Bezplatná právna poradňa

Výpoveď v práci počas rodičovskej dovolenky

Právna pomoc zadarmo

Položiť otázku

Najčastejšie otázky

Môže zamestnávateľ dať výpoveď zamestnankyni na rodičovskej dovolenke?

v čase plynutia rodičovskej dovolenky, ste v ochrannej dobe, kedy Vám zamestnávateľ nemôže dať výpoveď. Vyplýva to z ustanovenia § 64 ods.

celá odpoveď ›

Otázka

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, či žena môže počas rodičovskej dovolenky požiadať o ukončenie pracovného pomeru. Ďakujem pekne za odpoveď.

Odpoveď advokáta na pracovné právo

Dobrý deň, áno môže.

Je však potrebné najskôr rodičovskú dovolenku oficiálne ukončiť a následne sa (akože) vrátiť do zamestnania. 

V jednom oznámení o ukončení rodičovskej dovolenky uvediete, že ju ukončujete k určitému konkrétnemu dňu a zároveň požiadate ukončiť pracovný pomer dohodou k určitému dňu. Odporúčame takéto oznámenie zamestnávateľovi doručiť v dostatočnom časovom predstihu pred plánovaným skončením, nakoľko vtedy je skôr pravdepodobné, že zamestnávateľ bude súhlasiť so skončením pracovného pomeru dohodou.

Zároveň je potrebné rátať s tým, že pred skončením pracovného pomeru si budete musieť vyčerpať Vašu zostávajúcu dovolenku a to je možné len po skončení rodičovskej dovolenky. Vo výnimočných prípadoch Vám môže zamestnávateľ nevyčerpanú dovolenku preplatiť.

Ak zamestnávateľ nebude súhlasiť s ukončením Vášho pracovného pomeru, tak môžete podať výpoveď bez uvedenia dôvodu. V tom prípade, Vám však bude plynúť výpovedná doba, ktorá môže byť jeden alebo dva mesiace. To závisí, čo máte uvedené vo Vašej pracovnej zmluve. Ak nemáte v pracovnej zmluve uvedenú dĺžku výpovednej doby, tak sa vychádza zo zákona, ktorý hovorí, že výpovedná doba je dva mesiace ak pracovný pomer trval najmenej jeden rok. Do trvania pracovného pomeru sa započítava aj obdobie, počas ktorého je žena na materskej dovolenke alebo rodičovskej dovolenke. Prí výpovedi je potrebné rátať s tým, že výpovedná doba sa začína počítať vždy od prvého dňa v mesiaci nasledujúceho po mesiaci, v ktorom bola výpoveď doručená a končí k poslednému dňu v mesiaci. 

Nižšie uvádzame príslušné zákonné ustanovenia k vyššie uvedenému výkladu.

Podľa § 60 ods. 1 Zákonníka práce, "Ak sa zamestnávateľ a zamestnanec dohodnú na skončení pracovného pomeru, pracovný pomer sa skončí dohodnutým dňom."

Podľa § 67 Zákonníka práce, "Zamestnanec môže dať zamestnávateľovi výpoveď z akéhokoľvek dôvodu alebo bez uvedenia dôvodu."

Podľa § 62 ods. 1 Zákonníka práce, "Ak je daná výpoveď, pracovný pomer sa skončí uplynutím výpovednej doby."

Podľa § 62 ods. 6 Zákonníka práce, "Ak výpoveď dáva zamestnanec, ktorého pracovný pomer u zamestnávateľa ku dňu doručenia výpovede trval najmenej jeden rok, výpovedná doba je najmenej dva mesiace."

Podľa § 62 ods. 7 Zákonníka práce, "Výpovedná doba začína plynúť od prvého dňa kalendárneho mesiaca nasledujúceho po doručení výpovede a skončí sa uplynutím posledného dňa príslušného kalendárneho mesiaca, ak tento zákon neustanovuje inak."

Podľa  § 113 ods. 3 Zákonníka práce, "Ak si zamestnankyňa alebo zamestnanec nemôže vyčerpať dovolenku pre čerpanie materskej dovolenky, otcovskej dovolenky alebo rodičovskej dovolenky ani do konca nasledujúceho kalendárneho roka, nevyčerpanú dovolenku im zamestnávateľ poskytne po skončení materskej dovolenky, otcovskej dovolenky alebo rodičovskej dovolenky."

Podľa  § 116 ods. 3 Zákonníka práce, "Za nevyčerpané štyri týždne základnej výmery dovolenky nemôže byť zamestnancovi vyplatená náhrada mzdy, s výnimkou, ak si túto dovolenku nemohol vyčerpať z dôvodu skončenia pracovného pomeru."

 

Bezplatná právna poradňa
4,9 (8 299)
  • Róbert P.
    Róbert P.

    10. novembra

    Ďakujem veľmi pekne za radu v pracovnom práve, veľmi mi to pomohlo, viem čo môžem podniknúť a byť si pri tom istý, že robím správne. Ešte raz ďakujem..

    recenzie

  • Jakub M.
    Jakub M.

