Otázka
Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, podľa akého zákona môžem odmietnuť robiť prácu nadčas, ak sa starám o dieťa vo veku do 15 rokov? Ďakujem.
Odpoveď advokáta na pracovné právo
Dobrý deň,
ide o Zákonník práce a konkrétne jeho ustanovenie § 164 ods. 4 ZP, ktorý uvádza, že "Tehotná žena, žena alebo muž trvale sa starajúci o dieťa mladšie ako tri roky, osamelá žena alebo osamelý muž, ktorí sa trvale starajú o dieťa mladšie ako 15 rokov, sa môžu zamestnávať prácou nadčas len s ich súhlasom. Pracovná pohotovosť sa s nimi môže len dohodnúť."
Z vyššie uvedeného ustanovenia vyplýva, že musíte splniť podmienku osamelej zamestnankyne.
Podľa § 40 ods. 1 Zákonníka práce, "Osamelý zamestnanec je zamestnanec, ktorý žije sám a je slobodný, ovdovený alebo rozvedený muž, slobodná, ovdovená alebo rozvedená žena."
Podľa § 40 ods. 2 Zákonníka práce, "Za osamelého zamestnanca sa považuje aj osamelý muž alebo žena z iných vážnych dôvodov."
JUDr. Milan Ficek, LL.M.
Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners
JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na pracovné právo, najmä na výpovede z pracovného pomeru, okamžité skončenie pracovného pomeru, pracovné zmluvy, náhradu mzdy, neplatné skončenie pracovného pomeru a pracovnoprávne spory. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.