Skončenie pracovného pomeru v skúšobnej dobe
Právna pomoc zadarmo
Položiť otázkuNajčastejšie otázky
Môže zamestnávateľ skončiť pracovný pomer v skúšobnej dobe počas PN?
áno v skúšobnej dobe je možné skončiť pracovný pomer aj počas prácenschopnosti zamestnanca. Skúšobna doba pre zamestnávateľa slúži na odskúšanie si zamestnanca a pre zamestnanca odskúšanie si samotnej práce a pracovného prostredia.
celá odpoveď ›Otázka
Dobrý deň, chcem sa opýtať na ukončenie pracovného pomeru v skúšobnej dobe. V piatok 16. 06. 2023 sme zamestnancovi dali písomne oznámenie - dohodu o skončení pracovného pomeru v skúšobnej dobe k 19. 06. 2023. Zamestnanec túto dohodu podpísal, ale dnes nám doručil začiatok pracovnej neschopnosti. Môžem mu ukončiť pracovný pomer k dnešnému dňu alebo sa mi skúšobná doba predlžuje o dobu trvania pracovnej neschopnosti?
Odpoveď advokáta na pracovné právo
Dobrý deň,
áno, môžete zamestnancovi pracovný pomer ukončiť ku dňu 19.06.2023.
Práceneschopnosť a jej trvanie má vplyv iba na plynutie výpovednej doby v prípade, ak by ste dávali zamestnancovi výpoveď a plynula by mu výpovedná doba.
V prípade, že dohodu o ukončení pracovného pomeru podpísal, tak pracovný pomer skončil ku dňu 19.06.2023.
Podľa § 60 ods. 1 Zákonníka práce, "Ak sa zamestnávateľ a zamestnanec dohodnú na skončení pracovného pomeru, pracovný pomer sa skončí dohodnutým dňom."
Podľa § 72 ods. 1 Zákonníka práce, "V skúšobnej dobe môže zamestnávateľ a zamestnanec skončiť pracovný pomer písomne z akéhokoľvek dôvodu alebo bez uvedenia dôvodu, ak ďalej nie je ustanovené inak. Zamestnávateľ môže skončiť pracovný pomer v skúšobnej dobe s tehotnou ženou, matkou do konca deviateho mesiaca po pôrode, dojčiacou ženou a mužom na otcovskej dovolenke len písomne, vo výnimočných prípadoch, ktoré nesúvisia s tehotenstvom, materstvom alebo so starostlivosťou o narodené dieťa, a musí skončenie pracovného pomeru v skúšobnej dobe náležite písomne odôvodniť, inak je neplatné."
Môže zamestnávateľ skončiť pracovný pomer v skúšobnej dobe počas PN?
Dobrý deň, môže mi počas mojej PN v skúšobnej dobe dať firma skončenie pracovného pomeru podľa § 72 zákona č. 311/2001 Z.z. Zákonníka práce v znení neskorších predpisov? Ďakujem
Odpoveď advokáta na pracovné právo
Dobrý deň,
áno v skúšobnej dobe je možné skončiť pracovný pomer aj počas prácenschopnosti zamestnanca.
Skúšobna doba pre zamestnávateľa slúži na odskúšanie si zamestnanca a pre zamestnanca odskúšanie si samotnej práce a pracovného prostredia. Preto sa skončenie pracovného pomeru robí len formou oznámenia, doručením spravidla 3 dni pred samotným skončením.
Podľa § 72 ods. 1 Zákonníka práce, "V skúšobnej dobe môže zamestnávateľ a zamestnanec skončiť pracovný pomer písomne z akéhokoľvek dôvodu alebo bez uvedenia dôvodu, ak ďalej nie je ustanovené inak. Zamestnávateľ môže skončiť pracovný pomer v skúšobnej dobe s tehotnou ženou, matkou do konca deviateho mesiaca po pôrode, dojčiacou ženou a mužom na otcovskej dovolenke len písomne, vo výnimočných prípadoch, ktoré nesúvisia s tehotenstvom, materstvom alebo so starostlivosťou o narodené dieťa, a musí skončenie pracovného pomeru v skúšobnej dobe náležite písomne odôvodniť, inak je neplatné."
Podľa § 72 ods. 2 Zákonníka práce, "Písomné oznámenie o skončení pracovného pomeru sa má doručiť druhému účastníkovi spravidla aspoň tri dni pred dňom, keď sa má pracovný pomer skončiť."
Ochrana pred skončením pracovného pomeru je ochranou pred výpoveďou. V prípade, že je zamestnanec napríklad práceneschopný (v ochrannej dobe), tak pre zamestnávateľa platí zákaz výpovede, teda nemôže dať zamestnancovi výpoveď. Výpoveď je však odlišným spôsobom skončenia pracovného pomeru ako je skončenie v skúšobnej dobe a je upravvená v § 63 Zákonníka práce.
Podľa § 64 ods. 1 písm. a) Zákonníka práce, "Zamestnávateľ nesmie dať zamestnancovi výpoveď v ochrannej dobe, a to v dobe, keď je zamestnanec uznaný dočasne za práceneschopného pre chorobu alebo úraz, ak si túto neschopnosť úmyselne nevyvolal alebo nespôsobil pod vplyvom alkoholu, omamných látok alebo psychotropných látok, a v dobe od podania návrhu na ústavné ošetrovanie alebo od nástupu na kúpeľnú liečbu až do dňa ich skončenia."JUDr. Milan Ficek, LL.M.
Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners
JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na pracovné právo, najmä na výpovede z pracovného pomeru, okamžité skončenie pracovného pomeru, pracovné zmluvy, náhradu mzdy, neplatné skončenie pracovného pomeru a pracovnoprávne spory. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.