Bezplatná právna poradňa

Sankcia za skončenie v skúšobnej dobe

Právna pomoc zadarmo

Položiť otázku

Najčastejšie otázky

Môžem v skúšobnej dobe okamžite ukončiť pracovný pomer bez výpovednej doby?

vo Vašom prípade platí ust. § 72 ZP : " Skončenie pracovného pomeru v skúšobnej dobe (1) V skúšobnej dobe môže zamestnávateľ a zamestnanec skončiť pracovný pomer písomne z akéhokoľvek dôvodu alebo bez uvedenia dôvodu, ak ďalej nie je ustanovené inak. Zamestnávateľ môže skončiť pracovný pomer v skúšobnej dobe s…

celá odpoveď ›

Otázka

Pracujem v Rakusku cez agentúru a som v skúšobnej dobe jeden mesiac. Agentúra mi vyhráža, že ak odídem v skúšobnej dobe, dostanem pokutu a prípad postúpia na súd. V zmluve však nie je nič spomenuté o tom, že nemôžem skončiť prácu v skúšobnej dobe. Zmluva obsahuje iba štyri body súvisiace s pokutou a ani jeden z nich nehovorí o ukončení práce v skúšobnej dobe. Rád by som sa opýtal, či môžem bez problémov skončiť alebo nie. Vopred ďakujem za odpoveď.

Odpoveď advokáta na pracovné právo

Dobrý deň. Skončenie pracovného pomeru v skúšobnej dobe je výkonom práva, pričom výkon práva nemôže byť v zmysle ustálenej rozhodovacej praxe súdov sankcionovaný. Vo všeobecnosti platí, že v skúšobnej dobe môže zamestnávateľ aj zamestnanec skončiť pracovný pomer písomne z akéhokoľvek dôvodu alebo aj bez uvedenia dôvodu (výnimky upravuje § 72 Zákonníka práce).

Navyše v zmysle ustanovenia § 20 ods. 1 Zákonníka práce: „Práva a povinnosti z pracovnoprávnych vzťahov možno zabezpečiť dohodou o zrážkach zo mzdy, ručením alebo zriadením záložného práva.“ V pracovnom práve teda nemôže byť ako zabezpečovací prostriedok dohodnutá zmluvná pokuta.

Bezplatná právna poradňa
4,9 (8 299)
  • Róbert P.
    Róbert P.

    10. novembra

    Ďakujem veľmi pekne za radu v pracovnom práve, veľmi mi to pomohlo, viem čo môžem podniknúť a byť si pri tom istý, že robím správne. Ešte raz ďakujem..

    recenzie

  • Jakub M.
    Jakub M.

    18. septembra

    Rýchlosť, kvalitná odpoveď - odporučam! Využijem aj v buducnosti

    recenzie

  • Peter K.
    Peter K.

    18. septembra

    Vysoko hodnotím advokátsku kanceláriu pre ochotu a nielen ochotu ale aj fundovanú odpoveď na...

    recenzie

  • Barbora K.
    Barbora K.

    28. septembra

    Velmi ochotni advokati, mozem iba odporucat

    recenzie

  • Valéria H.
    Valéria H.

    2. októbra

    Výborné služby, promptná kvalifikovaná odpoveď na položené otázky. Veľká vďaka. Môžem len odporúčať!...

    recenzie

  • Ľudovít B.
    Ľudovít B.

    25. októbra

    Ďakujem za perfektnú odpoveď na môj problém, ktorý predtým neskúsená právná poradkyňa riadne...

    recenzie

  • Jarmila J.
    Jarmila J.

    30. októbra

    Dakujem za promptnu a zrozumitelnu odpoved. Odporucam obratit sa na tuto poradnu.

    recenzie

  • Silvia M.
    Silvia M.

    5. novembra

    Super pristup, rychlo poradili, vysvetlili, som velmi spokojna!

    recenzie

  • Andrea K.
    Andrea K.

    8. novembra

    Profesionálna odpoveď, takisto prístup ku klientovi, odporúčam

    recenzie

Môžem v skúšobnej dobe okamžite ukončiť pracovný pomer bez výpovednej doby?

Dobrý večer, chcem sa opýtať. Pracujem na zmluve jeden mesiac a momentálne som v trojmesačnej skúšobnej dobe. Môžem ukončiť pracovný pomer okamžite, alebo musím ešte čakať, kým mi uplynie 2 - 4 týždňová výpovedná doba? Môže mi zamestnávateľ udeliť nejakú sankciu?

Odpoveď advokáta na pracovné právo

Dobrý deň,
vo Vašom prípade platí ust. § 72 ZP :

" Skončenie pracovného pomeru v skúšobnej dobe
(1) V skúšobnej dobe môže zamestnávateľ a zamestnanec skončiť pracovný pomer písomne z akéhokoľvek dôvodu alebo bez uvedenia dôvodu, ak ďalej nie je ustanovené inak. Zamestnávateľ môže skončiť pracovný pomer v skúšobnej dobe s tehotnou ženou, matkou do konca deviateho mesiaca po pôrode a dojčiacou ženou len písomne, vo výnimočných prípadoch, ktoré nesúvisia s jej tehotenstvom alebo materstvom, a musí ho náležite písomne odôvodniť, inak je neplatné.
(2) Písomné oznámenie o skončení pracovného pomeru sa má doručiť druhému účastníkovi spravidla aspoň tri dni pred dňom, keď sa má pracovný pomer skončiť."

Z uvedeného zák. ustanovenia vyplýva, že nemusíte dávať výpoveď z prac. pomeru, postačuje oznámiť písomne zamestnávateľovi, že k určitému dňu, spravidla aspoň tri dni vopred, oznámite, že ukončujete pracovný pomer v skúšobnej dobe. Dôvod skončenia prac. pomeru nemusíte uvádzať, postačuje oznámenie. Najlepšie doporučeným listom, alebo osobne do podateľne zamestnávateľa proti podpisu, aby ste mali doklad.

Poznámka na záver : Výpovedná doba je vždy najmenej mesiac, resp. nepočíta sa v týždňoch, ale mesiacoch (§ 62 ZP).

Bezplatná právna poradňa
O Autorovi
JUDr. Milan Ficek, LL.M.

Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners

JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na pracovné právo, najmä na výpovede z pracovného pomeru, okamžité skončenie pracovného pomeru, pracovné zmluvy, náhradu mzdy, neplatné skončenie pracovného pomeru a pracovnoprávne spory. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.