Ukončenie pracovného pomeru s ukončením rodičovskej dovolenky
Právna pomoc zadarmo
Položiť otázkuNajčastejšie otázky
Vzniká zamestnankyni po rodičovskej dovolenke nárok na odstupné pri výpovedi z organizačných dôvodov?
ak Vám od zamestnávateľa neprišlo nič ohľadom skončenia Vášho pracovného pomeru, znamená to, že Váš pracovný pomer stále trvá. Zamestnávateľ s Vami nemohol skončiť pracovný pomer, pretože ste na rodičovskej dovolenke a vtedy pre neho platí zákaz výpovede.
celá odpoveď ›Otázka
Dobrý deň, momentálne som na rodičovskej dovolenke. Do zamestnania sa už neplánujem vrátiť a chcem podať výpoveď. Rodičovská dovolenka mi končí 11. 9. 2025. Výpoveď by som chcela podať k dátumu 11. 9. 2025. Prosím o radu, aký typ výpovede mám podať a či sa na mňa vzťahuje výpovedná doba. Pracovný pomer mi trvá od roku 2013. Ďakujem.
Riešenie:
Ak sa rozhodnete ukončiť pracovný pomer, môžete podať výpoveď ako zamestnanec k určitému dátumu. Pri výpovedi z pracovného pomeru zo strany zamestnanca platí zákonná výpovedná doba, ktorá je spravidla jeden mesiac, pokiaľ pracovná zmluva alebo kolektívna zmluva nestanovuje dlhšiu výpovednú dobu. Výpovedná doba začína plynúť od prvého dňa mesiaca nasledujúceho po doručení výpovede zamestnávateľovi.
Ak chcete ukončiť pracovný pomer presne k 11. 9. 2025, výpoveď by ste museli doručiť zamestnávateľovi najneskôr k 31. 7. 2025, aby výpovedná doba bola dodržaná a pracovný pomer skončil k požadovanému dátumu.
Možnosťou je aj dohoda o skončení pracovného pomeru, na ktorej sa môžete so zamestnávateľom dohodnúť na konkrétnom dátume ukončenia pracovného pomeru bez potreby dodržiavať výpovednú dobu.
Odporúčam všetko konzultovať priamo so zamestnávateľom a nezabudnúť všetko komunikovať písomne.
Odpoveď advokáta na pracovné právo
Dobrý deň, ďakujeme za otázku, na ktorú odpoveď uvádzame nižšie.
Skončenie pracovného pomeru zároveň s ukončením rodičovskej dovolenky sa odporúča "dohodou".
Pošlete zamestnávateľovi oznámenie o ukončení rodičovskej dovolenky k dátumu 11. septembra tohto roka, pričom zároveň uvediete, že po skončení rodičovskej dovolenky nechcete pokračovať vo Vašom pracovnom pomere a žiadate zamestnávateľa o ukončenie pracovného pomeru dohodou k tomu istému dátumu. Zamestnávateľ Vám pripraví dohodu o skončení pracovného pomeru, ktorú prídete podpísať. V prípade skončenia dohodou, neplynie výpovedná doba. Tá sa spája len s výpoveďou.
Dohoda, ako forma skončenia pracovného pomeru je pre Vás výhodnejšia ako výpoveď, keďže by musela plynúť výpovedná doba a do práce by ste sa nevrátili len na dva mesiace výpovednej doby.
Podľa § 60 ods. 1 Zákonníka práce, "Ak sa zamestnávateľ a zamestnanec dohodnú na skončení pracovného pomeru, pracovný pomer sa skončí dohodnutým dňom."
Vzniká zamestnankyni po rodičovskej dovolenke nárok na odstupné pri výpovedi z organizačných dôvodov?
Dobrý deň, chcela by som vás poprosiť o informáciu o návrate do práce po rodičovskej dovolenke.
