Otázka
Dobrý deň,
potrebovala by som poradiť.
Moja dcéra, 23 rokov, pracuje v materskej škôlke ako zástup počas PN. V júni jej končí zmluva. Dnes mi oznámila, že je tehotná. Nevieme, ako ďalej postupovať.
Na úrad práce sa môže ísť prihlásiť, ale keďže nemá odrobené dva roky, nemá nárok na podporu v nezamestnanosti.
Viete nám, prosím, poradiť, či má ako tehotná nárok na nejaký príspevok?
Ďakujem veľmi pekne.
Odpoveď advokáta na pracovné právo
Dobrý deň, vo vcei odporúčam kontaktovať zamestnávateľa na predĺženie zmluvy.
Pokiaľ ide o príspevky od ÚP, na toto treba kontaktovať prísl. úrad práce.
Pokiaľ je dcéra tehotná, v zmysle ust. § 74 zákona o rodine a ak nie je vydatá, má nárok na príspevok na výživu a úhradu niektorých nákladov nevydatej matke :
"(1) Otec dieťaťa, za ktorého matka dieťaťa nie je vydatá, je povinný najdlhšie po dobu dvoch rokov, najneskôr odo dňa pôrodu prispievať matke primerane na úhradu jej výživy a poskytnúť jej príspevok na úhradu nákladov spojených s tehotenstvom a pôrodom.
(2) Súd môže na návrh tehotnej ženy uložiť mužovi, ktorého otcovstvo je pravdepodobné, aby poskytol vopred sumu potrebnú na zabezpečenie jej výživy podľa odseku 1, príspevok na úhradu nákladov spojených s tehotenstvom a pôrodom a sumu potrebnú na zabezpečenie výživy dieťaťa po dobu, počas ktorej by žene patrila materská dovolenka podľa osobitného predpisu.
(3) Právo žiadať príspevok na úhradu nákladov spojených s tehotenstvom a pôrodom podľa odseku 1 sa premlčí uplynutím troch rokov odo dňa pôrodu."
JUDr. Milan Ficek, LL.M.
Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners
JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na pracovné právo, najmä na výpovede z pracovného pomeru, okamžité skončenie pracovného pomeru, pracovné zmluvy, náhradu mzdy, neplatné skončenie pracovného pomeru a pracovnoprávne spory. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.