Bezplatná právna poradňa

Výpoveď po odmietnutej delimitácii

Právna pomoc zadarmo

Položiť otázku

Otázka

Dobrý deň, v práci ma chceli delimitovať. Urobili to iba slovne, na papieri som nič nedostala. Avšak odmietla som. Chceli odo mňa, aby som im písomne predložila nesúhlas s delimitáciou. Keď som im ho odovzdala, doručili mi výpoveď a vo výpovedi napísali toto:

„Podľa § 29a Zákonníka práce: ‚Ak sa zamestnancovi prevodom majú zásadne zmeniť pracovné podmienky a zamestnanec s ich zmenou nesúhlasí, pracovný pomer sa považuje za skončený dohodou z dôvodov podľa § 63 ods. 1 písm. b) ku dňu prevodu. Zamestnávateľ vydá zamestnancovi písomný doklad o skončení pracovného pomeru podľa prvej vety. Zamestnancovi podľa prvej vety patrí odstupné podľa § 76.‘“

So mnou sa však nikto na ničom nedohodol a nič som nepodpísala, len mi to poslali. Výpoveď neobsahuje výpovednú lehotu a uvádza odstupné podľa Zákonníka práce, nie podľa kolektívnej zmluvy. Čo môžem v takejto situácii robiť? Prečo mi nedali aspoň odstupné podľa kolektívnej zmluvy? Teraz mám do piatich dní opustiť pracovisko. Vopred ďakujem za odpoveď.

Odpoveď advokáta na pracovné právo

Dobrý deň,

postup Vášho zamestnávateľa je plne v súlade so zákonom. Jeho postup, aj čo sa týka formy skončenia pracovného pomeru, aj čo sa týka výpovednej doby, je správny. Na vysvetlenie uvádzame, že výpovedná doba už nestihne uplynúť a zároveň, pri skončení pracovného pomeru dohodou, výpovedná doba neplynie.

Čo sa týka samotného dohadovania podmienok skončenia (dohody), na to Zákonník práce nedáva priestor tým, že presne upravuje postup pri nesúhlasu zamestnanca. Kompenzáciou za zmenu u zamestnávateľa je odstupné.  

Po prejavení Vášho nesúhlasu s delimitáciou, zamestnávateľ začal postupovať podľa zákona (§ 29a ZP), kde je špeciálne upravený postup skončenia pracovného pomeru. 

Podľa § 29a Zákonníka práce, "Ak sa zamestnancovi prevodom majú zásadne zmeniť pracovné podmienky a zamestnanec s ich zmenou nesúhlasí, pracovný pomer sa považuje za skončený dohodou z dôvodov podľa § 63 ods. 1 písm. b) ku dňu prevodu. Zamestnávateľ vydá zamestnancovi písomný doklad o skončení pracovného pomeru podľa prvej vety. Zamestnancovi podľa prvej vety patrí odstupné podľa § 76."

V prípade, že Vaša kolektívna zmluva upravuje odlišne výšku odstupného aj v tejto situácii prechodu práv a povinností z pracovnom právnych vzťahov, tak si ho u zamestnávateľa nárokujte.

Bezplatná právna poradňa
4,9 (8 299)
  • Róbert P.
    Róbert P.

    10. novembra

    Ďakujem veľmi pekne za radu v pracovnom práve, veľmi mi to pomohlo, viem čo môžem podniknúť a byť si pri tom istý, že robím správne. Ešte raz ďakujem..

    recenzie

  • Jakub M.
    Jakub M.

    18. septembra

    Rýchlosť, kvalitná odpoveď - odporučam! Využijem aj v buducnosti

    recenzie

  • Peter K.
    Peter K.

    18. septembra

    Vysoko hodnotím advokátsku kanceláriu pre ochotu a nielen ochotu ale aj fundovanú odpoveď na...

    recenzie

  • Barbora K.
    Barbora K.

    28. septembra

    Velmi ochotni advokati, mozem iba odporucat

    recenzie

  • Valéria H.
    Valéria H.

    2. októbra

    Výborné služby, promptná kvalifikovaná odpoveď na položené otázky. Veľká vďaka. Môžem len odporúčať!...

    recenzie

  • Ľudovít B.
    Ľudovít B.

    25. októbra

    Ďakujem za perfektnú odpoveď na môj problém, ktorý predtým neskúsená právná poradkyňa riadne...

    recenzie

  • Jarmila J.
    Jarmila J.

    30. októbra

    Dakujem za promptnu a zrozumitelnu odpoved. Odporucam obratit sa na tuto poradnu.

    recenzie

  • Silvia M.
    Silvia M.

    5. novembra

    Super pristup, rychlo poradili, vysvetlili, som velmi spokojna!

    recenzie

  • Andrea K.
    Andrea K.

    8. novembra

    Profesionálna odpoveď, takisto prístup ku klientovi, odporúčam

    recenzie

O Autorovi
JUDr. Milan Ficek, LL.M.

Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners

JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na pracovné právo, najmä na výpovede z pracovného pomeru, okamžité skončenie pracovného pomeru, pracovné zmluvy, náhradu mzdy, neplatné skončenie pracovného pomeru a pracovnoprávne spory. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.