Služobné auto pre profesionálneho rodiča
Právna pomoc zadarmo
Položiť otázkuOtázka
Dobrý deň, pracujem ako profesionálny rodič v Centre pre deti a rodinu (CDR). Zamestnávateľ nás chce prinútiť používať svoje súkromné autá pri výkone práce, bez písomnej dohody a finančného ohodnotenia. Môže ma CDR donútiť používať moje súkromné auto? Ďakujem za radu.
Odpoveď advokáta na pracovné právo
Dobrý deň,
ako profesionálny rodič sa na Vás vzťahuje zákon č. 376/2022 Z. z. o profesionálnych náhradných rodičoch (ďalej len "zákon"), v ktorom je upravený aj samostatne pracovný pomer s Centrom. Tento zákon hovorí, čo nie je pracovná cesta súvisiaca s výkonom práce profesionálneho rodiča (§ 32 zákona).
Podľa § 32 zákona, "Pracovnou cestou nie je cesta súvisiaca s výkonom práce profesionálneho náhradného rodiča spojená
1. výchovy a vzdelávania dieťaťa,
2. zdravotnej starostlivosti o dieťa,
3. kultúrnych, športových a iných voľnočasových aktivít v živote dieťaťa,
b) s udržiavaním rodinných väzieb dieťaťa, väzieb dieťaťa s blízkymi osobami a s uľahčovaním nadviazania osobného vzťahu dieťaťa so žiadateľmi o pestúnsku starostlivosť alebo osvojenie podľa osobitného predpisu."
Podľa § 39 ods. 3 zákona, "Na škody vzniknuté v súvislosti s výkonom práce profesionálneho náhradného rodiča sa vzťahujú ustanovenia Zákonníka práce o náhrade škody okrem škody spôsobenej dieťaťom, ktorému profesionálny náhradný rodič poskytuje starostlivosť, škody vzniknutej profesionálnemu náhradnému rodičovi na motorovom vozidle, vlastnom náradí, vlastnom zariadení a vlastných predmetoch potrebných na výkon práce."
Z vyššie uvedených a citovaných ustanovení vyplýva, že príslušný zákon predpokalá, že profesionálny rodič bude na výkon svojej práce používať vlastné motorové vozidlo.
JUDr. Milan Ficek, LL.M.
Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners
JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na pracovné právo, najmä na výpovede z pracovného pomeru, okamžité skončenie pracovného pomeru, pracovné zmluvy, náhradu mzdy, neplatné skončenie pracovného pomeru a pracovnoprávne spory. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.