    18. septembra

    Rýchlosť, kvalitná odpoveď - odporučam! Využijem aj v buducnosti

    recenzie

  • Peter K.
    Peter K.

    18. septembra

    Vysoko hodnotím advokátsku kanceláriu pre ochotu a nielen ochotu ale aj fundovanú odpoveď na...

    recenzie

  • Barbora K.
    Barbora K.

    28. septembra

    Velmi ochotni advokati, mozem iba odporucat

    recenzie

  • Valéria H.
    Valéria H.

    2. októbra

    Výborné služby, promptná kvalifikovaná odpoveď na položené otázky. Veľká vďaka. Môžem len odporúčať!...

    recenzie

  • Ľudovít B.
    Ľudovít B.

    25. októbra

    Ďakujem za perfektnú odpoveď na môj problém, ktorý predtým neskúsená právná poradkyňa riadne...

    recenzie

  • Jarmila J.
    Jarmila J.

    30. októbra

    Dakujem za promptnu a zrozumitelnu odpoved. Odporucam obratit sa na tuto poradnu.

    recenzie

  • Silvia M.
    Silvia M.

    5. novembra

    Super pristup, rychlo poradili, vysvetlili, som velmi spokojna!

    recenzie

  • Andrea K.
    Andrea K.

    8. novembra

    Profesionálna odpoveď, takisto prístup ku klientovi, odporúčam

    recenzie

Môže zamestnávateľ dať výpoveď zamestnankyni na rodičovskej dovolenke?

Dobrý deň, som na rodičovskej dovolenke do decembra 2025. Zistila som, že zamestnávateľ, cez ktorého som bola na rodičovskej dovolenke a mala zmluvu na dobu neurčitú, mi dal výpoveď bez môjho vedomia. Viete mi prosím poradiť, ako mám postupovať? Ďakujem.

Odpoveď advokáta na pracovné právo

Dobrý deň,
v čase plynutia rodičovskej dovolenky, ste v ochrannej dobe, kedy Vám zamestnávateľ nemôže dať výpoveď. Vyplýva to z ustanovenia § 64 ods. 1 písm. d) Zákonníka práce.

Podľa § 64 ods. 1 písm. d) Zákonníka práce, "Zamestnávateľ nesmie dať zamestnancovi výpoveď v ochrannej dobe, a to v dobe, keď je zamestnankyňa tehotná, keď je zamestnankyňa na materskej dovolenke, v dobe od oznámenia predpokladaného dňa nástupu na otcovskú dovolenku podľa § 166 ods. 3 zamestnancom, najskôr však šesť týždňov predchádzajúcich očakávanému dňu pôrodu, do skončenia otcovskej dovolenky, v dobe keď je zamestnankyňa a zamestnanec na rodičovskej dovolenke alebo keď sa osamelá zamestnankyňa alebo osamelý zamestnanec starajú o dieťa mladšie ako tri roky."

Výpoveď je v tom prípade neplatná a ak sa budete chcieť brániť, tak súdnou cestou podaním žaloby na súd do dvoch mesiacov. Predtým je ešte potrebné zamestnávateľovi oznámiť, že s výpoveďou nesúhlasíte a že trváte, aby Vás zamestnávateľ naďalej zamestnával. 

Podľa § 77 prvá veta Zákonníka práce, "Neplatnosť skončenia pracovného pomeru výpoveďou, okamžitým skončením, skončením v skúšobnej dobe alebo dohodou môže zamestnanec, ako aj zamestnávateľ uplatniť na súde najneskôr v lehote dvoch mesiacov odo dňa, keď sa mal pracovný pomer skončiť."

Podľa § 79 ods. 1 Zákonníka práce, "Ak zamestnávateľ dal zamestnancovi neplatnú výpoveď alebo ak s ním neplatne skončil pracovný pomer okamžite alebo v skúšobnej dobe a ak zamestnanec oznámil zamestnávateľovi, že trvá na tom, aby ho naďalej zamestnával, jeho pracovný pomer sa nekončí, s výnimkou, ak súd rozhodne, že nemožno od zamestnávateľa spravodlivo požadovať, aby zamestnanca naďalej zamestnával. Zamestnávateľ je povinný zamestnancovi poskytnúť náhradu mzdy. Táto náhrada patrí zamestnancovi v sume jeho priemerného zárobku odo dňa, keď oznámil zamestnávateľovi, že trvá na ďalšom zamestnávaní, až do času, keď mu zamestnávateľ umožní pokračovať v práci alebo ak súd rozhodne o skončení pracovného pomeru."

Bezplatná právna poradňa
O Autorovi
JUDr. Milan Ficek, LL.M.

Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners

JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na pracovné právo, najmä na výpovede z pracovného pomeru, okamžité skončenie pracovného pomeru, pracovné zmluvy, náhradu mzdy, neplatné skončenie pracovného pomeru a pracovnoprávne spory. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.