Bezplatná právna poradňa

Práca nadčas zamestnanca nad 50 rokov

Právna pomoc zadarmo

Položiť otázku

Najčastejšie otázky

Môže zamestnanec odmietajúci nadčas po 50-ke pracovať u iného zamestnávateľa?

možnosť odmietnutia práce nadčas Zákonník práce dáva možnosť len zdravotníckym zamestnancom, ktorí dovŕšili vek 50 rokov. Podľa § 97 ods.

celá odpoveď ›

Môže zamestnanec pracujúci len v noci pri nerovnomernom úväzku vytvoriť nadčas?

podľa § 97 ods. 1 Zákonníka práce môže zamestnávateľ nariadiť prácu nadčas len vo výnimočných prípadoch a v rozsahu najviac 8 hodín týždenne a 150 hodín ročne.

celá odpoveď ›

Otázka

Dobrý deň, môžem odmietnuť prácu nadčas v sobotu, ak mám viac ako 60 rokov? Ďakujem.

Odpoveď advokáta na pracovné právo

Dobrý deň, áno, môžete.
Zákonník práce hovorí, že zamestnancovi nad 50 rokov, nemožno nariadiť prácu nadčas. 

Podľa § 97 ods. 12 Zákonníka práce, "Zamestnancovi, ktorý vykonáva zdravotnícke povolanie podľa osobitného predpisu a ktorý dovŕšil vek 50 rokov, nemožno nariadiť prácu nadčas. Práca nadčas je prípustná len po dohode s týmto zamestnancom."

Nie je rozhodujúce, či ide o prácu nadčas sobotu či v iný pracovný deň v týždni. Vyššie uvedené ustanovenie platí na akýkoľvek deň.

Podľa § 97 ods. 5 Zákonníka práce, "Prácu nadčas môže zamestnávateľ nariadiť alebo dohodnúť so zamestnancom len v prípadoch prechodnej a naliehavej zvýšenej potreby práce, alebo ak ide o verejný záujem, a to aj na čas nepretržitého odpočinku medzi dvoma zmenami, prípadne za podmienok ustanovených v § 94 ods. 2 až 4 aj na dni pracovného pokoja. Nepretržitý odpočinok medzi dvoma zmenami sa nesmie pritom skrátiť na menej ako osem hodín."

Bezplatná právna poradňa
4,9 (8 299)
  • Róbert P.
    Róbert P.

    10. novembra

    Ďakujem veľmi pekne za radu v pracovnom práve, veľmi mi to pomohlo, viem čo môžem podniknúť a byť si pri tom istý, že robím správne. Ešte raz ďakujem..

    recenzie

  • Jakub M.
    Jakub M.

    18. septembra

    Rýchlosť, kvalitná odpoveď - odporučam! Využijem aj v buducnosti

    recenzie

  • Peter K.
    Peter K.

    18. septembra

    Vysoko hodnotím advokátsku kanceláriu pre ochotu a nielen ochotu ale aj fundovanú odpoveď na...

    recenzie

  • Barbora K.
    Barbora K.

    28. septembra

    Velmi ochotni advokati, mozem iba odporucat

    recenzie

  • Valéria H.
    Valéria H.

    2. októbra

    Výborné služby, promptná kvalifikovaná odpoveď na položené otázky. Veľká vďaka. Môžem len odporúčať!...

    recenzie

  • Ľudovít B.
    Ľudovít B.

    25. októbra

    Ďakujem za perfektnú odpoveď na môj problém, ktorý predtým neskúsená právná poradkyňa riadne...

    recenzie

  • Jarmila J.
    Jarmila J.

    30. októbra

    Dakujem za promptnu a zrozumitelnu odpoved. Odporucam obratit sa na tuto poradnu.

    recenzie

  • Silvia M.
    Silvia M.

    5. novembra

    Super pristup, rychlo poradili, vysvetlili, som velmi spokojna!

    recenzie

  • Andrea K.
    Andrea K.

    8. novembra

    Profesionálna odpoveď, takisto prístup ku klientovi, odporúčam

    recenzie

Môže zamestnanec odmietajúci nadčas po 50-ke pracovať u iného zamestnávateľa?

Dobrý deň, ak zamestnanec požiada o zrušenie nadčasovej práce z dôvodu dovŕšenia 50 rokov, môže pracovať u iného zamestnávateľa mimo hlavný pracovný pomer? Tento zamestnanec žiada o súhlas svojho zamestnávateľa, u ktorého má pracovný úväzok 1,0. Ďakujem.

