Zamestnanie tpp spolu s brigádu pre študentov medzi letnom
Právna pomoc zadarmo
Položiť otázkuNajčastejšie otázky
Platí za vysokoškolského študenta zdravotné poistenie štát aj pri trvalom pracovnom pomere?
ako študentka vysokej školy, ktorá začne študovať až od septembra, ste počas leta pred zaškolením ešte nepoistenou osobou z hľadiska zdravotného poistenia. V prípade študentov do začiatku štúdia a počas trvania prípadného pracovného pomeru nie je zdravotné poistenie hradené štátom, preto ho za Vás bude musieť platiť…
celá odpoveď ›Otázka
Dobrý deň, potrebujem Vašu radu. Momentálne pracujem na dohodu o brigádnickej práci študenta v jednej firme, kde som stále ešte v registre a občas tam pracujem cez víkendy. Medzitým som si však našla krátkodobé zamestnanie na trvalý pracovný pomer počas leta (zistila som, že toto nie je nelegálne). Teraz som však ochorela a musela som ísť na PN. Z brigády mi volala pani zo mzdového oddelenia s tým, že vznikli nejaké nezrovnalosti so sociálnou poisťovňou. Plánujem prácu opustiť po PN, pretože sa mi nepáči prístup firmy k zamestnancom. Mám strach, že by som mohla mať kvôli tomuto nejaké finančné problémy. Môžete mi prosím poradiť?
Odpoveď advokáta na pracovné právo
Dobrý deň, nemali by ste mať žiadne finančné problémy.
Súbeh brigády s trvalým pracovným pomerom, nie je v rozpore so zákonom.
Rovnako ani práca na trvalý pracovný pomer počas letných prázdnin, nie je v rozpore so zákonom.
Podľa čl. 2 ods. 3 zákona č. 460/1992 Z. z. Ústava Slovenskej republiky, "Každý môže konať, čo nie je zákonom zakázané, a nikoho nemožno nútiť, aby konal niečo, čo zákon neukladá."
Nezrovnalosti môžu byť v súvislosti s Vašou práce-neschopnosťou. Skúste sa spojiť s pani zo mzdového a opýtať sa na konkrétnu nezrovnalosť.
Skutočnosť, že plánujete ukončiť pracovný pomer či brigádu, je úplne iná vec a pred ukončením sa zamestnávateľ postará o to, aby ste nemali žiadne záväzky voči nemu a aby boli Vaše vzájomné práva a povinnosti vysporiadané.
Platí za vysokoškolského študenta zdravotné poistenie štát aj pri trvalom pracovnom pomere?
Dobrý deň, som študentka na VŠ a do školy nastupujem až od septembra. Okrem toho som dostala trvalý pracovný pomer na leto. Ako mám riešiť dane a zdravotné poistenie? Bude to za mňa platiť štát, či zamestnávateľ? Ďakujem pekne!
Odpoveď advokáta na pracovné právo
Dobrý deň,
ako študentka vysokej školy, ktorá začne študovať až od septembra, ste počas leta pred zaškolením ešte nepoistenou osobou z hľadiska zdravotného poistenia. V prípade študentov do začiatku štúdia a počas trvania prípadného pracovného pomeru nie je zdravotné poistenie hradené štátom, preto ho za Vás bude musieť platiť Váš zamestnávateľ, ktorý ho zahrnie do Vašej mzdy.
Pokiaľ ide o dane, ako zamestnanec v pracovnom pomere budete mať zodpovednosť za odvody a daň z príjmu, ktoré Vám bude zamestnávateľ zrážať z Vašej mzdy a odvádzať príslušným úradom. Platí to aj pre zdravotné poistenie, kde bude zamestnávateľ zodpovedný za odvádzanie preddavkov na zdravotné poistenie z vášho príjmu.
To znamená, že počas trvania pracovného pomeru na leto všetky nevyhnutné platby (sociálne poistenie, zdravotné poistenie a daň z príjmu) za Vás bude odvádzať Váš zamestnávateľ priamo z Vašej mzdy.
Pri vzniku pracovného pomeru si poriadne skontrolujete Vašu pracovnú zmluvu. Skontrolujte si Vaše osobné identifikačné údaje a zároveň aj to, či obsahuje všetky pracovné podmienky, ktoré Vám boli sľúbené a ktoré ste si so zamestnávateľom dohodli na pracovnom pohovore (pracovná pozícia, pracovný čas, miesto výkonu práce, mzda).
Podľa § 42 ods. 1 Zákonníka práce, "Pracovný pomer sa zakladá písomnou pracovnou zmluvou medzi zamestnávateľom a zamestnancom, ak tento zákon neustanovuje inak. Jedno písomné vyhotovenie pracovnej zmluvy je zamestnávateľ povinný vydať zamestnancovi."
Podľa § 43 ods. 2 Zákonníka práce,"Pracovná zmluva obsahuje identifikačné údaje zamestnávateľa a zamestnanca. V pracovnej zmluve je zamestnávateľ povinný so zamestnancom dohodnúť podstatné náležitosti, ktorými sú:
a) druh práce a jeho stručná charakteristika, b) miesto výkonu práce (obec, časť obce alebo inak určené miesto) alebo miesta výkonu práce, ak ich je viac, alebo pravidlo, že miesto výkonu práce určuje zamestnanec, c) deň nástupu do práce, d) mzdové podmienky."JUDr. Milan Ficek, LL.M.
Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners
JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na pracovné právo, najmä na výpovede z pracovného pomeru, okamžité skončenie pracovného pomeru, pracovné zmluvy, náhradu mzdy, neplatné skončenie pracovného pomeru a pracovnoprávne spory. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.