Skončenie prac pomeru kedykoľvek v skúšobnej dobe
Právna pomoc zadarmo
Položiť otázkuNajčastejšie otázky
Môže zamestnávateľ skončiť pracovný pomer v skúšobnej dobe počas PN?
požiadajte telefonicky zamestnávateľa, či Vám vie poslať zásielku ešte raz na správnu adresu. Poprípade sa zastavte priamo u neho, aby ste mali nejaký doklad o skončení pracovného pomeru.
celá odpoveď ›Musím oznámiť Sociálnej poisťovni výpoveď počas PN v skúšobnej dobe?
podľa ustanovenia § 72 Zákonníka práce, môže zamestnávateľ ukončiť pracovný pomer v skúšobnej dobe z akéhokoľvek dôvodu alebo bez uvedenia dôvodu. Toto právo zamestnávateľa však nie je obmedzené tým, či je zamestnanec na PN.
celá odpoveď ›Otázka
Dobrý deň, môžem počas trojmesačnej skúšobnej doby kedykoľvek ukončiť pracovný pomer?
Odpoveď advokáta na pracovné právo
Dobrý deň,
áno, počas skúšobnej doby môžete ukončiť pracovný pomer kedykoľvek, musíte to však zamestnávateľovi oznámiť aspoň 3 dni pred plánovaným skončením.
Napríklad, ak by ste chceli skončiť pracovný pomer k 09.06. tak najneskôr 06.06. by ste to mali zamestnávateľovi oznámiť, že chcete skončiť pracovný pomer v skúšobnej dobe ku dňu 09.06.
Tento spôsob skončenia sa robí len formou písomného oznámenia
Podľa § 72 ods. 1 a 2 Zákonníka práce, "V skúšobnej dobe môže zamestnávateľ a zamestnanec skončiť pracovný pomer písomne z akéhokoľvek dôvodu alebo bez uvedenia dôvodu, ak ďalej nie je ustanovené inak. Zamestnávateľ môže skončiť pracovný pomer v skúšobnej dobe s tehotnou ženou, matkou do konca deviateho mesiaca po pôrode, dojčiacou ženou a mužom na otcovskej dovolenke len písomne, vo výnimočných prípadoch, ktoré nesúvisia s tehotenstvom, materstvom alebo so starostlivosťou o narodené dieťa, a musí skončenie pracovného pomeru v skúšobnej dobe náležite písomne odôvodniť, inak je neplatné. Písomné oznámenie o skončení pracovného pomeru sa má doručiť druhému účastníkovi spravidla aspoň tri dni pred dňom, keď sa má pracovný pomer skončiť."
Môže zamestnávateľ skončiť pracovný pomer v skúšobnej dobe počas PN?
Dobrý deň, nastúpil som do práce 1. 11. 2024. Po troch týždňoch som pre chorobu zostal na PN v skúšobnej dobe. Všetko bolo riadne nahlásené zamestnávateľovi, ktorý mi písomne oznámil výpoveď. Žiaľ, poslal ju na adresu, kde som poštu nevedel prebrať, a o skončení pracovného pomeru ma neinformoval iným spôsobom. Neviem, čo robiť ďalej, pretože PN stále trvá. Mám sa evidovať na úrade práce alebo ako postupovať? Ďakujem.
Odpoveď advokáta na pracovné právo
Dobrý deň,
požiadajte telefonicky zamestnávateľa, či Vám vie poslať zásielku ešte raz na správnu adresu. Poprípade sa zastavte priamo u neho, aby ste mali nejaký doklad o skončení pracovného pomeru. Tento doklad bude od Vás chcieť úrad práce za účelom evidencie, ako nezamestnaného.
Evidovanie na úrade práce sa spravidla robí až po skončení PN. Čo sa týka konkrétneho dátumu skončenia pracovného pomeru, skúste sa informovať v sociálnej poisťovne, či a kedy Vás zamestnávateľ odhlásil.