Odpoveď advokáta na pracovné právo

Dobrý deň,
možnosť odmietnutia práce nadčas Zákonník práce dáva možnosť len zdravotníckym zamestnancom, ktorí dovŕšili vek 50 rokov. 

Podľa § 97 ods. 12 Zákonníka práce, "Zamestnancovi, ktorý vykonáva zdravotnícke povolanie podľa osobitného predpisu a ktorý dovŕšil vek 50 rokov, nemožno nariadiť prácu nadčas. Práca nadčas je prípustná len po dohode s týmto zamestnancom."

Vyššie uvedené však neznamená, že zamestnanec by nemohol pracovať zároveň aj pre druhého zamestnávateľa, a to bez ohľadu na rozsah pracovného úväzku u pôvodného zamestnávateľa. 

Čo sa týka práce nadčas všeobecne, táto nemôže u jedného zamestnanca presiahnuť 400 hodín v kalendárnom roku.

Podľa § 97 ods. 7 Zákonníka práce, "V kalendárnom roku možno nariadiť zamestnancovi prácu nadčas v rozsahu najviac 150 hodín. Zamestnancovi, ktorý vykonáva zdravotnícke povolanie podľa osobitného predpisu, možno po dohode so zástupcami zamestnancov nariadiť nad rozsah ustanovený v prvej vete ďalšiu prácu nadčas v rozsahu najviac 100 hodín v kalendárnom roku."

Podľa § 97 ods. 10 Zákonníka práce, "Zamestnanec môže v kalendárnom roku vykonať prácu nadčas najviac v rozsahu 400 hodín."

Bezplatná právna poradňa

Môže zamestnanec pracujúci len v noci pri nerovnomernom úväzku vytvoriť nadčas?

Dobrý deň,
zaujímalo by ma, či môže zamestnanec pracujúci len na nočnej smene pri 30-hodinovom nerovnomerne rozvrhnutom pracovnom čase vytvoriť počas mesiaca aj nadčasy. Zamestnávateľ sa odvoláva na Zákonník práce, kde je uvedené, že pracovníkovi nočnej smeny nie je možné nariadiť prácu nadčas. Ďakujem.

Odpoveď advokáta na pracovné právo

Dobrý deň,
podľa § 97 ods. 1 Zákonníka práce môže zamestnávateľ nariadiť prácu nadčas len vo výnimočných prípadoch a v rozsahu najviac 8 hodín týždenne a 150 hodín ročne. Práca nadčas je definovaná ako práca vykonávaná na príkaz zamestnávateľa alebo s jeho súhlasom nad určený týždenný pracovný čas, ktorý je v tomto prípade 30 hodín týždenne (pri nerovnomerne rozvrhnutom pracovnom čase).

Pri nočnej práci však platí osobitné ustanovenie § 98 ods. 2 Zákonníka práce, podľa ktorého zamestnávateľ nesmie nariadiť prácu nadčas zamestnancovi, ktorý vykonáva nočnú prácu, ak ide o tehotnú ženu, matku do konca deviateho mesiaca po pôrode, osamelého zamestnanca starajúceho sa o dieťa do 15 rokov alebo zamestnanca, ktorý sa dlhodobo sám stará o blízku osobu. Pre ostatných zamestnancov pracujúcich na nočných smenách zákon nariadenie práce nadčas nevylučuje, avšak zamestnávateľ musí prihliadať na ochranu zdravia a bezpečnosti pri práci.

Ak zamestnanec pracuje na 30-hodinovom týždennom pracovnom čase a v niektorých týždňoch odpracuje viac ako tento fond, vzniká mu práca nadčas, pokiaľ ide o prácu nad rámec jeho určeného týždenného pracovného času. Nadčasy teda môžu vzniknúť aj pri nočných smenách, ak nie je splnená niektorá z vyššie uvedených výnimiek.

Odporúčam preveriť, či zamestnávateľ správne rozlišuje medzi zákazom nariadenia nadčasu pre špecifické skupiny zamestnancov a všeobecným zákazom, ktorý sa na všetkých nočných zamestnancov nevzťahuje. Ak by zamestnávateľ trval na svojom výklade, odporúčam obrátiť sa na inšpektorát práce alebo konzultovať vec s právnikom, ktorý posúdi konkrétnu situáciu a pracovnú zmluvu.


Bezplatná právna poradňa
O Autorovi
JUDr. Milan Ficek, LL.M.

Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners

JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na pracovné právo, najmä na výpovede z pracovného pomeru, okamžité skončenie pracovného pomeru, pracovné zmluvy, náhradu mzdy, neplatné skončenie pracovného pomeru a pracovnoprávne spory. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.