Vypoved, ochranná lehota, materská dovolenka
Právna pomoc zadarmo
Položiť otázkuNajčastejšie otázky
Je zamestnávateľ povinný predĺžiť pracovnú zmluvu na dobu určitú tehotnej zamestnankyni?
z otázky sme pochopili, že pracovnú zmluvu máte uzatvorenú na dobu určitú do 1.6.2023, pričom už bola v zmysle Zákonníka práce 2 x predlžovaná. Ak sme otázku pochopili správne, a teda že pracovnú zmluva je uzatvorená na dobu určitú, pracovný pomer v zmysle ust.
celá odpoveď ›Otázka
Dobrý deň, 16. mája 2016 som podala výpoveď v práci. Dvomesačná výpovedná lehota mi plynie od 1. júna do 31. júla. Chcem nastúpiť na materskú dovolenku od 1. júla. Skončí môj pracovný pomer 31. júla? Môj zamestnávateľ tvrdí, že nemôže ukončiť môj pracovný pomer, pretože budem v ochrannej lehote počas materskej dovolenky.
Odpoveď advokáta na pracovné právo
Dobrý deň,
keďže ste výpoveď podali Vy, potom sa na Vás ustanovenie o ochrannej dobe nevzťahuje. Ustanovenia o ochrannej dobe sa vzťahujú len na výpoveď, ktorú dá zamestnávateľ zamestnancovi. Vo Vašom prípade skončí pracovný pomer uplynutím výpovednej doby a nebude sa teda predlžovať.
Je zamestnávateľ povinný predĺžiť pracovnú zmluvu na dobu určitú tehotnej zamestnankyni?
Dobrý deň,
dňa 1. 6. 2023 tomu budú dva roky, odkedy som začala pracovať u môjho zamestnávateľa. Počas týchto dvoch rokov som so zamestnávateľom už dvakrát uzavrela zmluvu na dobu určitú. Myslím si, že od 1. 6. 2023 je zamestnávateľ povinný buď so mnou rozviazať pracovný pomer alebo mi dať zmluvu na dobu neurčitú.
Avšak, otehotnela som a približne od 15. 8. by som mala ísť na materskú dovolenku. Plánujem túto skutočnosť čoskoro oznámiť zamestnávateľovi. Obávam sa, že moje tehotenstvo bude mať vplyv na jeho rozhodnutie a že mi už zmluvu na dobu neurčitú nepredĺži a od 1. 6. budem bez práce.
Rada by som vedela, či mám ako tehotná žena nejaké práva na ochranu. Myslím tým, je zamestnávateľ povinný mi zmluvu predĺžiť, keď som tehotná? Alebo je možné, že skončím bez práce?
Ďakujem za radu.
Odpoveď advokáta na pracovné právo
Dobrý deň, z otázky sme pochopili, že pracovnú zmluvu máte uzatvorenú na dobu určitú do 1.6.2023, pričom už bola v zmysle Zákonníka práce 2 x predlžovaná. Ak sme otázku pochopili správne, a teda že pracovnú zmluva je uzatvorená na dobu určitú, pracovný pomer v zmysle ust. Zákonníka práce končí uvedeným dňom. Zamestnávateľ nie je povinný Vám dávať výpoveď z pracovného pomeru, žiaľ ani tehotenstvo nie ej dôvodom na to, aby bol zamestnábvateĺ bol povinný zmluvu predĺžiť na dobu neurčitú.
V uvedenom prípade platí ust. § 72 Zákonníka práce :
"Skončenie pracovného pomeru dohodnutého na určitú dobu (1) Pracovný pomer uzatvorený na určitú dobu sa skončí uplynutím tejto doby. (2) Ak zamestnanec pokračuje po uplynutí dohodnutej doby s vedomím zamestnávateľa ďalej vo výkone práce, platí, že sa tento pracovný pomer zmenil na pracovný pomer uzatvorený na neurčitý čas, ak sa zamestnávateľ nedohodne so zamestnancom inak. (3) Pred uplynutím dohodnutej doby sa môže skončiť pracovný pomer podľa odseku 1 aj inými spôsobmi uvedenými v § 59."JUDr. Milan Ficek, LL.M.
Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners
JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na pracovné právo, najmä na výpovede z pracovného pomeru, okamžité skončenie pracovného pomeru, pracovné zmluvy, náhradu mzdy, neplatné skončenie pracovného pomeru a pracovnoprávne spory. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.