Bezplatná právna poradňa

Skončenie PP zo strany zamestnanca zo zdravotných dôvodov

Právna pomoc zadarmo

Položiť otázku

Najčastejšie otázky

Môže zamestnávateľ vyžadovať posudok od pracovného lekára pri skončení pomeru zo zdravotných dôvodov?

pri dohode o skončení pracovného pomeru Zákonník práce neustanovuje, že by zamestnávateľ musel zasielať zamestnanca k svojim firemným lekárom. Ak ste predložili lekársky posudok, ktorý potvrdzuje, že zdravotne nie ste schopný vykonávať doterajšiu prácu, zamestnávateľ by mal tento posudok akceptovať.

celá odpoveď ›

Otázka

Dobrý deň, môže zamestnanec podať výpoveď dohodou zo zdravotných dôvodov a má nárok na odstupné? Alebo je potrebné podať výpoveď zo zdravotných dôvodov a po odpracovaní výpovednej doby má nárok na odstupné? Zamestnanec je v pracovnom pomere už 2 roky.

Odpoveď advokáta na pracovné právo

Dobrý deň,
zákonník práce upravuje zánik pracovného pomeru výpoveďou ako aj dohodou. Kombinácia týchto dvoch spôsobov nie je možná. Ak dá zamestnávateľ zamestnancovi výpoveď z dôvodu, že zamestnanec stratil vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu, tak má zamestnanec nárok na odstupné vo výške upravenej v ust. § 76 ods. 1 Zákonníka práce:

a) jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej dva roky a menej ako päť rokov,   b) dvojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej päť rokov a menej ako desať rokov,   c) trojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej desať rokov a menej ako dvadsať rokov,   d) štvornásobku jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej dvadsať rokov.   Ak dá výpoveď zamestnanec a nie zamestnávateľ, tak odstupné zamestnancovi nepatrí.   Z rovnakých dôvodov má nárok na odstupné aj zamestnanec, ktorého pracovný pomer skončil dohodou a patrí mu v zmysle ust. § 76 ods. 2 Zákonníka práce odstupné vo výške:   a) jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval menej ako dva roky,   b) dvojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej dva roky a menej ako päť rokov,   c) trojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej päť rokov a menej ako desať rokov,   d) štvornásobku jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej desať rokov a menej ako dvadsať rokov,   e) päťnásobku jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej dvadsať rokov.
Bezplatná právna poradňa
4,9 (8 299)
  • Róbert P.
    Róbert P.

    10. novembra

    Ďakujem veľmi pekne za radu v pracovnom práve, veľmi mi to pomohlo, viem čo môžem podniknúť a byť si pri tom istý, že robím správne. Ešte raz ďakujem..

    recenzie

  • Jakub M.
    Jakub M.

    18. septembra

    Rýchlosť, kvalitná odpoveď - odporučam! Využijem aj v buducnosti

    recenzie

  • Peter K.
    Peter K.

    18. septembra

    Vysoko hodnotím advokátsku kanceláriu pre ochotu a nielen ochotu ale aj fundovanú odpoveď na...

    recenzie

  • Barbora K.
    Barbora K.

    28. septembra

    Velmi ochotni advokati, mozem iba odporucat

    recenzie

  • Valéria H.
    Valéria H.

    2. októbra

    Výborné služby, promptná kvalifikovaná odpoveď na položené otázky. Veľká vďaka. Môžem len odporúčať!...

    recenzie

  • Ľudovít B.
    Ľudovít B.

    25. októbra

    Ďakujem za perfektnú odpoveď na môj problém, ktorý predtým neskúsená právná poradkyňa riadne...

    recenzie

  • Jarmila J.
    Jarmila J.

    30. októbra

    Dakujem za promptnu a zrozumitelnu odpoved. Odporucam obratit sa na tuto poradnu.

    recenzie

  • Silvia M.
    Silvia M.

    5. novembra

    Super pristup, rychlo poradili, vysvetlili, som velmi spokojna!

    recenzie

  • Andrea K.
    Andrea K.

    8. novembra

    Profesionálna odpoveď, takisto prístup ku klientovi, odporúčam

    recenzie

Môže zamestnávateľ vyžadovať posudok od pracovného lekára pri skončení pomeru zo zdravotných dôvodov?

Dobrý deň, zamestnávateľovi som dal dohodu o skončení pracovného pomeru zo zdravotných dôvodov, ku ktorej som priložil posudok od môjho lekára. Zamestnávateľ mi posudok neakceptuje a tvrdí, že musím ísť k firemným lekárom. Chcem sa opýtať, či má na to právo, a ak nie, aký by mal byť môj ďalší postup? Ďakujem

Odpoveď advokáta na pracovné právo

Dobrý deň,

pri dohode o skončení pracovného pomeru Zákonník práce neustanovuje, že by zamestnávateľ musel zasielať zamestnanca k svojim firemným lekárom. Ak ste predložili lekársky posudok, ktorý potvrdzuje, že zdravotne nie ste schopný vykonávať doterajšiu prácu, zamestnávateľ by mal tento posudok akceptovať. Podľa ustanovenia § 60 Zákonníka práce, dohoda o skončení pracovného pomeru musí byť písomná a mala by byť v nej uvedená dôvody skončenia, ak ich požadujete. Je možné, že zamestnávateľ Vás chce preradiť na inú prácu a na to potrebuje Vaše vyšetrenie u firemných lekárov.  

