Zamestnávateľ mi nechce dať pracovnú zmluvu
Právna pomoc zadarmo
Položiť otázkuOtázka
Dobrý deň, do práce som nastúpila minulý štvrtok. Pred nástupom mi zamestnávateľ povedal, že s uzavretím zmluvy nebude problém. Dnes, keď som sa ho opýtala, kedy mi zmluvu odovzdá, pretože ju potrebujem do zajtra alebo najneskôr v stredu zaniesť na úrad práce, mi odpovedal, že si ma najprv musí vyskúšať. Ako by som mala postupovať ďalej? Ďakujem.
Odpoveď advokáta na pracovné právo
Dobrý deň,
bez pracovnej zmluvy určite nevykonávajte žiadnu prácu. Trvajte na jej predložení, skontrolujte v nej dohodnuté pracovné podmienky (pozícia, miesto výkonu práce, výška mzdy, pracovný čas, dĺžka skúšobnej doby) a potom ju podpíšte.
Pracovný pomer sa zakladá uzatvorením pracovnej zmluvy ale vzniká až dohodnutým dňom nástupu do práce.
Podľa § 42 ods. 1 Zákonníka práce, "Pracovný pomer sa zakladá písomnou pracovnou zmluvou medzi zamestnávateľom a zamestnancom, ak tento zákon neustanovuje inak. Jedno písomné vyhotovenie pracovnej zmluvy je zamestnávateľ povinný vydať zamestnancovi."
Podľa § 46 Zákonníka práce, "Pracovný pomer vzniká odo dňa, ktorý bol dohodnutý v pracovnej zmluve ako deň nástupu do práce."
Podľa § 43 ods. 1 Zákonníka práce, "Pracovná zmluva obsahuje identifikačné údaje zamestnávateľa a zamestnanca. V pracovnej zmluve je zamestnávateľ povinný so zamestnancom dohodnúť podstatné náležitosti, ktorými sú: a) druh práce a jeho stručná charakteristika, b) miesto výkonu práce (obec, časť obce alebo inak určené miesto) alebo miesta výkonu práce, ak ich je viac, alebo pravidlo, že miesto výkonu práce určuje zamestnanec, c) deň nástupu do práce, d) mzdové podmienky."
Skúste sa obrátiť na Vaše personálne oddelenie (ak ho máte), kde tieto zmluvy pripravujú. Pokiaľ to nie je možné alebo to nebude úspešné, zamestnávateľovi povedzte, že bez pracovnej zmluvy pracovať nebudete, a že na vyskúšanie zamestnanca slúži skúšobná doba.
Podľa § 45 ods. 1 Zákonníka práce, "V pracovnej zmluve možno dohodnúť skúšobnú dobu, ktorá je najviac tri mesiace, a u vedúceho zamestnanca v priamej riadiacej pôsobnosti štatutárneho orgánu alebo člena štatutárneho orgánu a vedúceho zamestnanca, ktorý je v priamej riadiacej pôsobnosti tohto vedúceho zamestnanca, je najviac šesť mesiacov. Skúšobnú dobu nemožno predlžovať."
JUDr. Milan Ficek, LL.M.
Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners
JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na pracovné právo, najmä na výpovede z pracovného pomeru, okamžité skončenie pracovného pomeru, pracovné zmluvy, náhradu mzdy, neplatné skončenie pracovného pomeru a pracovnoprávne spory. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.