Pracovný pomer bez skúšobnej doby a jeho skončenie
Právna pomoc zadarmo
Položiť otázkuOtázka
Dobrý deň, nastúpila som 2. 9. 2025 do nového zamestnania. Chcela by som sa spýtať, keďže v pracovnej zmluve sa píše, že „zmluvné strany sa dohodli, že skúšobná doba sa neustanovuje“, aké sú moje možnosti skončiť čo najskôr pracovný pomer? Musím v tomto prípade dodržať výpovednú dobu, alebo môžem ukončiť pracovný pomer kedykoľvek počas prvých troch mesiacov? Ďakujem.
Vysvetlenie pre čitateľa:
Ak nemáte dohodnutú skúšobnú dobu, ukončenie pracovného pomeru podlieha štandardným pravidlám podľa Zákonníka práce. Znamená to, že pracovný pomer môžete ukončiť výpoveďou s výpovednou lehotou (zvyčajne jeden alebo dva mesiace, v závislosti od trvania pracovného pomeru). Bez skúšobnej doby neplatí možnosť okamžitého ukončenia pracovného pomeru bez uvedenia dôvodu.
Výnimkou je dohoda so zamestnávateľom – ak sa s ním na ukončení pracovného pomeru dohodnete, môžete skončiť aj bez výpovednej doby, ak budete obaja súhlasiť.
Ak máte ďalšie otázky, pokojne sa opýtajte.
Odpoveď advokáta na pracovné právo
Dobrý deň,
pre pracovný pomer bez skúšobnej doby zamestnanca platí, že nie je možné ho ukončiť do troch mesiacov zo strany zamestnanca kedykoľvek, len oznámením. Tie tri mesiace tvoria samotnú skúšobnú dobu. Bez jej dojednania, je možné ukončiť pracovný pomer len niektorým z ostatných spôsobov skončenia pracovného pomeru. Ak je pracovný pomer dohodnutý na dobu určitú (napríklad na rok), tak sa skončí uplynutím tejto dohodnutej doby.
Podľa § 59 ods. 1 písm. a) až c) Zákonníka práce, "Pracovný pomer možno skončiť
Z vyššie uvedeného vyplýva, že ak chcete bez uvedenia dôvodu skončiť Váš pracovný pomer, tak môžete podať výpoveď s dodržaním výpovednej doby. Výpoveď musí byť písomná a doručená, aby bola platná. Ďalšou možnosťou je skúsiť sa dohodnúť s Vaším zamestnávateľom a ak bude súhlasiť, podpíšete dohodu o skončení pracovného pomeru k dohodnutému dňu.
Podľa § 60 ods. 1 Zákonníka práce, "Ak sa zamestnávateľ a zamestnanec dohodnú na skončení pracovného pomeru, pracovný pomer sa skončí dohodnutým dňom."
Podľa § 62 ods. 2 Zákonníka práce, "Výpovedná doba je najmenej jeden mesiac, ak tento zákon neustanovuje inak."
Podľa § 62 ods. 6 Zákonníka práce, "Ak výpoveď dáva zamestnanec, ktorého pracovný pomer u zamestnávateľa ku dňu doručenia výpovede trval najmenej jeden rok, výpovedná doba je najmenej dva mesiace."
JUDr. Milan Ficek, LL.M.
Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners
JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na pracovné právo, najmä na výpovede z pracovného pomeru, okamžité skončenie pracovného pomeru, pracovné zmluvy, náhradu mzdy, neplatné skončenie pracovného pomeru a pracovnoprávne spory. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.