Bezplatná právna poradňa

Výklad § 95 Zákonníka práce

Právna pomoc zadarmo

Položiť otázku

Najčastejšie otázky

Môže zamestnávateľ nariadiť nočnú zmenu v deň štátneho sviatku?

áno, ak je v piatok sviatok, tak Váš týždeň končí štvrtok o 06:00 hodine. Ak v piatok nie je sviatok, tak Váš týždeň končí piatok o 06:00 hod.

celá odpoveď ›

Je zamestnávateľ povinný platiť príplatok za nočnú prácu pri začiatku zmeny o 5:45?

nie. Zamestnanec nebude pracovať v noci, v čase medzi 22. hodinou a 6 hodinou, preto mu nepatrí príplatok za prácu v noci.

celá odpoveď ›

Ako sa počíta príplatok za prácu v sobotu a nedeľu pri nočnej zmene?

podľa môjho právneho názoru uvažujete správne. Stotožňujem sa s Vašim výkladom tohto ustanovenia.

celá odpoveď ›

Otázka

Dobrý deň! Rada by som Vás požiadala o vysvetlenie § 95 Zákonníka práce. Podľa tohto paragrafu, ak sa nočná smena začína v nedeľu a sviatok pripadá na piatok, bude mať nočná smena päťdňový pracovný týždeň? A budú im nevyplatené sviatky? Ďakujem za odpoveď!

Odpoveď advokáta na pracovné právo

Dobrý deň. Ustanovením § 95 Zákonníka práce mal zákonodarca záujem dosiahnuť správne určovanie začiatku dňa pracovného pokoja na pracoviskách s nočnými zmenami, nakoľko sa od toho odvíja nárok na mzdu a náhrada mzdy za sviatok.
V zmysle spomenutého zákonného ustanovenia je zamestnanec odmeňovaný za prácu vo sviatok iba za čas, ktorý bol počas sviatku skutočne odpracovaný.
Ako príklad možno uviesť: ak prvá ranná zmena nastupuje do práce o 6.00 hod., začína na účely pracovnoprávnych predpisov sviatok (napr. 29. august) na tomto pracovisku o 6.00 hod. 29. augusta a končí sa o 6.00 hod. 30. augusta.
 

Bezplatná právna poradňa
4,9 (8 299)
  • Róbert P.
    Róbert P.

    10. novembra

    Ďakujem veľmi pekne za radu v pracovnom práve, veľmi mi to pomohlo, viem čo môžem podniknúť a byť si pri tom istý, že robím správne. Ešte raz ďakujem..

    recenzie

  • Jakub M.
    Jakub M.

    18. septembra

    Rýchlosť, kvalitná odpoveď - odporučam! Využijem aj v buducnosti

    recenzie

  • Peter K.
    Peter K.

    18. septembra

    Vysoko hodnotím advokátsku kanceláriu pre ochotu a nielen ochotu ale aj fundovanú odpoveď na...

    recenzie

  • Barbora K.
    Barbora K.

    28. septembra

    Velmi ochotni advokati, mozem iba odporucat

    recenzie

  • Valéria H.
    Valéria H.

    2. októbra

    Výborné služby, promptná kvalifikovaná odpoveď na položené otázky. Veľká vďaka. Môžem len odporúčať!...

    recenzie

  • Ľudovít B.
    Ľudovít B.

    25. októbra

    Ďakujem za perfektnú odpoveď na môj problém, ktorý predtým neskúsená právná poradkyňa riadne...

    recenzie

  • Jarmila J.
    Jarmila J.

    30. októbra

    Dakujem za promptnu a zrozumitelnu odpoved. Odporucam obratit sa na tuto poradnu.

    recenzie

  • Silvia M.
    Silvia M.

    5. novembra

    Super pristup, rychlo poradili, vysvetlili, som velmi spokojna!

    recenzie

  • Andrea K.
    Andrea K.

    8. novembra

    Profesionálna odpoveď, takisto prístup ku klientovi, odporúčam

    recenzie

Môže zamestnávateľ nariadiť nočnú zmenu v deň štátneho sviatku?

