Najčastejšie otázky
Je skončenie pracovného pomeru v skúšobnej dobe platné aj bez reakcie zamestnávateľa?
zo znenia otázky vyplýva, že ste zamestnávateľovi poslali poštou oznámenie o skončení pracovného pomeru v skúšobnej dobe. Nepíšete v otázke, či v predmetnom oznámení bol uvedený konkrétny dátum ukončenia prac. pomeru v skúšobnej dobe, alebo ste uviedli, že prac. pomer končí uplnutím dohodnutej skúšobnej doby.
celá odpoveď ›Je zamestnávateľ povinný uznať skončenie pracovného pomeru v skúšobnej dobe podľa výpovede zamestnanca?
odpoveď na vami položenp otázku je jednoduchá : Vy nemusíte robiť vôbec nič - poslali ste zamestnávateľovi oznámenie o skončení pracovného pomeru v skúšobnej dobe a pracovný pomer končí uvedeným dňom. Súhlas zamestnávateľa nepotrebujete na skončenie prac. pomeru v skúšobnej dobe.
celá odpoveď ›Otázka
Dobrý deň, nastúpila som do zamestnania 27. 2. 2023. Skúšobná doba mi končí 27. 5. 2023, ale to je sobota. Presúva sa posledný deň na pondelok? Ak mi dá zamestnávateľ výpoveď, musí to urobiť do konca pracovnej doby, teda do 16-ej v pondelok?
Odpoveď advokáta na pracovné právo
Dobrý deň,
ak by s Vami chcel zamestnávateľ skončiť pracovný pomer v skúšobnej dobe, tak by to neurobil formou výpovede.
V skúšobnej dobe sa pracovný pomer ukončuje "skončením v skúšobnej dobe", len formou písomného oznámenia, ktoré je potrebné doručiť zamestnancovi aspoň tri dni vopred (tri dni predo dňom skončenia). Čiže, to by ste už vedeli.
Podľa § 72 ods. 1 Zákonníka práce, "V skúšobnej dobe môže zamestnávateľ a zamestnanec skončiť pracovný pomer písomne z akéhokoľvek dôvodu alebo bez uvedenia dôvodu, ak ďalej nie je ustanovené inak. Zamestnávateľ môže skončiť pracovný pomer v skúšobnej dobe s tehotnou ženou, matkou do konca deviateho mesiaca po pôrode, dojčiacou ženou a mužom na otcovskej dovolenke len písomne, vo výnimočných prípadoch, ktoré nesúvisia s tehotenstvom, materstvom alebo so starostlivosťou o narodené dieťa, a musí skončenie pracovného pomeru v skúšobnej dobe náležite písomne odôvodniť, inak je neplatné."
Podľa § 72 ods. 2 Zákonníka práce, "Písomné oznámenie o skončení pracovného pomeru sa má doručiť druhému účastníkovi spravidla aspoň tri dni pred dňom, keď sa má pracovný pomer skončiť."
Je skončenie pracovného pomeru v skúšobnej dobe platné aj bez reakcie zamestnávateľa?
Dobrý deň,
dňa 29. 5. som podala zamestnávateľovi oznámenie o ukončení pracovného pomeru v skúšobnej dobe, ktorá končila 10. 6. Do dnešného dňa mi od neho nič neprišlo. Dnes, po vyzvaní emailom, mi napísal, že na oznámenie nevedel reagovať, ale moju výpoveď akceptoval.
Prosím, poraďte mi, čo mám robiť ďalej. Ďakujem.
Odpoveď advokáta na pracovné právo
Dobrý deň, zo znenia otázky vyplýva, že ste zamestnávateľovi poslali poštou oznámenie o skončení pracovného pomeru v skúšobnej dobe. Nepíšete v otázke, či v predmetnom oznámení bol uvedený konkrétny dátum ukončenia prac. pomeru v skúšobnej dobe, alebo ste uviedli, že prac. pomer končí uplnutím dohodnutej skúšobnej doby.
Ak zamesntávateľ na vaše oznámenie nijako nereagoval, v zmysle ust. § 75 Zákonníka práce požiadajte zamestnávateľa, aby vám v zmysle ust. § 75 Zákonníka práce pripravil potvrdenie o zamestnaní, prípadne aj pracovný posudok ak o tento máte záujem. Súčasne požiadajte o preplatenie nevyčerpanej dovolenky na ktorú vám vznikol nárok, čo vyplýva z ust. § 116 Zákonníka práce, ako aj o výplatu mzdy podľa pracovnej zmluvy.
