Tehotenstvo a pracovný pomer na dobu určitú
Právna pomoc zadarmo
Položiť otázkuNajčastejšie otázky
Môže zamestnávateľ dať výpoveď zamestnankyni na dobu určitú v rizikovom tehotenstve?
vo Vami uvedenom prípade platí, že ak je pracovný pomer uzatvorený na dobu určitú, v súlade s ust. § 71 Zákonníka práce pracovný pomer končí uplynutím dohodnutej doby trvania pracovného pomeru. Zamestnávateľ teda nemusí dávať výpoveď z pracovného pomeru, pracovný pomer skončí uplynutím dohodnutej doby.
celá odpoveď ›Otázka
Dobrý deň,
do práce som nastúpila od apríla tohto roka a mám zmluvu na dobu určitú. Otehotnela som a moja zmluva končí na konci marca. Som si vedomá, že aj keď oznámim tehotenstvo, nemusia mi predĺžiť zmluvu, pretože ochranná lehota platí iba do konca doby určitej. Chcela by som sa opýtať, či platí to isté, ak by som sa dala vypísať na rizikové tehotenstvo a bola na PNke. Aj v tomto prípade mi nemusia predĺžiť zmluvu po ukončení doby určitej? Ďakujem.
Dominika
Odpoveď advokáta na pracovné právo
Dobrý deň, ak máte uzatvorená pracovný pomer na dobu určitú, potom v zmysle ust. § 71 Zákonníka práce platí, že pracovný pomer končí uplynutím dohodnutej doby :
Môže zamestnávateľ dať výpoveď zamestnankyni na dobu určitú v rizikovom tehotenstve?
Dobrý deň,
Tridsaťdeväťročná nevesta má zmluvu platnú do decembra 2022. Od dnešného dňa je v rizikovom tehotenstve. Mohol by som ju prepustiť z práce?
Odpoveď advokáta na pracovné právo
Dobrý deň, vo Vami uvedenom prípade platí, že ak je pracovný pomer uzatvorený na dobu určitú, v súlade s ust. § 71 Zákonníka práce pracovný pomer končí uplynutím dohodnutej doby trvania pracovného pomeru. Zamestnávateľ teda nemusí dávať výpoveď z pracovného pomeru, pracovný pomer skončí uplynutím dohodnutej doby.
JUDr. Milan Ficek, LL.M.
Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners
JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na pracovné právo, najmä na výpovede z pracovného pomeru, okamžité skončenie pracovného pomeru, pracovné zmluvy, náhradu mzdy, neplatné skončenie pracovného pomeru a pracovnoprávne spory. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.