Dobrý deň, keď začínam nočnú zmenu v nedeľu o 22.00 hod., tak pracovný týždeň mi končí v piatok o 6.00? Mám tým pádom odpracovaných 5 dní. Ale ak je v piatok sviatok, tak sú 4 pracovné dni, takže moja práca by mala končiť vo štvrtok ráno o 6.00? Ďakujem.

Odpoveď advokáta na pracovné právo

Dobrý deň,
áno, ak je v piatok sviatok, tak Váš týždeň končí štvrtok o 06:00 hodine. Ak v piatok nie je sviatok, tak Váš týždeň končí piatok o 06:00 hod. 

Podľa § 95 Zákonníka práce, "Na pracoviskách s nočnými zmenami sa začína deň pracovného pokoja hodinou zodpovedajúcou nástupu pracovnej zmeny, ktorá v pracovnom týždni nastupuje podľa rozvrhu zmien ako prvá ranná zmena, a končí uplynutím 24 hodín od jej začiatku." 

Po skončení Vašej nočnej o šiestej ráno, potom začína ostatným ranná zmena. A v prípade sviatku, za začína tento deň sviatku. 

Z výkladu tohto ustanovenia teda vyplýva, že zákonodárca chcel ohraničením nočných zmien spolu so začiatkom ranných zmien, jasne určiť začiatok dňa pracovného pokoja medzi týmito zmenami. 

Bezplatná právna poradňa

Je zamestnávateľ povinný platiť príplatok za nočnú prácu pri začiatku zmeny o 5:45?

Dobrý deň, zamestnanec požiadal zamestnávateľa o posun začiatku pracovnej doby na 5:45 hod. Zamestnávateľ s tým súhlasí. Je zamestnávateľ povinný platiť zamestnancovi príplatok za nočnú prácu 0,25 hod.? Ďakujem

Odpoveď advokáta na pracovné právo

Dobrý deň, nie.
Zamestnanec nebude pracovať v noci, v čase medzi 22. hodinou a 6 hodinou, preto mu nepatrí príplatok za prácu v noci.

Aj keď prvých 15 minút začiatku pracovnej doby zamestnanca zasahuje do času nočnej práce, nepovažuje sa za zamestnanca pracujúceho v noci. Zamestnanec by musel v zmysle ustanovenia § 98 ods. 2 písm. a) ZP, odpracovať aspoň 3 hodiny po sebe nasledujúce, aby mu patril príplatok za prácu v noci. 

Podľa § 98 ods. 1 Zákonníka práce, "Nočná práca je práca vykonávaná v čase medzi 22. hodinou a 6. hodinou."

Podľa § 98 ods. 1 Zákonníka práce, "Zamestnanec pracujúci v noci je na účely tohto zákona zamestnanec, ktorý a) vykonáva práce, ktoré vyžadujú, aby sa pravidelne vykonávali v noci v rozsahu najmenej troch hodín po sebe nasledujúcich, alebo  b) pravdepodobne odpracuje v noci najmenej 500 hodín za rok."
Bezplatná právna poradňa

Ako sa počíta príplatok za prácu v sobotu a nedeľu pri nočnej zmene?

Dobrý deň, chcem sa opýtať, ako počítať príplatok za sobotu a nedeľu od 1. 5. 2018. 1) Ak zamestnanec nastúpi na zmenu o 18:00 v piatok a skončí o 6:00 v sobotu, nemá nárok na príplatok za sobotu. 2) Ak nastúpi v sobotu o 18:00 a skončí v nedeľu o 6:00, má príplatok za sobotu na 12 hodín. 3) Ak nastúpi v nedeľu o 18:00 a skončí v pondelok o 6:00, má príplatok za nedeľu na 12 hodín. Uvažujem správne? Vopred ďakujem za odpoveď.

Odpoveď advokáta na pracovné právo

Dobrý deň,

podľa môjho právneho názoru uvažujete správne. Stotožňujem sa s Vašim výkladom tohto ustanovenia.

Bezplatná právna poradňa
O Autorovi
JUDr. Milan Ficek, LL.M.

Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners

JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na pracovné právo, najmä na výpovede z pracovného pomeru, okamžité skončenie pracovného pomeru, pracovné zmluvy, náhradu mzdy, neplatné skončenie pracovného pomeru a pracovnoprávne spory. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.