Rodičovská dovolenka mi končí 18. júna, keď dieťa dovŕši 3 roky. Prevádzka, v ktorej som pracovala, bola pred dvoma rokmi zrušená. Kolegyne dostali výpoveď. Neviem, ako mám teraz ďalej postupovať.
Výplatné pásky mi chodia e mailom spolu s údajom o zostatku dovolenky. V systéme vidím položku zostatok dovolenky 50 a pod tým riadok zostatok dovolenky 25 dní. U zamestnávateľa som pracovala od roku 2017.
Prosím o informáciu, či mám v prípade výpovede nárok na odstupné a na preplatenie nevyčerpanej dovolenky.
Ďakujem za odpoveď.
Odpoveď advokáta na pracovné právo
Dobrý deň,
ak Vám od zamestnávateľa neprišlo nič ohľadom skončenia Vášho pracovného pomeru, znamená to, že Váš pracovný pomer stále trvá. Zamestnávateľ s Vami nemohol skončiť pracovný pomer, pretože ste na rodičovskej dovolenke a vtedy pre neho platí zákaz výpovede.
Podľa § 64 ods. 1 písm. d) Zákonníka práce, "Zamestnávateľ nesmie dať zamestnancovi výpoveď v ochrannej dobe, a to v dobe, keď je zamestnankyňa tehotná, keď je zamestnankyňa na materskej dovolenke, v dobe od oznámenia predpokladaného dňa nástupu na otcovskú dovolenku podľa § 166 ods. 3 zamestnancom, najskôr však šesť týždňov predchádzajúcich očakávanému dňu pôrodu, do skončenia otcovskej dovolenky, v dobe keď je zamestnankyňa a zamestnanec na rodičovskej dovolenke alebo keď sa osamelá zamestnankyňa alebo osamelý zamestnanec starajú o dieťa mladšie ako tri roky."
Ak po Vašom návrate z rodičovskej dovolenky dostanete výpoveď, pravdepodobne z organizačných dôvodov (§ 63 ods. 1 písm. b) ZP), máte nárok na dvojmesačné odstupné aj na preplatenie dovolenky.
Podľa § 76 ods. 1 písm. b) Zákonníka práce, "Zamestnancovi, s ktorým zamestnávateľ skončí pracovný pomer výpoveďou z dôvodov uvedených v § 63 ods. 1 písm. a), b) alebo písm. f) alebo z dôvodu, že zamestnanec stratil vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu, patrí pri skončení pracovného pomeru odstupné najmenej v sume dvojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej päť rokov a menej ako desať rokov."
Podľa § 63 ods. 1 písm. b) Zákonníka práce, "Zamestnávateľ môže dať zamestnancovi výpoveď iba z dôvodov, ak sa zamestnanec stane nadbytočný vzhľadom na písomné rozhodnutie zamestnávateľa alebo príslušného orgánu o zmene jeho úloh, technického vybavenia alebo o znížení stavu zamestnancov s cieľom zabezpečiť efektívnosť práce alebo o iných organizačných zmenách a zamestnávateľ, ktorý je agentúrou dočasného zamestnávania, aj ak sa zamestnanec stane nadbytočným vzhľadom na skončenie dočasného pridelenia podľa § 58 pred uplynutím doby, na ktorú bol dohodnutý pracovný pomer na určitú dobu."
Podľa § 116 ods. 3 Zákonníka práce, "Za nevyčerpané štyri týždne základnej výmery dovolenky nemôže byť zamestnancovi vyplatená náhrada mzdy, s výnimkou, ak si túto dovolenku nemohol vyčerpať z dôvodu skončenia pracovného pomeru."
JUDr. Milan Ficek, LL.M.
Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners
JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na pracovné právo, najmä na výpovede z pracovného pomeru, okamžité skončenie pracovného pomeru, pracovné zmluvy, náhradu mzdy, neplatné skončenie pracovného pomeru a pracovnoprávne spory. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.