Bezplatná právna poradňa

Skončenie pracovného pomeru počas tehotenstva

Právna pomoc zadarmo

Položiť otázku

Otázka

Dobrý deň, v práci mám platnú zmluvu od 1. 1. 2023 do 31. 12. 2023. Dňa 4. 1. 2023 som oficiálne oznámila svoje tehotenstvo. Od 2. 2. 2023 som na PN a od 1. 6. 2023 som na materskej. V práci žiada, aby som ukončila pomer k 31. 5. 2023, aby miesto mňa mohli zamestnať niekoho iného. Moje otázky sú:

1. Ak súhlasím, ovplyvní to výplatu mojej materskej dávky? Budem sa musieť hlásiť na úrad práce?
2. Ak odmietnem, môžu ma v práci prepustiť, alebo sa môj pracovný pomer ukončí až po uplynutí zmluvy tj. 31. 12. 2023?
3. Ak sa pomer neukončí po uplynutí zmluvy, ukončí sa po uplynutí materskej, alebo až po skončení rodičovskej dovolenky?

Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď advokáta na pracovné právo

Dobrý deň,

ak ste zamestnávateľovi spolu s tehotenstvom predložili o tom aj lekárske potvrdenie, tak ste v ochrannej dobe, kedy Vám zamestnávateľ nesmie dať výpoveď. 

Ak by ste predsa len súhlasili s tým, že dáte Vy výpoveď, neovplyvní to výšku Vašej materskej a budete sa musieť hlásiť na úrade práce a odpoveď na Vašu druhú a tretiu otázku je, že zamestnávateľ Vám nesmie dať výpoveď a pomer sa končí uplynutím času, vo Vašom prípade ku dňu 31.12.2023 

Podľa § 40 ods. 6 Zákonníka práce, tehotná zamestnankyňa na účely tohto zákona je zamestnankyňa, ktorá svojho zamestnávateľa písomne informovala o svojom stave a predložila o tom lekárske potvrdenie.

V prípade ukončenia pracovného pomeru, bez ohľadu na materskú dovolenku, budete nezamestnaná a budete sa musieť ísť hlásiť na úrade práce. A to aj v prípade, ak skončíte pracovný pomer Vy (z Vašej strany) ku dňu 31.05.2023 alebo Vám skončí pracovný pomer uplynutím doby ku dňu 31.12.2023.

Zamestnávateľ Vám teraz nemôže dať výpoveď, lebo Vy ste teraz v ochrannej dobe podľa § 64 ods. 1 písm. d) Zákonníka práce. 

Podľa § 64 ods. 1 písm. d) Zákonníka práce, zamestnávateľ nesmie dať zamestnancovi výpoveď v ochrannej dobe, a to v dobe, keď je zamestnankyňa tehotná, keď je zamestnankyňa na materskej dovolenke, v dobe od oznámenia predpokladaného dňa nástupu na otcovskú dovolenku podľa § 166 ods. 3 zamestnancom, najskôr však šesť týždňov predchádzajúcich očakávanému dňu pôrodu, do skončenia otcovskej dovolenky, v dobe keď je zamestnankyňa a zamestnanec na rodičovskej dovolenke alebo keď sa osamelá zamestnankyňa alebo osamelý zamestnanec starajú o dieťa mladšie ako tri roky.

Vo Vašom prípade, bude výhodnejšie sa udržať v pracovnom pomere čo najdlhšie a počkať na ukončenie 31.12.2023. Ide o pracovnú zmluvu na dobu určitú, a to do 31.12.2023, takže sa skončí uplynutím doby (jedine, že by Vám zamestnávateľ pracovnú zmluvu predĺži aj po tomto dátume, ale v tom čase už budete na materskej, a teda je to málo pravdepodobné)

Podľa § 59 ods. 2 Zákonníka práce, pracovný pomer dohodnutý na určitú dobu sa skončí uplynutím dohodnutej doby.

Bezplatná právna poradňa
4,9 (8 299)
  • Róbert P.
    Róbert P.

    10. novembra

    Ďakujem veľmi pekne za radu v pracovnom práve, veľmi mi to pomohlo, viem čo môžem podniknúť a byť si pri tom istý, že robím správne. Ešte raz ďakujem..

    recenzie

  • Jakub M.
    Jakub M.

    18. septembra

    Rýchlosť, kvalitná odpoveď - odporučam! Využijem aj v buducnosti

    recenzie

  • Peter K.
    Peter K.

    18. septembra

    Vysoko hodnotím advokátsku kanceláriu pre ochotu a nielen ochotu ale aj fundovanú odpoveď na...

    recenzie

  • Barbora K.
    Barbora K.

    28. septembra

    Velmi ochotni advokati, mozem iba odporucat

    recenzie

  • Valéria H.
    Valéria H.

    2. októbra

    Výborné služby, promptná kvalifikovaná odpoveď na položené otázky. Veľká vďaka. Môžem len odporúčať!...

    recenzie

  • Ľudovít B.
    Ľudovít B.

    25. októbra

    Ďakujem za perfektnú odpoveď na môj problém, ktorý predtým neskúsená právná poradkyňa riadne...

    recenzie

  • Jarmila J.
    Jarmila J.

    30. októbra

    Dakujem za promptnu a zrozumitelnu odpoved. Odporucam obratit sa na tuto poradnu.

    recenzie

  • Silvia M.
    Silvia M.

    5. novembra

    Super pristup, rychlo poradili, vysvetlili, som velmi spokojna!

    recenzie

  • Andrea K.
    Andrea K.

    8. novembra

    Profesionálna odpoveď, takisto prístup ku klientovi, odporúčam

    recenzie

O Autorovi
JUDr. Milan Ficek, LL.M.

Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners

JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na pracovné právo, najmä na výpovede z pracovného pomeru, okamžité skončenie pracovného pomeru, pracovné zmluvy, náhradu mzdy, neplatné skončenie pracovného pomeru a pracovnoprávne spory. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.