Najčastejšie otázky
Môže zamestnávateľ pri sviatkoch vytvoriť mínusové hodiny na odpracovanie?
v dňoch 24-teho až 26-teho decembra sú dni pracovného pokoja, kedy zamestnávateľ môže svojim zamestnancom nariadiť prácu len výnimočne, a to v prípadoch uvedených nižšie v citovaných ustanoveniach. Aj keď ste nepracovali, máte nárok na náhradu mzdy podľa § 122 ods.
celá odpoveď ›Otázka
Dobrý deň,
koncom roka prebieha v našej spoločnosti celozávodná dovolenka. Vedenie spoločnosti, respektíve priamy nadriadený, plánuje počas tejto dovolenky údržbové práce. Bohužiaľ, do dnešného dňa nám nadriadený neoznámil plán údržby, teda kedy čerpáme dovolenky a kedy pracujeme medzi sviatkami. Všetko, čo sa týka aktuálnych informácií, je na základe ústneho podania, pričom sa tento plán mení každý deň. Je to frustrujúce, keďže sa človek vôbec nevie zariadiť podľa týchto informácií.
Pôvodne nám chcel nadriadený naplánovať, teda nariadiť pracovný piatok až pondelok 12-hodinové ranné zmeny (27. – 30.12). V neposlednom rade treba podotknúť, že pracujeme na tri zmeny pondelok až piatok (7,5 hodiny/30 minút prestávka). Aktuálne nadriadený od nás žiada prísť do práce rovnaké dni, len zmenil pracovný čas na 8 hodín. Najnovšie sa nám vyhráža, že pokiaľ ľudia neprídu do práce v sobotu a nedeľu, bude im udelená absencia za dni 2. – 3. januára, pričom rovnako nám do dnešného dňa neoznámil nástup do práce po novom roku, takže tým pádom, samozrejme, nedisponujeme informáciou, či 2. a 3. januára pracujeme.
V tejto spoločnosti sa veľa krát porušuje zákonník práce, no vždy som si vzniknuté situácie vydiskutoval na základe paragrafov a nebol problém. Teraz sa jedná o komplexnejšiu situáciu, preto žiadam o pomoc. V neposlednom rade chcem spomenúť fakt, že zakladáme odbory, ktoré sú momentálne v procese, kedy čakáme na vyjadrenie MVSR (30 dní od jeho prijatia). Preto by som nerád túto situáciu riešil na vlastnú päsť, kým odbory nebudú založené.
Ďakujem pekne vopred za prípadné rady a prajem pekný zvyšok dňa.
Odpoveď advokáta na pracovné právo
Dobrý deň,
vo Vašom prípade nejde o právnu otázku. Ide čisto o komunikáciu medzi zamestnávateľom a zamestnancami.
Jediné, čo Vám môžeme poradiť je, aby ste napísali mail za všetkých zamestnancov so žiadosťou o oznámenie rozvrhu práce počas najbližšch dní (sviatkov), vrátane prvých dní v novom roku do 6.1.2024. Ak by ste chceli podať podnet na Inšpektorát práce, do sviatkov by ste nedostali odpoveď.
Mail by sme odporúčili napísať približne v nasledovnom znení:
Vážené vedenie,
v mene všetkých zamestnancov Vás touto cestou žiadame o oficiálne oznámenie (písomnou formou) rozpis rozvrhu práce (deň a čas) každého zamestnanca, počas Vianočných sviatkov 2024, vrátane prých januárových dní do 6.1.2025.
Každý jeden zamestnanec má právo vedieť, kedy bude môcť byť doma, a s rodinou tráviť čas Vianočných sviatkov a uživať si pokoj a oddych, čo jednoznačne patrí k tomuto obdobiu.
Každý jeden zamestnanec sa nebráni akceptovať rozpis zmien, neplánuje neprísť bezdôvodne do práce ale nevedomosť práce v najbližších dňoch hlboko zasahuje zamestnancom do osobného života.
Podľa § 90 ods. 9 Zákonník práce, "Rozvrhnutie pracovného času je zamestnávateľ povinný oznámiť zamestnancovi najmenej týždeň vopred a s platnosťou najmenej na týždeň."
Všetci zamestnanci VERÍME, že pred takýmto obdobím, akým sú Vianočné sviatky, zamestnávateľ nebude porušovať vyššie citované ustanovenia Zákonníka práce a doterajšie ústne, nekomplenté informácie búdu nahradené jasným a zrozumiteľným spôsobom pre každého jedného zamestnanca.
S úctviou vďakou,
Všetci zamestnanci
Môže zamestnávateľ pri sviatkoch vytvoriť mínusové hodiny na odpracovanie?
