Bezplatná právna poradňa

Škoda vzniknutá zamestnávateľovi

Právna pomoc zadarmo

Položiť otázku

Otázka

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať na otázku súvisiacu so skončením pracovného pomeru so zamestnávateľom. Našiel som si inú prácu, do ktorej by som chcel nastúpiť, avšak potrebujem na to ukončiť pracovný pomer v súčasnej práci, v ktorej mám zmluvu na dobu neurčitú. Pracujem v automobilovom priemysle, konkrétne vo výrobe. Je mi jasné, že v prípade, ak by som riešil situáciu úmyselnou absenciou, zamestnávateľ má právo požiadavať náhradu škody a ušlého zisku. Zaujímalo by ma však, či je niekde definovaný limit takéto náhrady. Napríklad, ak pracujem na stroji, ktorý denne produkuje firme zisk 100 000 eur, môže zamestnávateľ od mňa ako zamestnanca požadovať náhradu škody vo výške 100 000 eur denne? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď advokáta na pracovné právo

Dobrý deň,
pri škode spôsobenej zamestnancom zamestnávateľovi sa rozdeľuje medzi škodou spôsobenou z nedbanlivosti (teda bez úmyslu zamestnanca ju spôsobiť) a škodou spôsobenou úmyselne. 

Limit pri náhrade škody je len pri škode spôsobenej z nedbanlivosti. Tento limit je štvornásobok priemerného mesačného zárobku zamestnanca. 

Nakoľko Vy, škodu plánujete spôsobiť úmyselne, pri takejto náhrade nie je žiadny limit. Navyše, môže zamestnávateľ požadovať aj náhradu ušlého zisku. 

Podľa § 186 ods. 1 Zákonníka práce, "Zamestnanec, ktorý zodpovedá za škodu, je povinný nahradiť zamestnávateľovi skutočnú škodu, a to v peniazoch, ak škodu neodstráni uvedením do predchádzajúceho stavu a ak túto škodu zamestnávateľ od zamestnanca požaduje."

Podľa § 186 ods. 2 Zákonníka práce, "Náhrada škody spôsobená z nedbanlivosti, ktorú zamestnávateľ požaduje od zamestnanca, nesmie u jednotlivého zamestnanca presiahnuť sumu rovnajúcu sa štvornásobku jeho priemerného mesačného zárobku pred porušením povinnosti, ktorým spôsobil škodu. Toto obmedzenie neplatí, ak ide o osobitnú zodpovednosť zamestnanca podľa § 182 až 185 alebo ak bola škoda spôsobená pod vplyvom alkoholu alebo po požití omamných látok alebo psychotropných látok."

Podľa § 186 ods. 3 Zákonníka práce, "Ak bola škoda spôsobená úmyselne, môže zamestnávateľ okrem skutočnej škody požadovať aj náhradu ušlého zisku, ak by jej neuhradenie odporovalo dobrým mravom.

Je však potrebné rozlišovať náhradu škody a peňažnú náhradu pre nedodržanie výpovednej doby. Ak to má zamestnávateľ dohodnuté so zamestnancom v pracovnej zmluve, zamestnávateľ môže za nedodržanie výpovednej doby, požadovať peňažnú náhradu, ktorá je limitovaná dĺžkou výpovednej doby. Ak by ste mali výpovednú dobu 2 mesiace a nedodržali by ste ju, tak by Vám neboli vyplatené 2 platy a k by ste mali výpovednú dobu 1 mesiac, tak 1 plat. 

Podľa § 62 ods. 8 Zákonníka práce, "Ak zamestnanec nezotrvá počas plynutia výpovednej doby u zamestnávateľa, zamestnávateľ má právo na peňažnú náhradu najviac v sume, ktorá je súčinom priemerného mesačného zárobku tohto zamestnanca a dĺžky výpovednej doby, ak sa na tejto peňažnej náhrade dohodli v pracovnej zmluve; dohoda o peňažnej náhrade musí byť písomná, inak je neplatná."