Podľa § 72 Zákonníka práce, "V skúšobnej dobe môže zamestnávateľ a zamestnanec skončiť pracovný pomer písomne z akéhokoľvek dôvodu alebo bez uvedenia dôvodu, ak ďalej nie je ustanovené inak. Zamestnávateľ môže skončiť pracovný pomer v skúšobnej dobe s tehotnou ženou, matkou do konca deviateho mesiaca po pôrode, dojčiacou ženou a mužom na otcovskej dovolenke len písomne, vo výnimočných prípadoch, ktoré nesúvisia s tehotenstvom, materstvom alebo so starostlivosťou o narodené dieťa, a musí skončenie pracovného pomeru v skúšobnej dobe náležite písomne odôvodniť, inak je neplatné. Písomné oznámenie o skončení pracovného pomeru sa má doručiť druhému účastníkovi spravidla aspoň tri dni pred dňom, keď sa má pracovný pomer skončiť."
Musím oznámiť Sociálnej poisťovni výpoveď počas PN v skúšobnej dobe?
Dobrý deň, počas mojej PN mi prišla na mail výpoveď v skúšobnej dobe, v ktorej je uvedený § 72 Zákonníka práce. Mám to nahlásiť na sociálnu poisťovňu? Poprosil by som o váš pohľad. Ďakujem.
Odpoveď advokáta na pracovné právo
Dobrý deň,
podľa ustanovenia § 72 Zákonníka práce, môže zamestnávateľ ukončiť pracovný pomer v skúšobnej dobe z akéhokoľvek dôvodu alebo bez uvedenia dôvodu. Toto právo zamestnávateľa však nie je obmedzené tým, či je zamestnanec na PN. V praxi to znamená, že aj počas vašej práceneschopnosti je možné, aby zamestnávateľ skončil pracovný pomer v skúšobnej dobe.
Podľa § 72ods. 1 Zákonníka práce, "V skúšobnej dobe môže zamestnávateľ a zamestnanec skončiť pracovný pomer písomne z akéhokoľvek dôvodu alebo bez uvedenia dôvodu, ak ďalej nie je ustanovené inak."
Ochrana pred skončením pracovného pomeru počas PN, je len ochranou pred výpoveďou, čo je iný spôsob skončenia pracovaného pomeru, ako v skúšobnej dobe. Ide o skončenie podľa § 63 ZP a platí, že ak je zamestnanec PN, zamestnávateľ mu nemôže dať výpoveď (§ 64 ZP).
Podľa § 64 ods. 1 písm. a) Zákonníka práce, "Zamestnávateľ nesmie dať zamestnancovi výpoveď v ochrannej dobe, a to v dobe, keď je zamestnanec uznaný dočasne za práceneschopného pre chorobu alebo úraz, ak si túto neschopnosť úmyselne nevyvolal alebo nespôsobil pod vplyvom alkoholu, omamných látok alebo psychotropných látok, a v dobe od podania návrhu na ústavné ošetrovanie alebo od nástupu na kúpeľnú liečbu až do dňa ich skončenia."Čo sa týka oznamovacej povinnosti voči sociálnej poisťovni, zamestnávateľ je povinný oznámiť ukončenie pracovného pomeru v skúšobnej dobe sociálnej poisťovni, Vám táto povinnosť neprináleží. Je však vhodné informovať sa u zamestnávateľa, či tak urobil.
Zákonníka práce tiež ustanovuje, že ak sa pracovný pomer končí v skúšobnej dobe, písomné oznámenie o ukončení má byť doručené druhej strane spravidla aspoň tri dni pred dňom ukončenia.
Pokračujte v liečbe a po jej ukončení skontrolujte, či všetky administratívne úkony zo strany zamestnávateľa boli vykonané v súlade so zákonom.
JUDr. Milan Ficek, LL.M.
Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners
JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na pracovné právo, najmä na výpovede z pracovného pomeru, okamžité skončenie pracovného pomeru, pracovné zmluvy, náhradu mzdy, neplatné skončenie pracovného pomeru a pracovnoprávne spory. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.