V opačnom prípade môžete zvážiť podanie výpovede z dôvodu zdravotných problémov, pričom v takom prípade nemusíte pripojiť lekársky posudok k samotnej výpovedi.

Podľa § 67 Zákonníka práce, "Zamestnanec môže dať zamestnávateľovi výpoveď z akéhokoľvek dôvodu alebo bez uvedenia dôvodu."

Ak by ste podali výpoveď podľa § 67 Zákonníka práce, plynula by Vám výpovedná doba, ktorá môže trvať buď jeden mesiac alebo, ak Váš pracovný pomer bude ku dňu doručenia výpovede trvať viac, ako jeden rok, tak výpovedná doba bude dva mesiace. Výpovedná doba vždy začína plynúť od prvého dňa mesiaca, nasledujúceho po mesiaci doručenia výpovede a končí sa uplynutím posledného dňa príslušného mesiaca. Napríklad, ak by ste podali výpoveď do konca augusta, tak počas septembra a októbra by Vám plynula výpovedná doba a 30. októbra by skončil Váš pracovný pomer.

Podľa § 62 ods. 6 Zákonníka práce, "Ak výpoveď dáva zamestnanec, ktorého pracovný pomer u zamestnávateľa ku dňu doručenia výpovede trval najmenej jeden rok, výpovedná doba je najmenej dva mesiace."

Podľa § 62 ods. 7 Zákonníka práce, "Výpovedná doba začína plynúť od prvého dňa kalendárneho mesiaca nasledujúceho po doručení výpovede a skončí sa uplynutím posledného dňa príslušného kalendárneho mesiaca, ak tento zákon neustanovuje inak."

V prípade, že Váš zdravotný stav je taký, že nebudete môcť ešte ďalšie dva mesiace počas výpovednej doby pracovať na Vašej pozícii, a zamestnávateľ Vás do 15 dní od predloženia posudku nepreradí na inú, pre Vás vhodnú prácu, môžete Váš pracovný pomer skončiť aj okamžite podľa § 69 ods. 1 písm. a) ZP. V tom prípade by Váš pracovný pomer skončil doručením písomného okamžitého skončenia zamestnávateľovi. 

Podľa § 55 ods. 1 písm. a) Zákonníka práce, "Zamestnávateľ je povinný preradiť zamestnanca na inú prácu, ak zamestnanec vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo stratil spôsobilosť naďalej vykonávať doterajšiu prácu, alebo ak ju nesmie vykonávať pre chorobu z povolania alebo pre ohrozenie touto chorobou, alebo ak na pracovisku dosiahol najvyššiu prípustnú expozíciu určenú rozhodnutím príslušného orgánu verejného zdravotníctva."   Podľa § 69 ods. 1 písm. a) Zákonníka práce, "Zamestnanec môže pracovný pomer okamžite skončiť, ak podľa lekárskeho posudku nemôže ďalej vykonávať prácu bez vážneho ohrozenia svojho zdravia a zamestnávateľ ho nepreradil do 15 dní odo dňa predloženia tohto posudku na inú pre neho vhodnú prácu."

Pri výpovede z Vašej strany, Vám nevzniká nárok na odstupné. Ale pri okamžitom skončení pracovného pomeru z Vašej strany, máte nárok na náhradu mzdy vo výške dvoch platov podľa § 69 ods. 4 ZP. 

Podľa § 69 ods. 4 Zákonníka práce, "Zamestnanec, ktorý okamžite skončil pracovný pomer, má nárok na náhradu mzdy v sume svojho priemerného mesačného zárobku za výpovednú dobu dvoch mesiacov."

Vaším ďalším krokom môže byť doručenie písomného oznámenia zamestnávateľovi, v ktorom ho upozorníte na dôvod zdravotného stavu a Vaše právo na okamžité skončenie v prípade nepreradenia, s nárokom na náhradu mzdy vo výške Vašich dvoch platov. Podľa reakcie zamestnávateľa sa teda môžete rozhodnúť pre výpoveď alebo okamžité skončenie pracovného pomeru, za podmienok opísaných vyššie. 

Bezplatná právna poradňa
O Autorovi
JUDr. Milan Ficek, LL.M.

Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners

JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na pracovné právo, najmä na výpovede z pracovného pomeru, okamžité skončenie pracovného pomeru, pracovné zmluvy, náhradu mzdy, neplatné skončenie pracovného pomeru a pracovnoprávne spory. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.