Výpoveď v tehotenstve z dôvodu zrušenia prevádzky
Právna pomoc zadarmo
Položiť otázkuNajčastejšie otázky
Môže zamestnávateľ dať tehotnej zamestnankyni výpoveď pri zrušení firmy?
vzhľadom na dnešný dátum kedy sme obdržali Vašu otázku 24.10.2019, pokiaľ ste od zamestnávateľa neobdržali výpoveď z prac. pomeru z org. dôvodov - zrušenie zamestnávateľa, k ukončeniu prac. pomeru fakticky k 30.11.2019 môže dôjsť aj výpoveďou, ak výpoveď Vám zamestnávateľ doručí do 31.10.2019. Výpovedná doba vo Vašom…
celá odpoveď ›Otázka
Dobrý deň, prosím o radu. Pracujem vo firme 3 roky na dobu neurčitú. V pracovnej zmluve mám uvedené miesto výkonu práce - Slovenskú republiku. V meste, v ktorom pracujem, má zamestnávateľ tri prevádzky. Jednu z nich v januári ruší. Momentálne som v treťom mesiaci tehotenstva a zamestnávateľovi som poslala oznámenie o tehotenstve. Chcela by som sa opýtať, či mi môže zamestnávateľ dať výpoveď, hoci som v ochrannej dobe. Prosím vás, ako mám ďalej postupovať? Ďakujem.
Odpoveď advokáta na pracovné právo
Dobrý deň,
podľa § 64 ods. 1 písm. d) Zákonníka práce Zamestnávateľ nesmie dať zamestnancovi výpoveď v ochrannej dobe, a to v dobe, keď je zamestnankyňa tehotná, keď je zamestnankyňa na materskej dovolenke, keď je zamestnankyňa a zamestnanec na rodičovskej dovolenke alebo keď sa osamelá zamestnankyňa alebo osamelý zamestnanec starajú o dieťa mladšie ako tri roky. Zákaz výpovede však neplatí, pre výpoveď danú z dôvodu, že sa zamestnávateľ alebo jeho časť zrušuje.
Napriek tomu, má však zamestnávateľ povinnosť ponúknuť Vám podľa § 63 ods.2 písm. a) Zákonníka práce možnosť pracovať, a to aj na kratší pracovný čas v mieste, ktoré bolo dohodnuté ako miesto výkonu práce.
Ak to zhrniem, ešte pred samotnou výpoveďou Vám mal ponúknuť možnosť pracovať v iných prevádzkach v danom meste, a to aj na kratší pracovný čas.
Môže zamestnávateľ dať tehotnej zamestnankyni výpoveď pri zrušení firmy?
Dobrý deň, pracujem od januára vo firme, kde mám zmluvu na dobu neurčitú. Som v piatom mesiaci tehotenstva a dnes nám oznámili, že rušia firmu k 30. novembru. Prosím o radu, čo mám robiť?
Odpoveď advokáta na pracovné právo
Dobrý deň, vzhľadom na dnešný dátum kedy sme obdržali Vašu otázku 24.10.2019, pokiaľ ste od zamestnávateľa neobdržali výpoveď z prac. pomeru z org. dôvodov - zrušenie zamestnávateľa, k ukončeniu prac. pomeru fakticky k 30.11.2019 môže dôjsť aj výpoveďou, ak výpoveď Vám zamestnávateľ doručí do 31.10.2019. Výpovedná doba vo Vašom prípade je jeden mesiac a začne plynúť prvým dňom mesiaca nasledujúceho po doručení výpovede.
Vo výpovedi musí byť uvedený dôvod skončenia prac. pomeru - zrušenie zamestnávateľa.
Keďže Váš prac. pomer trval menej ako jeden rok, nárok na odstupné podľa § 76 ods. 1 Zákonníka práce Vám nevznikne.
Ak by ste sa dohodli na skončení prac. pomeru dohodou z org. dôvodov - zrušenie zamestnávateľa, mohli by ste mať nárok na odstupné podľa § 76 ods. 2 písm. a/ Zákonníka práce (citujeme) :
"Zamestnancovi patrí pri skončení pracovného pomeru dohodou z dôvodov uvedených v § 63 ods. 1 písm. a) alebo písm. b) alebo z dôvodu, že zamestnanec stratil vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu, odstupné najmenej v sume
a) jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval menej ako dva roky," Atď.
Z uvedneého vyplýva, že z hľadiska finačného by pre Vás bolo lepšie skočiť prac. pomer dohodou z dôvodu zrušenia zamestnávateľa k 31.10.2019 príp. 30.11.2019, prípadne k inému dohodnutému dátumu, aby ste mali nárok na odstupné.
Ak by ste sa teda so zamestnávateľom dohodli na skončení prac. pomeru, v dohode musí byť uvedený dôvod skončenia prac. pomeru v zmysle ust. § 60 Zákonníka práce - zrušenie zamestnávateľa a vtedy by ste mali nárok na odstupné.
Možnosťou pre Vás je teda navrhnúť zamestnávateľovi skončenie PP dohodou z org. dôvodov - zrušenie zamestnávateľa a mali by ste nárok na odstupné.
Ak by Vám zamestnávateľ dal výpoveď z uvedeného dôvodu - zrušenie zamestnávateľa, nárok na odstupné Vám nevznikne, lebo V8š prac. pomer ku dňu doručenia výpovede trvá menej ako jeden rok.
JUDr. Milan Ficek, LL.M.
Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners
JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na pracovné právo, najmä na výpovede z pracovného pomeru, okamžité skončenie pracovného pomeru, pracovné zmluvy, náhradu mzdy, neplatné skončenie pracovného pomeru a pracovnoprávne spory. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.