Otázka
Dobrý deň,
Bola mi priznaná invalidita, konkrétne 60%. Môj zamestnávateľ mi vyhovel a umožnil mi využívať home office dvakrát do týždňa, hoci to nebolo oficiálne potvrdené. Avšak, ak má pocit, že by bolo vhodné ma mať osobne v práci - a nehľadí na to, či je to skutočne potrebné, ale rozhoduje sa na základe vlastných pocitov a názorov - zruší mi možnosť práce z domu v daný týždeň. Má na toto právo? Je možné požadovať oficiálne potvrdené dni, kedy budem pracovať z domu a ktoré by už nebolo možné zrušiť?
Zaujímalo by ma aj to, či je možné požadovať jeden deň v týždni na skrátený úväzok (4 hodiny), pričom by mi zamestnávateľ platil za plný úväzok.
Ďakujem vám veľmi pekne za odpoveď.
Odpoveď advokáta na pracovné právo
Dobrý deň,
ak máte so zamestnávateľom dohodnutú prácu z domu na 2 dni v týždni, dá sa to považovať za jej pravidelné vykonávanie a preto, by mala byť upravená aj v pracovnej zmluve (formou dodatku). Ak nie je takáto práca vykonávaná pravidelne, ale len príležitostne, nepovažuje sa to za domácku prácu.
Podľa § 52 ods. 1 Zákonníka práce, "Ak sa práca, ktorá by mohla byť vykonávaná na pracovisku zamestnávateľa, vykonáva pravidelne v rozsahu ustanoveného týždenného pracovného času alebo jeho časti z domácnosti zamestnanca, ide o domácku prácu."
Podľa § 52 ods. 2 Zákonníka práce, "Za domácku prácu alebo teleprácu sa nepovažuje práca, ktorú zamestnanec vykonáva príležitostne alebo za mimoriadnych okolností so súhlasom zamestnávateľa alebo po dohode s ním z domácnosti zamestnanca za predpokladu, že druh práce, ktorý zamestnanec vykonáva podľa pracovnej zmluvy, to umožňuje. Pri výkone práce podľa prvej vety sa primerane uplatní odsek 8 písm. b) a odseky 9 až 11."
Podľa § 52 ods. 4 Zákonníka práce, "Na výkon domáckej práce alebo telepráce sa vyžaduje dohoda zamestnávateľa so zamestnancom v pracovnej zmluve."
V prípade, ak Vám zamestnávateľ priebežne ruší aj tie dva dni, ktoré máte na (home office) naplánované, trvajte na tom, aby ste mali domácku prácu v pracovnej zmluve (formou dodatku), alebo niekde písomne tak, aby to bolo záväzné aj pre Vás aj pre zamestnávateľa. V opačnom prípade, sa môže situácia opakovať. Vždy každý týždeň v piatok sa s ním dohodnete na konkrétnych dvoch dňoch na budúci týždeň, kedy budete mať prácu z domu, a to by sa malo potom dodržať aj z Vašej strany aj zo strany zamestnávateľa.
Čo sa týka Vašej otázky na odpracovanie len štyroch hodín v jeden deň v týždni, a mať ich zaplatených ako 8 hodín, na to nie je zo zákona nárok, a preto je málo pravdepodobné, že s tým bude zamestnávateľ súhlasiť.
Zamestnávateľ by Vám mohol určiť prácu na kratší pracovný čas celkovo, nie len na jeden deň v týždni. Uvedené, by sa však odrazilo na Vašej mzde a preto by ste aj Vy museli súhlasiť.
Podľa § 49 ods. 2, 3, 4 Zákonníka práce, "Zamestnávateľ môže so zamestnancom dohodnúť zmenu ustanoveného týždenného pracovného času na kratší týždenný pracovný čas a zmenu kratšieho týždenného pracovného času na ustanovený týždenný pracovný čas. Kratší pracovný čas nemusí byť rozvrhnutý na všetky pracovné dni. Zamestnancovi v pracovnom pomere na kratší pracovný čas patrí mzda zodpovedajúca dohodnutému kratšiemu pracovnému času."
JUDr. Milan Ficek, LL.M.
Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners
JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na pracovné právo, najmä na výpovede z pracovného pomeru, okamžité skončenie pracovného pomeru, pracovné zmluvy, náhradu mzdy, neplatné skončenie pracovného pomeru a pracovnoprávne spory. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.