Otázka
Dobrý deň,
od 1. 7. som zamestnaná a skúšobnú dobu mám do 30. 9. Momentálne som z dôvodu úrazu práceneschopná od 17. 8. Po skončení práceneschopnosti sa však už nechcem vrátiť do súčasného zamestnania.
Môžem zamestnávateľovi doručiť oznámenie o skončení pracovného pomeru v skúšobnej dobe napriek tomu, že som práceneschopná a moja práceneschopnosť bude pokračovať aj po 30. 9.?
Ďakujem.
Odpoveď advokáta na pracovné právo
Dobrý deň,
áno, aj počas PN môžete jednostranne skončiť pracovný pomer v skúšobnej dobe. Nejde o výpoveď, ale o písomné oznámenie o skončení pracovného pomeru v skúšobnej dobe podľa § 72 Zákonníka práce.
Nemusíte uvádzať dôvod a nepotrebujete súhlas zamestnávateľa na skončenie prac. pomeru v skúšobnej dobe.
PN Vám v tomto postupe nebráni. Vaša skúšobná doba však pravdepodobne neskončí už 30. septembra. Podľa § 45 ods. 2 Zákonníka práce sa predlžuje o jeden deň za každú celú pracovnú zmenu, ktorú ste počas pôvodne dohodnutej skúšobnej doby neodpracovali pre PN. Keďže PN začala 17. augusta, treba spočítať pracovné zmeny od 17. augusta do 30. septembra podľa Vášho rozvrhu pracovného času. O tento počet dní sa posunie koniec skúšobnej doby. Pri dlhodobej PN preto môže skúšobná doba uplynúť aj počas jej ďalšieho trvania.
Oznámenie doručte zamestnávateľovi ešte pred uplynutím takto predĺženej skúšobnej doby. Uveďte konkrétny deň skončenia, ktorý patrí do jej trvania, napríklad: „Týmto Vám oznamujem, že podľa § 72 Zákonníka práce končím pracovný pomer v skúšobnej dobe ku dňu … .“ Oznámenie podpíšte a zamestnávateľovi ho doručte osobne proti potvrdeniu prevzatia alebo doporučenou zásielkou; prakticky najbezpečnejšie je odoslať ho čo najskôr. Zákon uvádza, že oznámenie sa má doručiť spravidla aspoň tri dni pred určeným dňom skončenia. Túto lehotu preto dodržte, hoci jej nedodržanie samo osebe spravidla nespôsobuje neplatnosť skončenia prac.pomeru.
Po skončení pracovného pomeru PN môže pokračovať; samotné skončenie pracovného pomeru neznamená automatické ukončenie Vašej dočasnej pracovnej neschopnosti.
Odpoveď advokáta na pracovné právo
Dobrý deň,
áno, aj počas PN môžete jednostranne skončiť pracovný pomer v skúšobnej dobe. Nejde o výpoveď, ale o písomné oznámenie o skončení pracovného pomeru v skúšobnej dobe podľa § 72 Zákonníka práce.
Nemusíte uvádzať dôvod a nepotrebujete súhlas zamestnávateľa na skončenie prac. pomeru v skúšobnej dobe.
PN Vám v tomto postupe nebráni. Vaša skúšobná doba však pravdepodobne neskončí už 30. septembra. Podľa § 45 ods. 2 Zákonníka práce sa predlžuje o jeden deň za každú celú pracovnú zmenu, ktorú ste počas pôvodne dohodnutej skúšobnej doby neodpracovali pre PN. Keďže PN začala 17. augusta, treba spočítať pracovné zmeny od 17. augusta do 30. septembra podľa Vášho rozvrhu pracovného času. O tento počet dní sa posunie koniec skúšobnej doby. Pri dlhodobej PN preto môže skúšobná doba uplynúť aj počas jej ďalšieho trvania.
Oznámenie doručte zamestnávateľovi ešte pred uplynutím takto predĺženej skúšobnej doby. Uveďte konkrétny deň skončenia, ktorý patrí do jej trvania, napríklad: „Týmto Vám oznamujem, že podľa § 72 Zákonníka práce končím pracovný pomer v skúšobnej dobe ku dňu … .“ Oznámenie podpíšte a zamestnávateľovi ho doručte osobne proti potvrdeniu prevzatia alebo doporučenou zásielkou; prakticky najbezpečnejšie je odoslať ho čo najskôr. Zákon uvádza, že oznámenie sa má doručiť spravidla aspoň tri dni pred určeným dňom skončenia. Túto lehotu preto dodržte, hoci jej nedodržanie samo osebe spravidla nespôsobuje neplatnosť skončenia prac.pomeru.
Po skončení pracovného pomeru PN môže pokračovať; samotné skončenie pracovného pomeru neznamená automatické ukončenie Vašej dočasnej pracovnej neschopnosti.
JUDr. Milan Ficek, LL.M.
Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners
JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na pracovné právo, najmä na výpovede z pracovného pomeru, okamžité skončenie pracovného pomeru, pracovné zmluvy, náhradu mzdy, neplatné skončenie pracovného pomeru a pracovnoprávne spory. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.