Bezplatná právna poradňa

Právny nástupca zamestnávateľa a odstupné

Právna pomoc zadarmo

Položiť otázku

Otázka

Dobrý deň, s účinnosťou k prvému septembru som predala moju ambulanciu. Zdravotná sestra, ktorá pre mňa pracovala, podpísala pracovnú zmluvu s mojím právnym nástupcom. Pracuje v tej istej ambulancii a na rovnakej adrese. Teraz sa zdravotná sestra odo mňa dožaduje odstupného a dohody o skončení pracovného pomeru. Bola som v tom, že ak ide o prechod práv a povinností, tak pracovnoprávne vzťahy prechádzajú na nového zamestnávateľa. Je to tak? A aký dôvod by bol uvedený v dohode o skončení pracovného pomeru? Ďakujem

Odpoveď advokáta na pracovné právo

Dobrý deň,

v prípade prechodu práv a povinností z pracovnoprávnych vzťahov, ako je to pri predaji ambulancie, práva a povinnosti zamestnávateľa prechádzajú na nového zamestnávateľa. To znamená, že nový zamestnávateľ by mal pokračovať v pracovnom pomere so zdravotnou sestrou za rovnakých podmienok. Z uvedeného vyplýva, že nie je dôvod na vyplatenie odstupného z Vašej strany, ak bývalá zamestnankyňa prešla k právnemu nástupcu, a pokiaľ nedošlo k zmene pracovných podmienok, s ktorými by zamestnankyňa nesúhlasila.

Odstupné je forma kompenzácie pre zamestnanca, ktorý prišiel o prácu. Toto sa však Vašej bývalej zamestnankyni nestalo, nakoľko ona o prácu neprišla.

Ak s bývalou zamestnankyňou komunikujete písomne, tak jej písomne odpovedzte, že nemá nárok na odstupné, keďže jej pracovný pomer neskončil a preto nie je dôvod na výplatu odstupného. Skutočnosť, že zamestnankyňa podpísala novú pracovnú zmluvu, sa stala nezávisle mimo Vašej kompetencie. Čo sa týka dohody o skončení pracovného pomeru, dôvod môže byť uvedený ako "zánik zamestnávateľa s právnym nástupcom podľa § 27 Zákonníka práce". 

Podľa § 27 Zákonníka práce, "Ak zanikne zamestnávateľ, ktorý má právneho nástupcu, prechádzajú práva a povinnosti z pracovnoprávnych vzťahov na tohto nástupcu, ak osobitný predpis neustanovuje inak."

Nárok na odstupné by zamestnankyňa mala len vtedy, ak by neprešla pod Vášho právneho nástupcu a teda by nepracovala pod novým zamestnávateľom, čo sa však nestalo. Túto situáciu upravuje § 29a ZP.  

Podľa § 29a Zákonníka práce, "Ak sa zamestnancovi prevodom majú zásadne zmeniť pracovné podmienky a zamestnanec s ich zmenou nesúhlasí, pracovný pomer sa považuje za skončený dohodou z dôvodov podľa § 63 ods. 1 písm. b) ku dňu prevodu. Zamestnávateľ vydá zamestnancovi písomný doklad o skončení pracovného pomeru podľa prvej vety. Zamestnancovi podľa prvej vety patrí odstupné podľa § 76."

Bezplatná právna poradňa
4,9 (8 299)
  • Róbert P.
    Róbert P.

    10. novembra

    Ďakujem veľmi pekne za radu v pracovnom práve, veľmi mi to pomohlo, viem čo môžem podniknúť a byť si pri tom istý, že robím správne. Ešte raz ďakujem..

    recenzie

  • Jakub M.
    Jakub M.

    18. septembra

    Rýchlosť, kvalitná odpoveď - odporučam! Využijem aj v buducnosti

    recenzie

  • Peter K.
    Peter K.

    18. septembra

    Vysoko hodnotím advokátsku kanceláriu pre ochotu a nielen ochotu ale aj fundovanú odpoveď na...

    recenzie

  • Barbora K.
    Barbora K.

    28. septembra

    Velmi ochotni advokati, mozem iba odporucat

    recenzie

  • Valéria H.
    Valéria H.

    2. októbra

    Výborné služby, promptná kvalifikovaná odpoveď na položené otázky. Veľká vďaka. Môžem len odporúčať!...

    recenzie

  • Ľudovít B.
    Ľudovít B.

    25. októbra

    Ďakujem za perfektnú odpoveď na môj problém, ktorý predtým neskúsená právná poradkyňa riadne...

    recenzie

  • Jarmila J.
    Jarmila J.

    30. októbra

    Dakujem za promptnu a zrozumitelnu odpoved. Odporucam obratit sa na tuto poradnu.

    recenzie

  • Silvia M.
    Silvia M.

    5. novembra

    Super pristup, rychlo poradili, vysvetlili, som velmi spokojna!

    recenzie

  • Andrea K.
    Andrea K.

    8. novembra

    Profesionálna odpoveď, takisto prístup ku klientovi, odporúčam

    recenzie

O Autorovi
JUDr. Milan Ficek, LL.M.

Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners

JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na pracovné právo, najmä na výpovede z pracovného pomeru, okamžité skončenie pracovného pomeru, pracovné zmluvy, náhradu mzdy, neplatné skončenie pracovného pomeru a pracovnoprávne spory. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.