Otázka
Dobrý deň, je zamestnávateľ povinný poskytnúť mi preddavok zo mzdy, ak pracujem na neurčito, alebo je to len o dohode so zamestnávateľom? Ďakujem.
Odpoveď advokáta na pracovné právo
Dobrý deň,
v ustanoveniach Zákonníka práce sa neuvádzajú žiadne špeciálne podmienky poskytnutia preddavku. Je uvedené, že je to na dohode zamestnávateľa so zamestnancom.
Podľa § 130 ods.3 Zákonníka práce, "Medzi výplatnými termínmi môže zamestnávateľ poskytovať preddavok na mzdu v dohodnutých termínoch. Na žiadosť zamestnanca môže zamestnávateľ poskytnúť preddavok na mzdu aj v inom termíne, na ktorom sa so zamestnancom dohodnú."
Pri poskytnutí preddavku na mzdu je uvedené, že zamestnávateľ "môže" ale nemusí. Záleží teda na možnostiach zamestnávateľa a na dôvere v zamestnanca. Skutočnosť, že máte uzatvorený pracovný pomer na dobu neurčitú, neovplyvňuje tento nárok.
JUDr. Milan Ficek, LL.M.
Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners
JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na pracovné právo, najmä na výpovede z pracovného pomeru, okamžité skončenie pracovného pomeru, pracovné zmluvy, náhradu mzdy, neplatné skončenie pracovného pomeru a pracovnoprávne spory. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.