Bezplatná právna poradňa

Úhrada nákladov spojených so vzdelávaním zamestnanca

Právna pomoc zadarmo

Položiť otázku

Najčastejšie otázky

Musím vrátiť stabilizačný príspevok pri výpovedi zo zdravotných dôvodov?

zamestnávateľ musí akceptovať Vašu výpoveď. Je to Vaše rozhodnutie a nemôže Vás nútiť pracovať pre Vás, ako zamestnávateľa.

celá odpoveď ›

Otázka

Dobrý deň, moja otázka sa týka nákladov spojených s prehĺbením znalostí (čiže školeniami, kurzami atď.). V mojej pracovnej zmluve je uvedené, že "v prípade zvyšovania kvalifikácie zamestnanca, s čím bude spojená úhrada nákladov spojených so štúdiom zamestnávateľom, uzatvorie zamestnávateľ so zamestnancom samostatnú dohodu o prehĺbení resp. zvýšení kvalifikácie, ktorej súčasťou bude záväzok zamestnanca zotrvať u zamestnávateľa maximálne 2 roky po ukončení štúdia v pracovnom pomere pod sankciou úhrady nákladov spojených s týmto štúdiom. Zamestnanec vyhlasuje, že s uvedeným uzatvorením dohody o prehĺbení resp. zvýšení kvalifikácie súhlasí a zaväzuje sa takúto dohodu pred vykonaním prehĺbenia kvalifikácie so zamestnávateľom uzavrieť." Chcela by som vedieť, či to znamená, že ak som so zamestnávateľom neuzavrela ďalšiu zmluvu pred začatím vykonávania kurzov, nemôže ma sankcionovať, ak by som dala výpoveď? Taktiež, ak som správne pochopila, ak som u zamestnávateľa bola zamestnaná menej ako 1 rok, tak výpovedná lehota je 1 mesiac? Ďakujem.

Odpoveď advokáta na pracovné právo

Dobrý deň, áno, máte pravdu.

Ak ste neuzatvorili so zamestnávateľom samostatnú dohodu o zvýšení kvalifikácie, tak pre Vás neplatí povinnosť zotrvania u neho v pracovnom pomere po určitú dobu, pod hrozbou sankcie.

Podľa § 155 ods. 1 Zákonníka práce, "Zamestnávateľ môže so zamestnancom uzatvoriť dohodu, ktorou sa zamestnávateľ zaväzuje umožniť zamestnancovi zvýšenie kvalifikácie poskytovaním pracovného voľna, náhrady mzdy a úhrady ďalších nákladov spojených so štúdiom, a zamestnanec sa zaväzuje zotrvať po skončení štúdia u zamestnávateľa určitý čas v pracovnom pomere alebo mu uhradiť náklady spojené so štúdiom, a to aj vtedy, keď zamestnanec skončí pracovný pomer pred skončením štúdia. Dohoda sa musí uzatvoriť písomne, inak je neplatná."

Táto, vyššie citovaná dohoda, sa neuzatvára v prípade kurzov a školení, ktoré sa vo väčšine prípadov uskutočňujú v pracovných časoch zamestnanca, a ktoré organizuje alebo zabezpečuje sám zamestnávateľ, a teda ide skôr o prehlbovanie kvalifikácie. Ale zvyšovaním kvalifikácie je skôr myslené poskytnutie pracovného voľna na štúdium na škole (štátnej alebo súkromnej) a úhrady nákladov s tým spojených, čo je rozdiel.

Zákonník práce vo svojich ustanoveniach o vzdelávaní rozlišuje: prehlbovanie kvalifikácie a zvyšovanie kvalifikácie.

Podľa § 153 Zákonníka práce, "Zamestnávateľ sa stará o prehlbovanie kvalifikácie zamestnancov alebo o jej zvyšovanie. Zamestnávateľ prerokuje so zástupcami zamestnancov opatrenia zamerané na starostlivosť o kvalifikáciu zamestnancov, jej prehlbovanie a zvyšovanie."

Čo sa týka dĺžky výpovednej doby pri výpovedi z Vašej strany, ak nemáte vo Vašej pracovnej zmluve uvedené niečo iné, tak platí § 62 ods. 6 Zákonníka práce.

Podľa § 62 ods. 6 Zákonníka práce, "Ak výpoveď dáva zamestnanec, ktorého pracovný pomer u zamestnávateľa ku dňu doručenia výpovede trval najmenej jeden rok, výpovedná doba je najmenej dva mesiace."

Bezplatná právna poradňa
4,9 (8 299)
  • Róbert P.
    Róbert P.

