Otázka
Dobrý deň, rád by som sa opýtal, či je možné a ak áno, ako môže zamestnanec ukončiť dohodu o pracovnej činnosti bez udania dôvodu ešte pred uplynutím dohodnutého času? Ďakujem.
Odpoveď advokáta na pracovné právo
Dobrý deň, áno je to možné, výpoveďou s výpovednou dobou 15 dní.
Výpovedná doba 15 dní začína plynúť dňom, v ktorom sa písomná výpoveď doručila zamestnávateľovi.
Podľa § 228a ods. 4 Zákonníka práce, "Dohodu o pracovnej činnosti možno uzatvoriť najviac na 12 mesiacov okrem dohody o pracovnej činnosti na výkon sezónnej práce, ktorú možno uzatvoriť najviac na 8 mesiacov. V dohode možno dohodnúť spôsob jej skončenia. Okamžité skončenie dohody možno dohodnúť len na prípady, v ktorých možno okamžite skončiť pracovný pomer. Ak spôsob skončenia nevyplýva priamo z uzatvorenej dohody, možno ju skončiť dohodou účastníkov k dohodnutému dňu a jednostranne len výpoveďou bez uvedenia dôvodu s 15-dennou výpovednou dobou, ktorá sa začína dňom, v ktorom sa písomná výpoveď doručila."
Z vyššie uvedeného vyplýva, že si musíte spísať písomnú výpoveď, kde uvediete že končíte prácu na základe dohody o pracovnej činnosti výpoveďou, napríklad ku koncu júna (30.06.). Výpoveď musíte zamestnávateľovi doručiť 15 dní pred dátumom 30.06., teda 16.06.
JUDr. Milan Ficek, LL.M.
Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners
JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na pracovné právo, najmä na výpovede z pracovného pomeru, okamžité skončenie pracovného pomeru, pracovné zmluvy, náhradu mzdy, neplatné skončenie pracovného pomeru a pracovnoprávne spory. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.