Otázka
Dobrý deň,
rád by som zamestnal svoju dcéru v mojej spoločnosti s.r.o. s vysokým vymeriavacím základom, teda platom. Z toho suma, samozrejme, zaplatím aj adekvátne odvody a daň. Dcéra je tehotná a následne by uplatnila nárok na materskú dávku z tohto pracovného pomeru. Ale chcem sa opýtať - a toho sa obávam - či by nemohol byť takýto pracovný pomer považovaný za účelový alebo fiktívny. Existuje na to nejaký paragraf? Pretože neviem o ničom, čo by mi bránilo zamestnať hocikoho z rodiny, dať mu akýkoľvek plat a napríklad ho nechať metlať kanceláriu. Ďakujem vopred za Vašu radu.
Peter.
Odpoveď advokáta na pracovné právo
Dobrý deň, je pravdou, že môžete v podstate zamestnať kohokoľvek z rodiny, dcéru, manželku, atď.
Podmienky, ktoré musí poistenec zamestnanec spĺňať, aby mu vznikol nárok na materské sú :
- vznik dôvodu na poskytnutie materského, t. j. tehotenstvo alebo starostlivosť o narodené dieťa, v prípade iného poistenca starostlivosť o prevzaté dieťa
- dôvod na poskytnutie materského (u tehotnej poistenkyne spravidla deň začiatku šiesteho týždňa, najskôr ôsmeho týždňa pred očakávaným dňom pôrodu určeným lekárom, príp. deň pôrodu, ak pôrod nastal skôr, a u iného poistenca deň prevzatia dieťaťa do starostlivosti) musí vzniknúť počas trvania nemocenského poistenia alebo v ochrannej lehote
- najmenej 270 dní nemocenského poistenia v posledných dvoch rokoch pred pôrodom.
Pre výpočet samotnej dávky je potrebné obrátiť sa priamo na sociálnu poisťovňu.
Ak by ste dcéru zamestnal, treba vedieť, že podľa ust. zák. o dani z príjmov daňovým výdavkom /mzda/ je považovaný výdavok - náklad na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie zdaniteľných príjmov preukázateľne vynaložený daňovníkom, zaúčtovaný v účtovníctve daňovníka alebo zaevidovaný v evidencii daňovníka.
Aj podľa ust. daňového poriadku /§ 3/ správca dane pri uplatňovaní osobitných predpisov pri správe daní berie do úvahy skutočný obsah právneho úkonu alebo inej skutočnosti rozhodujúcej pre zistenie, vyrubenie alebo vybratie dane. Na právny úkon alebo inú skutočnosť rozhodujúcu pre zistenie, vyrubenie alebo vybratie dane, ktoré nemajú ekonomické opodstatnenie a ktorých výsledkom je účelové obchádzanie daňovej povinnosti alebo získanie takého daňového zvýhodnenia, na ktoré by inak nebol daňový subjekt oprávnený, alebo ktorých výsledkom je účelové zníženie daňovej povinnosti, sa pri správe daní neprihliada.
Z uvedeného vyplýva, že Vašou úlohou bude v prípade daňovej kontroly správcovi dane preukázať oprávnenosť uvedeného výdavku. Poukazujeme na Vami uvedený príklad zamestnania jediného zamestnanca - upratovačka s hrubou mzdou 1500,- € u SZČO - oprava obuvi, ktorá naviac bude na materskej.
Následkom zisteného a potvrdeného účelového obchádzania zákona môžu byť sankcie ako zo strany správcu dane, prípadne aj sociálnej poisťovne, ako aj trestná zodpovednosť - trestný čin podvodu.
JUDr. Milan Ficek, LL.M.
Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners
JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na pracovné právo, najmä na výpovede z pracovného pomeru, okamžité skončenie pracovného pomeru, pracovné zmluvy, náhradu mzdy, neplatné skončenie pracovného pomeru a pracovnoprávne spory. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.