Citujeme ust. § 75 Zákonníka práce :
"Pracovný posudok a potvrdenie o zamestnaní
(1) Zamestnávateľ je povinný vydať zamestnancovi pracovný posudok do 15 dní od jeho požiadania. Zamestnávateľ však nie je povinný vydať zamestnancovi pracovný posudok skôr ako dva mesiace pred skončením pracovného pomeru. Pracovným posudkom sú všetky písomnosti týkajúce sa hodnotenia práce zamestnanca, jeho kvalifikácie, schopností a ďalších skutočností, ktoré majú vzťah k výkonu práce. Zamestnanec má právo nahliadnuť do osobného spisu a robiť si z neho výpisy, odpisy a fotokópie.
(2) Pri skončení pracovného pomeru je zamestnávateľ povinný vydať zamestnancovi potvrdenie o zamestnaní a uviesť v ňom najmä a) dobu trvania pracovného pomeru,
b) druh vykonávaných prác,
c) či sa zo mzdy zamestnanca vykonávajú zrážky, v čí prospech, v akej výške a v akom poradí je pohľadávka, pre ktorú sa majú zrážky ďalej vykonávať,
d) údaj o záväzku zamestnanca zotrvať v pracovnom pomere u zamestnávateľa po určitú dobu po vykonaní záverečnej skúšky, maturitnej skúšky alebo absolventskej skúšky podľa § 53 ods. 2 vrátane údaja o tom, kedy sa táto doba skončí,
e) údaj o poskytnutí odchodného podľa § 76a; ak sa odchodné vyplatilo dodatočne, zamestnávateľ vydá zamestnancovi nové potvrdenie o zamestnaní. "
Je zamestnávateľ povinný uznať skončenie pracovného pomeru v skúšobnej dobe podľa výpovede zamestnanca?
Dobrý deň, poslal som ako zamestnanec písomne doporučenou poštou na adresu firmy výpoveď s trojdňovým predsudkom v skúšobnej dobe. Je zamestnávateľ povinný akceptovať túto výpoveď s dátumom ukončenia pracovného pomeru, ktorý navrhujem, a potvrdiť mi toto písomne? Môj zamestnávateľ chce, aby som podpísal výpoveď z jeho strany, a to aj s antidatovaným dátumom, ktorý je pred dátumom mojej zaslanej výpoveď. Prosím o radu, čo mám robiť. Ďakujem pekne.
Odpoveď advokáta na pracovné právo
Dobrý deň, odpoveď na vami položenp otázku je jednoduchá :
Vy nemusíte robiť vôbec nič - poslali ste zamestnávateľovi oznámenie o skončení pracovného pomeru v skúšobnej dobe a pracovný pomer končí uvedeným dňom. Súhlas zamestnávateľa nepotrebujete na skončenie prac. pomeru v skúšobnej dobe. Z otázky predpokladáme, že zamestnávateľ uvedené oznámenie prevzal, keďže jeho reakcia bola tá, aby ste podpísali výpoveď z jeho strany. Zamestnávateľ teda vaše oznámenie o skončení prac. pomeru v skúšobnej dobe prevzal. Jeho vyjadrenie resp. reakcia v písomnej forme nie je potrebná, teda či so skončením prac. pomeru súhlasí alebo nesúhlasí. Súhlas zamesntávateľa na skončenie prac. pomeru v skúšobnej dobe nepotrebujete.
Požiadajte len zamestnávateľa, aby vám s poukázaním na ust. § 75 Zákonníka práce pripravil potvrdenie o zamestnaní.
Žiadnu výpoveď resp. oznámenie o skončení prac. pomeru zo strany zamestnávateľa nedpisujte, lebo na to nie je právny dôvod. Prac. pomer končí dňom ako ste uviedli v oznámení o skončení prac. pomeru.
JUDr. Milan Ficek, LL.M.
Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners
JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na pracovné právo, najmä na výpovede z pracovného pomeru, okamžité skončenie pracovného pomeru, pracovné zmluvy, náhradu mzdy, neplatné skončenie pracovného pomeru a pracovnoprávne spory. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.