Ukončenie dohody o pracovnej činnosti cez telefón?
Právna pomoc zadarmo
Položiť otázkuOtázka
Dobrý deň, som dôchodkyňa. Uzatvorila som Dohodu o pracovnej činnosti – upratovanie kancelárskych priestorov. Prácu som sa snažila vykonávať zodpovedne, k spokojnosti zamestnávateľa. Bohužiaľ, dal mi zo dňa na deň výpoveď bez písomného oznámenia, telefonicky! Pracovala som na mieste len krátko, oboznamovala som sa s prostredím a pripúšťam, že som mohla zabudnúť vysypať smetné koše, ktoré boli dôvodom mojej výpovede. Stále tá istá pracovníčka kancelárie tvrdila to isté. Smetné koše som nevysypala. Je možné, že smeti boli dané do koša po mojom odchode, no znova mi bolo vytknuté, že som to neurobila. Ohradila som sa voči tomu, lebo po upozornení som si na to dávala pozor a snažila som sa kancelárie skontrolovať po celom uprataní poschodia. To, že som si dovolila ozvať sa, bolo príčinou skončenia dohody. Je smutné, že dôchodca nemá možnosť brániť sa, aj keď má pravdu, lebo veď čo, nebude jeden, bude druhý a nikoho nezaujíma, kto má naozaj pravdu. Myslím, že tu bolo len pokorené ego pracovníčky, ktorá nezniesla, že som si dovolila brániť sa. Zamestnávateľ to mal riešiť inak, prípadne konfrontovať, ak je profesionál. Ale tiež dodržať postup podľa zákona. Pýtam sa, mal právo povedať mi... „zajtra už nemusíte chodiť“, čo ma v konečnom dôsledku urazilo? Nie som si vedomá, že by som prácu nevykonávala dobre. Odpracovala som poctivo 40 rokov a takéto jednanie si nezaslúži ani jeden dôchodca, ktorý má chuť ešte pracovať a byť užitočný. Nie je len handra, s ktorou sa môže zametať, ako sa komu zapáči, alebo nemám právo sa brániť, ak som v práve? Ďakujem.
Odpoveď advokáta na pracovné právo
Dobrý deň, áno, máte právo sa brániť.
Ak máte uzatvorenú písomnú dohodu o pracovnej činnosti, tak túto je potrebné zo strany zamestnávateľa platne ukončiť.
Pokiaľ táto nie je riadne ukončená, Váš pracovno-právny vzťah stále trvá.
Dohoda bola uzatvorená na určitú dobu, do určitého konkrétneho dátumu a do tohto dátumu by ste mohli prísť riadne do práce, podľa dohody.
Ukončenie Vášho vzťahu telefonicky, sa dá považovať za neplatné.
Podľa § 228a ods. 4 Zákonníka práce, "Dohodu o pracovnej činnosti možno uzatvoriť najviac na 12 mesiacov okrem dohody o pracovnej činnosti na výkon sezónnej práce, ktorú možno uzatvoriť najviac na 8 mesiacov. V dohode možno dohodnúť spôsob jej skončenia. Okamžité skončenie dohody možno dohodnúť len na prípady, v ktorých možno okamžite skončiť pracovný pomer. Ak spôsob skončenia nevyplýva priamo z uzatvorenej dohody, možno ju skončiť dohodou účastníkov k dohodnutému dňu a jednostranne len výpoveďou bez uvedenia dôvodu s 15-dennou výpovednou dobou, ktorá sa začína dňom, v ktorom sa písomná výpoveď doručila."
Ak by podľa vyššie uvedeného ustanovenia, malo ísť zo strany zamestnávateľa o okamžité skončenie, tak to je možné len na prípady, v ktorých možno okamžite skončiť pracovný pomer, a to písomne.
Podľa § 69 ods. 1 Zákonníka práce, "Zamestnávateľ môže okamžite skončiť pracovný pomer výnimočne a to iba vtedy, ak zamestnanec a) bol právoplatne odsúdený pre úmyselný trestný čin, b) porušil závažne pracovnú disciplínu." Podľa § 70 Zákonníka práce, "Okamžité skončenie pracovného pomeru musí zamestnávateľ aj zamestnanec urobiť písomne, musia v ňom skutkovo vymedziť jeho dôvod tak, aby ho nebolo možné zameniť s iným dôvodom, a musia ho v ustanovenej lehote doručiť druhému účastníkovi, inak je neplatné. Uvedený dôvod sa nesmie dodatočne meniť." Skúste sa ešte osobne porozprávať so zamestnávateľom, že takýto spôsob skončenia dohody je neplatný a že Vy, ako zamestnanec, máte nárok na slušné správanie. Poprípade aspoň za účelom riadneho ukončenia dohody o pracovnej činnosti písomne, formou dohody.
JUDr. Milan Ficek, LL.M.
Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners
JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na pracovné právo, najmä na výpovede z pracovného pomeru, okamžité skončenie pracovného pomeru, pracovné zmluvy, náhradu mzdy, neplatné skončenie pracovného pomeru a pracovnoprávne spory. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.