Bezplatná právna poradňa

Zamestnávateľ mi nedoručil ani nedodal výpoveď

Právna pomoc zadarmo

Položiť otázku

Otázka

Dobrý deň,

chcem sa spýtať, začala som pracovať v novej práci, no po mesiaci ma zamestnávateľ prepustil kvôli tomu, že som bola dvakrát u doktora špecialistu kvôli mojej chorobe. Mám ochorenie centrálnej nervovej sústavy, ale to je teraz jedno. Najprv by som chcela prejsť k prvej veci: Môže si zamestnávateľ svojvoľne upravovať dĺžku dovolenky alebo počet návštev lekára? Po podpísaní pracovnej zmluvy, keď som šla prvýkrát k doktorovi, mi povedal, že mám nárok na 6 dní dovolenky v kalendárnom roku a môžem si dovoliť maximálne 3 návštevy lekára. Príde mi to strašne pritiahnuté za uši, ale radšej sa spýtam, či nevyužíva nejakú "dieru" v zákonníku práce.

Po druhé a to najhlavnejšie: Hneď ako mi zamestnávateľ slovne oznámil skončenie pracovného pomeru v skúšobnej dobe, chcela som sa ísť nahlásiť na ÚPSVaR s tým, že som prišla o prácu a som od dnes nezamestnaná. Na to, pokiaľ viem, potrebujem písomne a podpisom zamestnávateľa aj mňa potvrdenú dohodu o skončení pracovného pomeru. Tu prichádzame k problému: Zamestnávateľ mi ju odmieta dať. Čakám týždeň a stále ma len odkazuje na ich účtovníčku, aby som ju telefonicky kontaktovala, čo odmietam, a pochybujem, že je mojou povinnosťou sa zamestnávateľovi doprosovať, aby mi potvrdil skončenie pracovného pomeru. Každý deň sa nachádza na pracovisku a aj keď som mu oznámila, že si dohodu o skončení pracovného pomeru v skúšobnej dobe vytlačím sama, prinesiem mu to a on mi to len podpíše, odmietol, povedal, že nepodpíše a znova mi povedal, že toto rieši účtovníčka.

Prosím vás o radu, či sa to dá nejako riešiť alebo je on momentálne v práve a mne neostáva nič iné ako čakať. Raz som sa takto nenahlásila na úrad a prišiel mi nedoplatok cez 100 € zo sociálnej a zdravotnej poisťovne. Za každú radu veľmi pekne vopred ďakujem.

Odpoveď advokáta na pracovné právo

Dobrý deň,
zamestnávateľ Vám môže dať aj viac dní dovolenky alebo pracovného voľna na návštevu lekára, ako máte zo zákona nárok. Poskytnutie menej dní, ako máte nárok, je v rozpore so Zákonníkom práce.

Na dovolenku máte zo zákona nárok v rozsahu štyroch týždňov. Ak máte 33 rokov a viac a staráte sa o dieťa, máte nárok na päť týždňov.

Podľa § 103 ods. 1 Zákonníka práce, "Základná výmera dovolenky je najmenej štyri týždne." Podľa § 103 ods. 2 Zákonníka práce, "Dovolenka zamestnanca, ktorý do konca príslušného kalendárneho roka dovŕši najmenej 33 rokov veku, a zamestnanca, ktorý sa trvale stará o dieťa, je najmenej päť týždňov. Zamestnancovi, ktorý sa začne alebo prestane trvale starať o dieťa v priebehu kalendárneho roka, zvýšenie dovolenky za kalendárny rok podľa prvej vety nad rámec základnej výmery dovolenky podľa odseku 1 patrí v pomernom rozsahu určenom ako podiel počtu dní trvalej starostlivosti o dieťa v príslušnom kalendárnom roku a počtu dní kalendárneho roka."

 

Na pracovné voľno v prípade návštevy lekára, máte zo zákona nárok na 7 dní v kalendárnom roku.   Podľa § 141 ods. 2 písm. a) bod 1.  Zákonníka práce, "Zamestnávateľ je povinný poskytnúť zamestnancovi pracovné voľno z týchto dôvodov a v tomto rozsahu: vyšetrenie alebo ošetrenie zamestnanca v zdravotníckom zariadení pracovné voľno s náhradou mzdy sa poskytne na nevyhnutne potrebný čas, najviac na sedem dní v kalendárnom roku, ak vyšetrenie alebo ošetrenie nebolo možné vykonať mimo pracovného času."

