Bezplatná právna poradňa

Výpoveď z dôvodu zrušenia prevádzky zamestnávateľa

Právna pomoc zadarmo

Položiť otázku

Otázka

Dobrý deň, prevádzka, kde pracujem, sa ruší. Od júla som si našla novú prácu, pretože pracovné miesto, ktoré mi ponúkli, mi nevyhovuje. Mám právo na odstupné, keď tu pracujem tri roky? Malo by byť odstupné, spolu s jeho výškou, aj uvedené vo výpovedi? Ďakujem.

Odpoveď advokáta na pracovné právo

Dobrý deň,
v prípade, že časť zamestnávateľa sa ruší a prepúšťajú sa jeho zamestnanci, týmto zamestnancom by mal zamestnávateľ dať výpoveď, s nárokom na odstupné. Predtým, by si mal zamestnávateľ splniť svoju zákonnú ponukovú povinnosť a zamestnancom ponúknúť iné miesto, ak mu to umožňujú jeho prevádzkové možnosti. 

Výpoveď teda musí byť podľa § 63 ods. 1 písm. a) bod 1. Zákonníka práce a musí byť v nej aj uvedené odstupné podľa § 76 ods. 1 Zákonníka práce. Vo vašom prípade odpracovaných troch rokov, Vám vychádza jednomesačné odstupné podľa § 76 ods. 1 písm. a) Zákonníka práce. 

Podľa § 63 ods. 1 písm. a) bod 1. Zákonníka práce, "Zamestnávateľ môže dať zamestnancovi výpoveď iba z dôvodov, ak sa zamestnávateľ alebo jeho časť zrušuje."

Podľa § 76 ods. 1 písm. a) Zákonníka práce, "Zamestnancovi, s ktorým zamestnávateľ skončí pracovný pomer výpoveďou z dôvodov uvedených v § 63 ods. 1 písm. a), b) alebo písm. f) alebo z dôvodu, že zamestnanec stratil vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu, patrí pri skončení pracovného pomeru odstupné najmenej v sume jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej dva roky a menej ako päť rokov."

Okrem výpovede je ďalšou možnosťou skončenia pracovného pomeru dohodou (§ 60 ZP). V dohode by mal byť uvedený aj dôvod skončenia, teda zrušenie prevádzky zamestnávateľa. V tom prípade zamestnancovi zostáva nárok na odstupné. Ale odstupné sa nebude určovať podľa odseku 1 ale podľa odseku 2 § 76 Zákonníka práce, čo vychádza o jedno odstupné viac. 

Podľa § 76 ods. 2 písm. b) Zákonníka práce, "Zamestnancovi patrí pri skončení pracovného pomeru dohodou z dôvodov uvedených v § 63 ods. 1 písm. a), b) alebo písm. f) alebo z dôvodu, že zamestnanec stratil vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu, odstupné najmenej v sume dvojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej dva roky a menej ako päť rokov."

Bezplatná právna poradňa
4,9 (8 299)
  • Róbert P.
    Róbert P.

    10. novembra

    Ďakujem veľmi pekne za radu v pracovnom práve, veľmi mi to pomohlo, viem čo môžem podniknúť a byť si pri tom istý, že robím správne. Ešte raz ďakujem..

    recenzie

  • Jakub M.
    Jakub M.

    18. septembra

    Rýchlosť, kvalitná odpoveď - odporučam! Využijem aj v buducnosti

    recenzie

  • Peter K.
    Peter K.

    18. septembra

    Vysoko hodnotím advokátsku kanceláriu pre ochotu a nielen ochotu ale aj fundovanú odpoveď na...

    recenzie

  • Barbora K.
    Barbora K.

    28. septembra

    Velmi ochotni advokati, mozem iba odporucat

    recenzie

  • Valéria H.
    Valéria H.

    2. októbra

    Výborné služby, promptná kvalifikovaná odpoveď na položené otázky. Veľká vďaka. Môžem len odporúčať!...

    recenzie

  • Ľudovít B.
    Ľudovít B.

    25. októbra

    Ďakujem za perfektnú odpoveď na môj problém, ktorý predtým neskúsená právná poradkyňa riadne...

    recenzie

  • Jarmila J.
    Jarmila J.

    30. októbra

    Dakujem za promptnu a zrozumitelnu odpoved. Odporucam obratit sa na tuto poradnu.

    recenzie

  • Silvia M.
    Silvia M.

    5. novembra

    Super pristup, rychlo poradili, vysvetlili, som velmi spokojna!

    recenzie

  • Andrea K.
    Andrea K.

    8. novembra

    Profesionálna odpoveď, takisto prístup ku klientovi, odporúčam

    recenzie

O Autorovi
JUDr. Milan Ficek, LL.M.

Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners

JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na pracovné právo, najmä na výpovede z pracovného pomeru, okamžité skončenie pracovného pomeru, pracovné zmluvy, náhradu mzdy, neplatné skončenie pracovného pomeru a pracovnoprávne spory. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.