Bezplatná právna poradňa

Prenájom bytu ako podnikanie

Právna pomoc zadarmo

Položiť otázku

Najčastejšie otázky

Musí mať SZČO živnosť na prenájom bytu v osobnom vlastníctve?

nie je právnou prekážkou na prenájom bytu Vami ako fyzickou osobou to, že ste SZČO. Ak chcete prenajať byť na základe uzavretej nájomnej zmluvy, pričom nejde o prenájom nehnuteľnosti vykonávaný na základe živnostenského oprávnenia, príjem dosiahnutý z takéhoto prenájmu bude považovaný za príjem podliehajúci dani,…

celá odpoveď ›

Otázka

Dobrý deň. Pracujem ako štátny zamestnanec na základe zákona o štátnej službe colníkov. V zmysle § 44 ods. 6 zákona č. 200/1998 Z. z., colník nesmie vykonávať podnikateľskú činnosť. Zákaz inej zárobkovej činnosti podľa tohto odseku sa nevzťahuje na správu vlastného majetku. Uvedený pojem nie je definovaný v žiadnej právnej norme, nachádza sa iba na diskusných webových stránkach. Mohol by som vás poprosiť o právny výklad, či je prenájom bytu v osobnom vlastníctve považovaný za podnikanie a teda je v rozpore so zákonom č. 200/1998 Z. z., alebo je prenájom možné považovať za správu vlastného majetku, čím by táto činnosť nebola v rozpore s uvedeným zákonom? Vopred vám ďakujem za vašu ochotu odpovedať.

Odpoveď advokáta na pracovné právo

Dobrý deň. Podľa môjho názoru si pri odpovedi na Vašu otázku možno pomôcť ustanovením § 4 ods. 1 živnostenského zákona, podľa ktorého: „Prenájom nehnuteľností, bytových a nebytových priestorov je živnosťou, pokiaľ sa popri prenájme poskytujú aj iné než základné služby spojené s prenájmom.“ S poukazom na citované ustanovenie možno dovodiť, že prenájom bytu by bol živnosťou (a teda aj podnikaním), pokiaľ by ste popri prenájme poskytovali aj iné než základné služby spojené s prenájmom. Samotný prenájom bytu preto podľa môjho názoru nemožno považovať za podnikanie. Ak teda nejde o podnikanie, priklonil by som sa k tomu, že ide skôr o správu vlastného majetku v zmysle Vami spomínaného zákona.

 

Bezplatná právna poradňa
4,9 (8 299)
  • Róbert P.
    Róbert P.

    10. novembra

    Ďakujem veľmi pekne za radu v pracovnom práve, veľmi mi to pomohlo, viem čo môžem podniknúť a byť si pri tom istý, že robím správne. Ešte raz ďakujem..

    recenzie

  • Jakub M.
    Jakub M.

    18. septembra

    Rýchlosť, kvalitná odpoveď - odporučam! Využijem aj v buducnosti

    recenzie

  • Peter K.
    Peter K.

    18. septembra

    Vysoko hodnotím advokátsku kanceláriu pre ochotu a nielen ochotu ale aj fundovanú odpoveď na...

    recenzie

  • Barbora K.
    Barbora K.

    28. septembra

    Velmi ochotni advokati, mozem iba odporucat

    recenzie

  • Valéria H.
    Valéria H.

    2. októbra

    Výborné služby, promptná kvalifikovaná odpoveď na položené otázky. Veľká vďaka. Môžem len odporúčať!...

    recenzie

  • Ľudovít B.
    Ľudovít B.

    25. októbra

    Ďakujem za perfektnú odpoveď na môj problém, ktorý predtým neskúsená právná poradkyňa riadne...

    recenzie

  • Jarmila J.
    Jarmila J.

    30. októbra

    Dakujem za promptnu a zrozumitelnu odpoved. Odporucam obratit sa na tuto poradnu.

    recenzie

  • Silvia M.
    Silvia M.

    5. novembra

    Super pristup, rychlo poradili, vysvetlili, som velmi spokojna!

    recenzie

  • Andrea K.
    Andrea K.

    8. novembra

    Profesionálna odpoveď, takisto prístup ku klientovi, odporúčam

    recenzie

Musí mať SZČO živnosť na prenájom bytu v osobnom vlastníctve?

Dobrý deň, rada by som sa opýtala na doplňujúcu otázku k tejto téme. Konkrétne, ako SZČO, musím si rozšíriť živnosť o ďalší predmet podnikania, ak chcem prenajímať byt v osobnom vlastníctve? Vlastním síce živnostenský list, ale nemám v ňom zahrnutý ako predmet podnikania "prenájom nehnuteľnosti". Musela by som to nahlásiť ako ďalšiu živnosť alebo činnosť?
Podobne, ako uvádzate vo Vašej odpovedi - s odvolaním sa na citované ustanovenie živnostenského zákona, možno argumentovať, že prenájom bytu by bol živnosťou len v prípade, ak by sa ponúkali aj iné služby nad rámec základných, spojených s prenájmom. To však nemám v úmysle, hoci presne neviem, čo to znamená. Môj záujem je len o samotný prenájom bytu. Mohla by som ho prenajímať ako súkromná osoba, aj keď som SZČO, bez toho, aby som mala na túto činnosť konkrétnu živnosť zapísanú v živnostenskom liste?
Veľmi pekne Vám ďakujem za odpoveď a prajem pekný deň.

.

Odpoveď advokáta na pracovné právo

Dobrý deň,

nie je právnou prekážkou na prenájom bytu Vami ako fyzickou osobou to, že ste SZČO.

Ak chcete prenajať byť na základe uzavretej nájomnej zmluvy, pričom nejde o prenájom nehnuteľnosti vykonávaný na základe živnostenského oprávnenia, príjem dosiahnutý z takéhoto prenájmu bude považovaný za príjem podliehajúci dani, ktorý je potrebné priznať v daňovom priznaní k dani z príjmov Fo.
Zo zákona o dani z príjmov vyplýva, že ak daňovník prenajme na území SR nehnuteľnosť resp. jej časť (okrem pozemku), a nie je registrovaný na miestne príslušnom daňovom úrade z titulu vykonávania podnikateľskej alebo inej samostatnej zárobkovej činnosti, vzniká mu povinnosť registrácie, a to v lehote do konca kalendárneho mesiaca po uplynutí mesiaca, v ktorom na území SR prenajal nehnuteľnosť.

Vzhľadom na okolnosť, že ste už registrovaná u prísl. správcu dane, nevzniká vám povinnosť registrácie ani povinnosť oznámiť túto skutočnosť prenájom bytu - správcovi dane.
Príjem z prenájmu nehnuteľností je oslobodený od dane z príjmov do výšky 500 eur za príslušné zdaňovacie obdobie, a preto  pri podávaní daňového priznania zahrniete do základu dane len príjem z prenájmu nehnuteľností presahujúci sumu 500 eur.
 

Bezplatná právna poradňa
O Autorovi
JUDr. Milan Ficek, LL.M.

Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners

JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na pracovné právo, najmä na výpovede z pracovného pomeru, okamžité skončenie pracovného pomeru, pracovné zmluvy, náhradu mzdy, neplatné skončenie pracovného pomeru a pracovnoprávne spory. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.