Dobrý deň, je v poriadku, ak mi zamestnávateľ určil mínusové hodiny, ktoré si mám postupne odpracovať?
Pracujem v nerovnomerne rozvrhnutom pracovnom čase. V decembri 2025 pripadli sviatky na pracovné dni, ale zamestnávateľ ma na tieto dni do práce nenaplánoval. Podľa zamestnávateľa za tieto dni nemám nárok na náhradu mzdy a zároveň mi tým vznikli mínusové hodiny voči fondu pracovného času.
Ďakujem za odpoveď.
Odpoveď advokáta na pracovné právo
Dobrý deň,
v dňoch 24-teho až 26-teho decembra sú dni pracovného pokoja, kedy zamestnávateľ môže svojim zamestnancom nariadiť prácu len výnimočne, a to v prípadoch uvedených nižšie v citovaných ustanoveniach.
Aj keď ste nepracovali, máte nárok na náhradu mzdy podľa § 122 ods. 3 prvá veta Zákonníka práce. Ak Vás zamestnávateľ v tieto dni nenaplánoval do práce, nemôžete mať absenciu, či mínusové hodiny.
Podľa § 122 ods. 3 Zákonníka práce, "Zamestnancovi, ktorý nepracoval preto, že sviatok pripadol na jeho obvyklý pracovný deň, patrí náhrada mzdy v sume jeho priemerného zárobku, ak mu mzda ušla pre sviatok. U zamestnanca, ktorý je odmeňovaný mesačnou mzdou, sa sviatok, ktorý pripadne na jeho obvyklý pracovný deň, považuje za odpracovaný deň, za ktorý mu patrí mzda. Tomuto zamestnancovi náhrada mzdy za sviatok nepatrí. V kolektívnej zmluve alebo v pracovnej zmluve možno dohodnúť, že aj u zamestnanca, ktorý je odmeňovaný mesačnou mzdou, sa bude postupovať podľa prvej vety."
Podľa § 94 ods. 1 a 2 Zákonníka práce, "Dni pracovného pokoja sú dni, na ktoré pripadá nepretržitý odpočinok zamestnanca v týždni, a sviatky, ak osobitný predpis neustanovuje inak. Prácu v dňoch pracovného pokoja možno nariadiť len výnimočne, a to po prerokovaní so zástupcami zamestnancov."
Podľa § 94 ods. 3 Zákonníka práce, "V deň nepretržitého odpočinku zamestnanca v týždni možno zamestnancovi nariadiť len tieto nevyhnutné práce, ktoré sa nemôžu vykonať v pracovných dňoch:
a) naliehavé opravárske práce,
b) nakladacie a vykladacie práce,
c) inventúrne a uzávierkové práce,
d) práce vykonávané v nepretržitej prevádzke za zamestnanca, ktorý sa nedostavil na zmenu,
e) práce na odvrátenie nebezpečenstva ohrozujúceho život, zdravie alebo pri mimoriadnych udalostiach,
f) práce nevyhnutné so zreteľom na uspokojovanie životných, zdravotných a kultúrnych potrieb obyvateľstva,
g) kŕmenie a ošetrovanie hospodárskych zvierat,
h) naliehavé práce v poľnohospodárstve v rastlinnej výrobe pri zakladaní, ošetrovaní a zbere pestovaných plodín a pri spracovaní potravinárskych surovín."
Podľa § 94 ods. 4 Zákonníka práce, "Vo sviatok možno zamestnancovi nariadiť len práce, ktoré možno nariadiť v dňoch nepretržitého odpočinku zamestnanca v týždni, práce v nepretržitej prevádzke a práce potrebné pri strážení objektov zamestnávateľa."
Podľa § 94 ods. 5 Zákonníka práce, "V dňoch 1. januára, vo Veľký piatok, vo Veľkonočnú nedeľu, 24. decembra po 12.00 hodine, 25. decembra a 26. decembra nemožno zamestnancovi nariadiť ani s ním dohodnúť prácu, ktorou je predaj tovaru konečnému spotrebiteľovi vrátane s ním súvisiacich prác (ďalej len „maloobchodný predaj“) okrem maloobchodného predaja podľa prílohy č. 1a; ustanovenia odseku 3 písm. f) a odseku 4 sa v týchto prípadoch nepoužijú."
JUDr. Milan Ficek, LL.M.
Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners
JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na pracovné právo, najmä na výpovede z pracovného pomeru, okamžité skončenie pracovného pomeru, pracovné zmluvy, náhradu mzdy, neplatné skončenie pracovného pomeru a pracovnoprávne spory. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.