    10. novembra

    Ďakujem veľmi pekne za radu v pracovnom práve, veľmi mi to pomohlo, viem čo môžem podniknúť a byť si pri tom istý, že robím správne. Ešte raz ďakujem..

    recenzie

  • Jakub M.
    Jakub M.

    18. septembra

    Rýchlosť, kvalitná odpoveď - odporučam! Využijem aj v buducnosti

    recenzie

  • Peter K.
    Peter K.

    18. septembra

    Vysoko hodnotím advokátsku kanceláriu pre ochotu a nielen ochotu ale aj fundovanú odpoveď na...

    recenzie

  • Barbora K.
    Barbora K.

    28. septembra

    Velmi ochotni advokati, mozem iba odporucat

    recenzie

  • Valéria H.
    Valéria H.

    2. októbra

    Výborné služby, promptná kvalifikovaná odpoveď na položené otázky. Veľká vďaka. Môžem len odporúčať!...

    recenzie

  • Ľudovít B.
    Ľudovít B.

    25. októbra

    Ďakujem za perfektnú odpoveď na môj problém, ktorý predtým neskúsená právná poradkyňa riadne...

    recenzie

  • Jarmila J.
    Jarmila J.

    30. októbra

    Dakujem za promptnu a zrozumitelnu odpoved. Odporucam obratit sa na tuto poradnu.

    recenzie

  • Silvia M.
    Silvia M.

    5. novembra

    Super pristup, rychlo poradili, vysvetlili, som velmi spokojna!

    recenzie

  • Andrea K.
    Andrea K.

    8. novembra

    Profesionálna odpoveď, takisto prístup ku klientovi, odporúčam

    recenzie

Musím vrátiť stabilizačný príspevok pri výpovedi zo zdravotných dôvodov?

Dobrý deň, vo februári 2023 som od zamestnávateľa prijala stabilizačný príspevok ako zdravotný asistent v zariadení sociálnych služieb. Neskôr som ochorela a podstúpila výmenu kolenného kĺbu. Môj zdravotný stav sa následne zhoršil, pridružila sa reuma, bolesti chrbta a artritída. Podala som výpoveď, ktorá mi uplynie koncom júla tohto roku. Zamestnávateľ nechce moju výpoveď akceptovať s ohľadom na zdravotný stav a požaduje vrátenie stabilizačného príspevku, aj napriek tomu, že som predložila zdravotné záznamy. Ďakujem.

Odpoveď advokáta na pracovné právo

Dobrý deň,
zamestnávateľ musí akceptovať Vašu výpoveď. Je to Vaše rozhodnutie a nemôže Vás nútiť pracovať pre Vás, ako zamestnávateľa. 

Podľa § 67 Zákonníka práce, "Zamestnanec môže dať zamestnávateľovi výpoveď z akéhokoľvek dôvodu alebo bez uvedenia dôvodu."

Čo sa týka povinnosti vrátiť stabilizačný príspevok, maximálna dĺžka zotrvania v pracovnom pomere je 5 rokov. Nakoľko, vo Vašej otázke nepíšete povinnú dĺžku zotrvania v pracovnom pomere podľa Vašej individuálnej dohody, berieme do úvahy 5 rokov. Uvedené znamená, že by ste v prípade skončenia Vášho pracovného pomeru nedodržali predmetnú dobu. A preto zostáva otázkou, či ste povinná vrátiť stabilizačný príspevok, alebo nie. V zmysle ustanovenia § 155 ods. 6 písm. c) ZP, túto povinnosť nemáte, keďže ide o zdravotné dôvody. 

Podľa § 155 ods. 6 písm. c) Zákonníka práce, "Povinnosť zamestnanca na úhradu nákladov nevzniká, najmä ak zamestnanec nemôže vykonávať podľa lekárskeho posudku prácu, pre ktorú si zvyšoval kvalifikáciu, prípadne stratil dlhodobo spôsobilosť vykonávať ďalej doterajšiu prácu z dôvodov uvedených v § 63 ods. 1 písm. c) Zákonníka práce." 

Nakoľko ste doložili lekárske záznamy o Vašom zdravotnom stave, Váš zamestnávateľ musí akceptovať Vašu výpoveď, a to bez povinnosti vrátenia stabillizačného príspevku. 

Bezplatná právna poradňa
O Autorovi
JUDr. Milan Ficek, LL.M.

Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners

JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na pracovné právo, najmä na výpovede z pracovného pomeru, okamžité skončenie pracovného pomeru, pracovné zmluvy, náhradu mzdy, neplatné skončenie pracovného pomeru a pracovnoprávne spory. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.