Z vyššie uvedeného vyplýva, že okrem peňažnej náhrady za nedodržanie výpovednej doby (iba ak to máte dohodnuté), môže zamestnávateľ od Vás vymáhať aj spôsobenú škodu a ušlý zisk. 

Zákonník práce upravuje rôzne spôsoby skončenia pracovného pomeru. Pracovný pomer môže byť skončený dohodou, výpoveďou, okamžitým skončením a skončením v skúšobnej dobe. 

Skúste sa so zamestnávateľom dohodnúť, že skončíte k určitému dátumu, dohodou, čo najskôr, aby si zamestnávateľ za Vás stihol nájsť náhradu. Ak by sa Vám to podarilo, zamestnávateľ by nemal nárok na peňažnú náhradu ani náhradu škody. 

Podľa § 60 ods. 1 Zákonníka práce, "Ak sa zamestnávateľ a zamestnanec dohodnú na skončení pracovného pomeru, pracovný pomer sa skončí dohodnutým dňom."

Ak Vám zostáva málo času, tak skončíte pracovný pomer výpoveďou bez uvedenia dôvodu a v zamestnaní, kam chcete nastúpiť, skúste požiadať, aby na Vás počkali a nastúpili by ste po uplynutí výpovednej doby. 

Podľa § 61 ods. 1 Zákonníka práce, "Výpoveďou môže skončiť pracovný pomer zamestnávateľ aj zamestnanec. Výpoveď musí byť písomná a doručená, inak je neplatná."

Podľa § 62 ods. 7 Zákonníka práce, "Výpovedná doba začína plynúť od prvého dňa kalendárneho mesiaca nasledujúceho po doručení výpovede a skončí sa uplynutím posledného dňa príslušného kalendárneho mesiaca, ak tento zákon neustanovuje inak."

Bezplatná právna poradňa
4,9 (8 299)
  • Róbert P.
    Róbert P.

    10. novembra

    Ďakujem veľmi pekne za radu v pracovnom práve, veľmi mi to pomohlo, viem čo môžem podniknúť a byť si pri tom istý, že robím správne. Ešte raz ďakujem..

    recenzie

  • Jakub M.
    Jakub M.

    18. septembra

    Rýchlosť, kvalitná odpoveď - odporučam! Využijem aj v buducnosti

    recenzie

  • Peter K.
    Peter K.

    18. septembra

    Vysoko hodnotím advokátsku kanceláriu pre ochotu a nielen ochotu ale aj fundovanú odpoveď na...

    recenzie

  • Barbora K.
    Barbora K.

    28. septembra

    Velmi ochotni advokati, mozem iba odporucat

    recenzie

  • Valéria H.
    Valéria H.

    2. októbra

    Výborné služby, promptná kvalifikovaná odpoveď na položené otázky. Veľká vďaka. Môžem len odporúčať!...

    recenzie

  • Ľudovít B.
    Ľudovít B.

    25. októbra

    Ďakujem za perfektnú odpoveď na môj problém, ktorý predtým neskúsená právná poradkyňa riadne...

    recenzie

  • Jarmila J.
    Jarmila J.

    30. októbra

    Dakujem za promptnu a zrozumitelnu odpoved. Odporucam obratit sa na tuto poradnu.

    recenzie

  • Silvia M.
    Silvia M.

    5. novembra

    Super pristup, rychlo poradili, vysvetlili, som velmi spokojna!

    recenzie

  • Andrea K.
    Andrea K.

    8. novembra

    Profesionálna odpoveď, takisto prístup ku klientovi, odporúčam

    recenzie

O Autorovi
JUDr. Milan Ficek, LL.M.

Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners

JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na pracovné právo, najmä na výpovede z pracovného pomeru, okamžité skončenie pracovného pomeru, pracovné zmluvy, náhradu mzdy, neplatné skončenie pracovného pomeru a pracovnoprávne spory. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.