Čo sa týka Vášho skončenia pracovného pomeru v skúšobnej dobe, zamestnávateľ Vám je povinný poskytnúť jedno vyhotovenie písomného oznámenia.  

Podľa § 72 ods. 1 Zákonníka práce, "V skúšobnej dobe môže zamestnávateľ a zamestnanec skončiť pracovný pomer písomne z akéhokoľvek dôvodu alebo bez uvedenia dôvodu, ak ďalej nie je ustanovené inak. Zamestnávateľ môže skončiť pracovný pomer v skúšobnej dobe s tehotnou ženou, matkou do konca deviateho mesiaca po pôrode, dojčiacou ženou a mužom na otcovskej dovolenke len písomne, vo výnimočných prípadoch, ktoré nesúvisia s tehotenstvom, materstvom alebo so starostlivosťou o narodené dieťa, a musí skončenie pracovného pomeru v skúšobnej dobe náležite písomne odôvodniť, inak je neplatné."  

Podľa § 72 ods. 2 Zákonníka práce, "Písomné oznámenie o skončení pracovného pomeru sa má doručiť druhému účastníkovi spravidla aspoň tri dni pred dňom, keď sa má pracovný pomer skončiť."   Podľa vyššie citovaných ustanovení, by Vám mal zamestnávateľ dať písomné oznámenie o skončení pracovného pomeru (nie dohodu). S oznámením určite nečakajte na zamestnávateľa ale choďte za jeho účtovníčkou tak, ako Vám povedal. Ak sa Vám nepodarí získať toto oznámenie ani u účtovníčky, môžete podať podnet na zamestnávateľa Inšpektorátu práce SR.  

Zároveň, môžete podať návrh na súd na určenie, že pracovný pomer sa skončil neplatne. Dôvodov neplatnosti môže byť viac.

Bezplatná právna poradňa
4,9 (8 299)
  • Róbert P.
    Róbert P.

    10. novembra

    Ďakujem veľmi pekne za radu v pracovnom práve, veľmi mi to pomohlo, viem čo môžem podniknúť a byť si pri tom istý, že robím správne. Ešte raz ďakujem..

    recenzie

  • Jakub M.
    Jakub M.

    18. septembra

    Rýchlosť, kvalitná odpoveď - odporučam! Využijem aj v buducnosti

    recenzie

  • Peter K.
    Peter K.

    18. septembra

    Vysoko hodnotím advokátsku kanceláriu pre ochotu a nielen ochotu ale aj fundovanú odpoveď na...

    recenzie

  • Barbora K.
    Barbora K.

    28. septembra

    Velmi ochotni advokati, mozem iba odporucat

    recenzie

  • Valéria H.
    Valéria H.

    2. októbra

    Výborné služby, promptná kvalifikovaná odpoveď na položené otázky. Veľká vďaka. Môžem len odporúčať!...

    recenzie

  • Ľudovít B.
    Ľudovít B.

    25. októbra

    Ďakujem za perfektnú odpoveď na môj problém, ktorý predtým neskúsená právná poradkyňa riadne...

    recenzie

  • Jarmila J.
    Jarmila J.

    30. októbra

    Dakujem za promptnu a zrozumitelnu odpoved. Odporucam obratit sa na tuto poradnu.

    recenzie

  • Silvia M.
    Silvia M.

    5. novembra

    Super pristup, rychlo poradili, vysvetlili, som velmi spokojna!

    recenzie

  • Andrea K.
    Andrea K.

    8. novembra

    Profesionálna odpoveď, takisto prístup ku klientovi, odporúčam

    recenzie

O Autorovi
JUDr. Milan Ficek, LL.M.

Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners

JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na pracovné právo, najmä na výpovede z pracovného pomeru, okamžité skončenie pracovného pomeru, pracovné zmluvy, náhradu mzdy, neplatné skončenie pracovného pomeru a pracovnoprávne spory. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.