Skončenie pracovného pomeru s tehotnou ženou
Právna pomoc zadarmo
Položiť otázkuNajčastejšie otázky
Môže zamestnávateľ uzatvoriť pracovnú zmluvu na dobu určitú s tehotnou ženou?
pri tehotnej zamestnankyni (ak zamestnávateľovi písomne oznámila tehotenstvo) je možné podať výpoveď iba z veľmi striktne definovaných prípadov. Osobne si myslím, že zrejme by ste nevedeli podľa Zákonníka práce dať výpoveď (výpoveď môžete dať napríklad z dôvodu zrušenia zamestnávateľa, v prípade ak sú splnené…
celá odpoveď ›Môže zamestnávateľ okamžite skončiť pracovný pomer s tehotnou zamestnankyňou?
podľa § 38 ods. 3 Zákonníka práce Zamestnávateľ nemôže okamžite skončiť pracovný pomer s tehotnou zamestnankyňou, so zamestnankyňou na materskej dovolenke alebo so zamestnankyňou a zamestnancom na rodičovskej dovolenke, s osamelou zamestnankyňou alebo s osamelým zamestnancom, ak sa stará o dieťa mladšie ako tri roky,…
celá odpoveď ›Otázka
Dobrý deň, mám uzatvorenú pracovnú zmluvu na dobu určitú, ktorá mi končí o jeden mesiac. Súčasne som tehotná, ale zamestnávateľovi som to ešte neoznámila. Plánujem to tak urobiť v najbližšej dobe. Aké je možné očakávať vplyvy na môj pracovný pomer? Budem môcť po skončení materskej či rodičovskej dovolenky nastúpiť naspäť k zamestnávateľovi? Je zamestnávateľ povinný ma znovu prijať do práce po skončení mojej dovolenky? Očakáva sa predĺženie môjho pracovného pomeru, keď mu oznámim svoje tehotenstvo? A mám ešte dodatočnú otázku - musí mi zamestnávateľ opätovne predĺžiť pracovnú zmluvu?
Odpoveď advokáta na pracovné právo
Dobrý deň, pokiaľ máte pracovný pomer uzatvorený na určitú dobu, tento sa skončí uplynutím tejto doby, na ktorú ste si ho dojednali. Nie je pritom rozhodujúce, či ste tehotná alebo nie. K skončeniu pracovného pomeru s tehotnou ženou teda dôjde zo zákona okamihom posledného dohodnutého dňa. Pre doplnenie uvádzam, že skončeniu pracovného pomeru môže dôjsť aj keď je žena tehotná alebo na materskej alebo rodičovskej dovolenke alebo dokonca aj keď je dočasne pracovne neschopná.
Rozhodujúci je teda čas, na ktorý bola zmluva uzatvorená. V tomto prípad neplatí ochranná doba.
K predĺženiu pracovného pomeru teda nemusí dôjsť, pokiaľ s tým zamestnávateľ nesúhlasí.
Môže zamestnávateľ uzatvoriť pracovnú zmluvu na dobu určitú s tehotnou ženou?
Dobrý deň, mohli by ste mi prosím poradiť? Môže zamestnávateľ uzatvoriť pracovnú zmluvu na dobu určitú s tehotnou ženou?
Odpoveď advokáta na pracovné právo
Dobrý deň,
pri tehotnej zamestnankyni (ak zamestnávateľovi písomne oznámila tehotenstvo) je možné podať výpoveď iba z veľmi striktne definovaných prípadov. Osobne si myslím, že zrejme by ste nevedeli podľa Zákonníka práce dať výpoveď (výpoveď môžete dať napríklad z dôvodu zrušenia zamestnávateľa, v prípade ak sú splnené podmienky pre okamžité skončenie pracovného pomeru).
Pri tehotnej zamestnankyni je jednoduchšie počkať na uplynutie doby, na ktorú je dohodnutý pracovný pomer.
Môže zamestnávateľ okamžite skončiť pracovný pomer s tehotnou zamestnankyňou?
Dobrý deň, môj zamestnávateľ mi okamžite ukončil pracovný pomer. Mám zmluvu na dobu neurčitú. O tehotenstve som ho informovala v máji a výpoveď mi dal v júni, po doručení lekárskeho potvrdenia, že nemôžem pracovať v nočnej smene a stáť 12 hodín na nohách. Mám právo sa brániť? Oplatí sa mi riešiť to súdnou cestou, hoci som momentálne na pracovnom neschopenia? Môžem žiadať o náhradu ušlej mzdy a zrušenie výpovede?
Odpoveď advokáta na pracovné právo
Dobrý deň prajem,
podľa § 38 ods. 3 Zákonníka práce Zamestnávateľ nemôže okamžite skončiť pracovný pomer s tehotnou zamestnankyňou, so zamestnankyňou na materskej dovolenke alebo so zamestnankyňou a zamestnancom na rodičovskej dovolenke, s osamelou zamestnankyňou alebo s osamelým zamestnancom, ak sa stará o dieťa mladšie ako tri roky, alebo so zamestnancom, ktorý sa osobne stará o blízku osobu, ktorá je osobou s ťažkým zdravotným postihnutím. Môže však s nimi s výnimkou zamestnankyne na materskej dovolenke a zamestnanca na rodičovskej dovolenke (§ 166 ods. 1) z dôvodov uvedených v odseku 1 skončiť pracovný pomer výpoveďou.
Toto ustanovenie stanovuje absolútny zákaz uplatniť okamžité skončenie s tehotnou ženou. Je možné jej dať len výpoveď. Ak ste dostali okamžité skončenie prac. pomeru, máte právo podať žalobu na určenie neplatnosti skončenia prac. pomeru, a to do 2 mesiacov od kedy sa mal pracovný pomer skončiť. Najskôr mu však zašlite list, v ktorom mu uveďte, že trváte na tom, aby vás naďalej zamestnával. Od tohto momentu, ak vás nezamestná, máte právo na náhradu mzdy.
JUDr. Milan Ficek, LL.M.
Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners
JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na pracovné právo, najmä na výpovede z pracovného pomeru, okamžité skončenie pracovného pomeru, pracovné zmluvy, náhradu mzdy, neplatné skončenie pracovného pomeru a pracovnoprávne spory. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.