Pracovná zmluva na dobu určitú - informovanie...
Právna pomoc zadarmo
Položiť otázkuOtázka
Dobrý deň, prosím o odpoveď na dve otázky:
a) Je zamestnávateľ podľa zákona povinný písomne odpovedať na moju písomnú žiadosť o to, či mi predĺži pracovný pomer na dobu určitú? Pokiaľ túto žiadosť pošlem tri mesiace pred ukončením doby určitej, ako často sa môžem na predmetnú vec, teda na predĺženie doby určitej - áno/nie, písomne dopytovať? Chcem sa tak zabezpečiť proti situácii, keby mi zamestnávateľ sľúbil predĺženie pracovného pomeru a neskôr mi ho nepredĺžil s odôvodnením, že sa zmenili podmienky, kvôli čomu by som mohla prísť o možnosť zariadiť sa vopred - napríklad hľadanie novej práce.
b) V akej lehote je zamestnávateľ, ak má takúto povinnosť, povinný mi písomne odpovedať?
Vopred ďakujem.
Odpoveď advokáta na pracovné právo
Dobrý deň,
zamestnávateľ nemá zo zákona určenú žiadnu lehotu na oznámenie, či Vám pracovný pomer predĺži alebo nie. Ide o Váš pracovný pomer a preto je na Vás, aby ste sa o tom zaujímali.
Tiež zamestnávateľ nemá povinnosť odpovedať na Vašu žiadosť "písomne". Nejde o písomnosť, ktorého obsah a formu predpisuje zákon.
Ak by Vám napríklad 3 mesiace vopred oznámil (len ústne), že Vám pracovný pomer predĺži ale Vy zároveň budete vidieť, že na Vaše miesto je vypísaný inzerát, tak potom v tom prípade, by ste mu nemali veriť.
Každopádne, nič nestratíte, keď sa budete aspoň mailom informovať u Vašej personalistky ohľadom predĺženia Vášho pracovného pomeru, tak dva mesiace vopred. Ak by ste na mail nedostali odpoveď alebo odpoveď by bol neurčitá, tak Vám odporúčame hľadať nové zamestnane.
Podľa § 71 ods. 1 Zákonníka práce, "Pracovný pomer uzatvorený na určitú dobu sa skončí uplynutím tejto doby."
JUDr. Milan Ficek, LL.M.
Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners
JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na pracovné právo, najmä na výpovede z pracovného pomeru, okamžité skončenie pracovného pomeru, pracovné zmluvy, náhradu mzdy, neplatné skončenie pracovného pomeru a pracovnoprávne spory. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.