Bezplatná právna poradňa

Príplatok za poobednú zmenu

Právna pomoc zadarmo

Položiť otázku

Najčastejšie otázky

Je zamestnávateľ povinný vyplácať príplatky za nočnú prácu a prácu v poobednej zmene?

zákon neupravuje právo zamestnanca na príplatok za vykonanie práce na poobednej zmene. Takéto právo má však zamestnanec v situácii keď vykonáva nočnú prácu (nočnú zmenu).

celá odpoveď ›

Otázka

Dobrý deň. Mám nárok na príplatky za poobednú zmenu, ak moja zmena začína o 13:15 a končí o 21:30? Ďakujem.

Odpoveď advokáta na pracovné právo

Dobrý deň. Zákonník práce neupravuje inštitút príplatku za tzv. poobednú zmenu. Za najviac približujúci sa inštitút považujem mzdové zvýhodnenie za nočnú prácu upravené v ustanovení § 123 Zákonníka práce. V tomto smere je tiež potrebné poznamenať, že nočnou prácou sa rozumie práca, ktorá je vykonávaná v čase medzi 22. hodinou a 6. hodinou.

Bezplatná právna poradňa
4,9 (8 299)
  • Róbert P.
    Róbert P.

    10. novembra

    Ďakujem veľmi pekne za radu v pracovnom práve, veľmi mi to pomohlo, viem čo môžem podniknúť a byť si pri tom istý, že robím správne. Ešte raz ďakujem..

    recenzie

  • Jakub M.
    Jakub M.

    18. septembra

    Rýchlosť, kvalitná odpoveď - odporučam! Využijem aj v buducnosti

    recenzie

  • Peter K.
    Peter K.

    18. septembra

    Vysoko hodnotím advokátsku kanceláriu pre ochotu a nielen ochotu ale aj fundovanú odpoveď na...

    recenzie

  • Barbora K.
    Barbora K.

    28. septembra

    Velmi ochotni advokati, mozem iba odporucat

    recenzie

  • Valéria H.
    Valéria H.

    2. októbra

    Výborné služby, promptná kvalifikovaná odpoveď na položené otázky. Veľká vďaka. Môžem len odporúčať!...

    recenzie

  • Ľudovít B.
    Ľudovít B.

    25. októbra

    Ďakujem za perfektnú odpoveď na môj problém, ktorý predtým neskúsená právná poradkyňa riadne...

    recenzie

  • Jarmila J.
    Jarmila J.

    30. októbra

    Dakujem za promptnu a zrozumitelnu odpoved. Odporucam obratit sa na tuto poradnu.

    recenzie

  • Silvia M.
    Silvia M.

    5. novembra

    Super pristup, rychlo poradili, vysvetlili, som velmi spokojna!

    recenzie

  • Andrea K.
    Andrea K.

    8. novembra

    Profesionálna odpoveď, takisto prístup ku klientovi, odporúčam

    recenzie

Je zamestnávateľ povinný vyplácať príplatky za nočnú prácu a prácu v poobednej zmene?

Dobrý deň, chcela by som sa informovať. Je zamestnávateľ povinný poskytnúť zamestnancovi príplatky za poobedné a nočné smeny podľa zákonníka práce? Pracujeme na dve smeny a príležitostne máme nočné, hoci sa majiteľ vyjadril, že firma nie je na trojzmennej prevádzke a napriek tomu nemáme žiadne príplatky. Na pracovisku nemáme ani zabezpečený pitný režim. Majiteľ sa vyjadril, že vodu máme na záchode. Je tento postup majiteľa v súlade so zákonom? Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

Odpoveď advokáta na pracovné právo

Dobrý deň prajem,

zákon neupravuje právo zamestnanca na príplatok za vykonanie práce na poobednej zmene. Takéto právo má však zamestnanec v situácii keď  vykonáva nočnú prácu (nočnú zmenu). Podľa § 123 ods. 1 Zákonníka práce Zamestnancovi patrí za nočnú prácu popri dosiahnutej mzde za každú hodinu nočnej práce mzdové zvýhodnenie najmenej v sume 40 % minimálnej mzdy v eurách za hodinu podľa osobitného predpisu, a ak ide o zamestnanca vykonávajúceho rizikovú prácu, patrí mu mzdové zvýhodnenie najmenej v sume 50 % minimálnej mzdy v eurách za hodinu podľa osobitného predpisu.

Ak vykonávate nočnú zmenu máte právo na mzdu a mzdové zvýhodnenie. Ak Vám ich zamestnávateľ nevypláca tak môžete tento dlh vymáhať aj súdnou cestou, prípadne podať trestné oznámenie. 

Čo sa týka pitného režimu, podľa § 6 ods. 3 písm. b) zákona o BOZP 

 

Zamestnávateľ je povinný bezplatne zabezpečovať zamestnancom pitný režim, ak to vyžaduje ochrana ich života alebo zdravia, a poskytovať umývacie, čistiace a dezinfekčné prostriedky potrebné na zabezpečenie telesnej hygieny; zabezpečovanie pitného režimu je zamestnávateľ povinný upraviť vnútorným predpisom.

Vo vzťahu k jeho vyjadreniam, že vodu máte na záchode, si dovoľujem uviesť, že konanie zamestnávateľa musí byť v súlade s dobrými mravmi, a preto ak vykonávate namáhavú prácu, mal by Vám zabezpečiť riadny pitný režim a nie Vás odkazovať na WC.

Bezplatná právna poradňa
O Autorovi
JUDr. Milan Ficek, LL.M.

Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners

JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na pracovné právo, najmä na výpovede z pracovného pomeru, okamžité skončenie pracovného pomeru, pracovné zmluvy, náhradu mzdy, neplatné skončenie pracovného pomeru a pracovnoprávne spory. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.