Urovnanie nesprávne vyplatenej mzde zamestnancovi
Právna pomoc zadarmo
Položiť otázkuNajčastejšie otázky
Môžem súdu preukázať skutočnú výšku mzdy čestným vyhlásením zamestnávateľa?
najskôr je potrebné si uvedomiť, že súd pri zisťovaní výšky príjmu vychádza predovšetkým z objektívnych dokladov, ako sú výplatné pásky, potvrdenia od zamestnávateľa, prípadne výpisy z účtu. Ak Vám bola v určitom období vyplatená vyššia mzda, súd bude túto skutočnosť považovať za relevantnú, pokiaľ nebude preukázané,…
celá odpoveď ›Otázka
Dobrý deň, vyplatila som zamestnancom vyššiu mzdu, než na akú mali nárok, pretože som mala nesprávne nastavené príplatky za sobotu a nedeľu. Môžem im rozdiel, teda vyššie vyplatenú mzdu, zraziť v ďalšom výplatnom termíne? Ďakujem.
Odpoveď advokáta na pracovné právo
Dobrý deň,
o spôsobe vyrovnania rozdielu je potrebné sa dohodnúť s konkrétnym zamestnancom. Jednou z možností je, aby rozdiel zamestnanec vrátil (poslal na účet zamestnávateľa, z ktorého mu je vyplácaná mzda). Zabezpečilo by to, aby v ďalšej mzde zamestnanec nemal žiadnu odchýlku.
Zároveň, Zákonník práce pozná dohodu o sporných nárokoch, v ktorom sa zamestnávateľ so zamestnancom dohodnú na spôsobe urovnania sporných nárokov.
Podľa § 32 Zákonníka práce, "Účastníci si môžu upraviť svoje sporné nároky dohodou o sporných nárokoch, ktorá musí byť písomná, inak je neplatná."
Ak rozdiel medzi prislúchajúcou mzdou a vyplatenou mzdou zamestnancov nie je veľký, a zamestnávateľ pristúpi k zrazeniu rozdielu z ďalšej mzdy, určite by sa nemal tento postup uskutočniť bez akéhokoľvek písomného upozronenia a bez podpisu zamestnancov, čím prejavia s týmto postupom svoj súhlas.
Ak by zamestnanci o tomto rozdiele nevedeli a ďalší mesiac by im prišla nižšia mzda, akú očakávali, mohlo by to u zamestnancov vzbudiť nepokoj a pochybnosti o dôveryhodnosti postupu zamestnávateľa voči zamestnancom.
Môžem súdu preukázať skutočnú výšku mzdy čestným vyhlásením zamestnávateľa?
Dobrý deň,
prišla mi výzva zo súdu na doloženie hrubej mesačnej mzdy od 1. 12. 2024 doteraz.
V auguste a septembri 2025 som mal z dôvodu dočasného umelého navýšenia mzdy kvôli úveru mzdu výrazne vyššiu, ale peniaze navyše som zamestnávateľovi vrátil.
Môžem k tomuto dokladovaniu pripojiť aj čestné vyhlásenie, že som rozdiel vrátil a moja mzda je rovnaká, ako bola pred týmito dvoma mesiacmi a aj po nich? Prípadne môže byť čestné vyhlásenie aj od zamestnávateľa?
Vopred veľmi pekne ďakujem.
Odpoveď advokáta na pracovné právo
Dobrý deň,
najskôr je potrebné si uvedomiť, že súd pri zisťovaní výšky príjmu vychádza predovšetkým z objektívnych dokladov, ako sú výplatné pásky, potvrdenia od zamestnávateľa, prípadne výpisy z účtu. Ak Vám bola v určitom období vyplatená vyššia mzda, súd bude túto skutočnosť považovať za relevantnú, pokiaľ nebude preukázané, že išlo o mimoriadnu, neštandardnú situáciu, ktorá nezodpovedá skutočnej výške Vášho príjmu.
Je možné k dokladom o príjme pripojiť aj čestné vyhlásenie, v ktorom vysvetlíte dôvod navýšenia mzdy a skutočnosť, že ste peniaze vrátili, čo musí potvrdiť zamestnávateľ /nevieme či šéf je zamestnávateľ, alebo len nadriadený/. Súd však nie je povinný tieto vyhlásenia akceptovať ako dôkaz, ak nebudú podložené ďalšími objektívnymi dôkazmi (napríklad interné doklady o vrátení peňazí, účtovné záznamy zamestnávateľa, prípadne výpisy z účtu, ktoré by preukazovali vrátenie peňazí).
Súd posudzuje príjem podľa jeho skutočnej výšky a účelu, nie len podľa formálneho vyplatenia. Dôležité je, aby ste predložili čo najviac dôkazov, ktoré Vaše tvrdenie podporia.
Odporúčam teda k dokladom o príjme pripojiť čestné vyhlásenie od Vás aj od zamestnávateľa, a dokald o vrátení peňazí. Súd tieto dôkazy vyhodnotí v rámci voľného hodnotenia dôkazov. Ak by ste predložili len čestné vyhlásenie bez ďalších dôkazov, súd bude považovať za rozhodujúcu výšku mzdy uvedenú vo výplatných dokladoch.
Ako dôvod zvýšenia mzdy kvôi úveru, ktorý doklad vyžadovala banka, odporúčam v žiadnom prípade v čestnom prehlásení neuvádzať Vy a ani zamestnávateľ neuvádzať.
JUDr. Milan Ficek, LL.M.
Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners
JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na pracovné právo, najmä na výpovede z pracovného pomeru, okamžité skončenie pracovného pomeru, pracovné zmluvy, náhradu mzdy, neplatné skončenie pracovného pomeru a pracovnoprávne spory. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.