Bezplatná právna poradňa

Založenie spoločnosti popri pracovnom pomere

Právna pomoc zadarmo

Položiť otázku

Otázka

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať, či je možné zamestnať sa na dohodu o pracovnej činnosti a zároveň si založiť spoločnosť s ručením obmedzeným? Ak áno, ako to funguje? Musím byť konateľom danej spoločnosti? Môžete mi, prosím, vysvetliť, ako to prebieha?

Odpoveď advokáta na pracovné právo

Dobrý deň,

v prípade, ak nepracujete v štátnej alebo verejnej správe, tak áno, môžete byť zamestnaný na TPP a zároveň si založiť spoločnosť s ručením obmedzeným. Jej založenie upravujú ustanovenia Obchodného zákonníka. 

Podľa § 105 ods. 1 až 3 zákona č. 513/1991 Zb. Obchodný zákonník (ďalej len "Obch.Z"), "Spoločnosťou s ručením obmedzeným je spoločnosť, ktorej základné imanie tvoria vopred určené vklady spoločníkov. Spoločnosť môže založiť jedna osoba. Spoločnosť môže mať najviac 50 spoločníkov."

Vy, ako zakladateľ by ste boli spoločníkom a konateľom by ste mohli byť tiež ak by ste nenašli inú osobu, ktorá by bola konateľom. Konateľ a spoločník nemusí byť totožná osoba. 

Podľa § 133 ods. 1 až 4 ObchZ., "Štatutárnym orgánom spoločnosti je jeden alebo viac konateľov. Ak je konateľov viac, je oprávnený konať v mene spoločnosti každý z nich samostatne, ak spoločenská zmluva neurčuje inak. Konateľom spoločnosti môže byť len fyzická osoba, ktorá nie je v čase vykonania zápisu do obchodného registra ako povinný vedená v registri poverení na vykonanie exekúcie podľa osobitného zákona. Obmedziť konateľské oprávnenia môže iba spoločenská zmluva alebo valné zhromaždenie. Také obmedzenie je však voči tretím osobám neúčinné. Konateľov vymenúva valné zhromaždenie z radov spoločníkov alebo iných fyzických osôb."

Podľa § 112 ods. 2 písm. a) zákon č. 55/2017 Z. z. o štátnej službe a o zmene a o doplnení niektorých zákonov, "Štátny zamestnanec ďalej nesmie podnikať.   Obmedzenie podnikania zamestnancov vo verejnej správe je uvedené v § 9 ods. 1 až 4 zákona č. 552/2003 Z. z. o výkone práce vo verejnom záujme.  Ak by ste po založení spoločnosti začali podnikať s takým predmetom činnosti, ktorý má k predmetu činnosti Vášho zamestnávateľa konkurenčný charakter, je potrebný jeho súhlas. 

Podľa § 83 ods. 1 Zákonníka práce, "Zamestnanec môže popri svojom zamestnaní vykonávanom v pracovnom pomere vykonávať inú zárobkovú činnosť, ktorá má k predmetu činnosti zamestnávateľa konkurenčný charakter, len s predchádzajúcim písomným súhlasom zamestnávateľa. Ak sa zamestnávateľ nevyjadrí do 15 dní od doručenia žiadosti zamestnanca, platí, že súhlas udelil.

Bezplatná právna poradňa
4,9 (8 299)
  • Róbert P.
    Róbert P.

    10. novembra

    Ďakujem veľmi pekne za radu v pracovnom práve, veľmi mi to pomohlo, viem čo môžem podniknúť a byť si pri tom istý, že robím správne. Ešte raz ďakujem..

    recenzie

  • Jakub M.
    Jakub M.

    18. septembra

    Rýchlosť, kvalitná odpoveď - odporučam! Využijem aj v buducnosti

    recenzie

  • Peter K.
    Peter K.

    18. septembra

    Vysoko hodnotím advokátsku kanceláriu pre ochotu a nielen ochotu ale aj fundovanú odpoveď na...

    recenzie

  • Barbora K.
    Barbora K.

    28. septembra

    Velmi ochotni advokati, mozem iba odporucat

    recenzie

  • Valéria H.
    Valéria H.

    2. októbra

    Výborné služby, promptná kvalifikovaná odpoveď na položené otázky. Veľká vďaka. Môžem len odporúčať!...

    recenzie

  • Ľudovít B.
    Ľudovít B.

    25. októbra

    Ďakujem za perfektnú odpoveď na môj problém, ktorý predtým neskúsená právná poradkyňa riadne...

    recenzie

  • Jarmila J.
    Jarmila J.

    30. októbra

    Dakujem za promptnu a zrozumitelnu odpoved. Odporucam obratit sa na tuto poradnu.

    recenzie

  • Silvia M.
    Silvia M.

    5. novembra

    Super pristup, rychlo poradili, vysvetlili, som velmi spokojna!

    recenzie

  • Andrea K.
    Andrea K.

    8. novembra

    Profesionálna odpoveď, takisto prístup ku klientovi, odporúčam

    recenzie

O Autorovi
JUDr. Milan Ficek, LL.M.

Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners

JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na pracovné právo, najmä na výpovede z pracovného pomeru, okamžité skončenie pracovného pomeru, pracovné zmluvy, náhradu mzdy, neplatné skončenie pracovného pomeru a pracovnoprávne spory. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.