamestnancovi čerpanie aspoň štyroch týždňov dovolenky v kalendárnom roku, ak má na ne nárok, a ak určeniu čerpania dovolenky nebránia prekážky v práci na strane zamestnanca."
Podľa § 116 ods. 3 ZP, "Za nevyčerpané štyri týždne základnej výmery dovolenky nemôže byť zamestnancovi vyplatená náhrada mzdy, s výnimkou, ak si túto dovolenku nemohol vyčerpať z dôvodu skončenia pracovného pomeru."
JUDr. Milan Ficek, LL.M.
Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners
JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na pracovné právo, najmä na výpovede z pracovného pomeru, okamžité skončenie pracovného pomeru, pracovné zmluvy, náhradu mzdy, neplatné skončenie pracovného pomeru a pracovnoprávne spory. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.